Американци крадат от Турция красива циганка, след скандал я връщат

Американци крадат от Турция красива циганка, след скандал я връщат

Тя посреща гостите на Турция още на летището в Истанбул. Следва ги където и да отидат: от рекламните пана, сувенирите, тениските дори от салфетките и чиниите по ресторантите.

В Южната си съседка циганката е прославена колкото Мона Лиза и е се охранява с не по-малка строгост. Загадачният и поглед не пропуща никой от минаващите покрай нея. Но за да я види в оригинал любителят на антките трябва прелети 1200 километра от града край Босфора и да кацне в Газиантеп.

Тук наблизо, в античното селище Зеугма започва историята й. Наричат я Циганката, въпреки твърденията, че това е образа на Александър Македонски.

Дончо Цончев се отказва от делва злато заради Ванга

Пътя до Зеугма минава покрай един от най-големите бежански лагери в Турция. Той дава подслон на на 600 000 изгнаници. Да се спира, дори на магистралата, която минава близо до него, е строго забранено и охраната мигом предупреждава нарушителите.

В съседство е стената на язовир "Береджик", едно от мащабните съоръжения на река Ефрат. Следват градините с шам фастък. Тук той е не просто растения, а божествен дар. Плодовете му носят не престиж на района и хранят голама част от местното население.

Когато се роди дете, по традиция родителите му засаждат поне десет дървета. Това е гаранция, че когато се жени, то вече ще е богато. И не само то, а и тези след него, защото шам шъстъкът живее осемстотин години. Ако някой производител си купи нова кола, заплащането й може да се отложи, до прибирането на реколтата.

Хора от 35 националности живеят мирно и весело в град "Поезия" СНИМКИ

Но градините остават назад, за да остъпят място на голите хълмове, някои от които обгорени от скоршен пожар. Много табели предупреждават: "Пушенето е забранено".

Облаците тук не са много желан гост, защото обикновено причинават градушки.

Пътя свършва пред бариера, след която са разкопките на античния град Зеугма. За него се знае, че е основан преди 2000 години ог Александър Македонски или някой от неговите генерали.

Заради мястото на което е разположен, пътя между Иран и Европа, известен като пъта на коприната, градът става важен търговски и военен център. Дворци и вили са се издигали по хълмовете над величествената река. Но така или иначе археологическия интерес към това мястото е бил доста слаб.

Наследниците на първите християни в света още се молят в Анадола СНИМКИ

Всичко се променя, когато местен селянин случайно открива една от мозайките.

Археолозите от музея в Гизантеп стават първите им изследователи, до момента, в който става ясно, че водите на язовира не след дълго ще залеят древния град. Тогава тук се струпват специалисти не само от Турция, но и от Италиа, Франция, Великобритания, Съединените щати. Битката за спасаването на ценните реликви се води денонощно. Оцеляват много от тях, но част остава под водата.

Потрес! Корабът "Радецки" е построен с пари от вторични суровини СНИМКИ

В суматохата циганката изчезва.

През 2011 година в Газиантеп се открива най-големият музей на мозайките в света. Там на площ от две хиляди квадратни метра са разположени шедьоврите на Зеугма. Но преди това между САЩ, Турция се води лют спор, да не кажем дипломатическа война.

Предмет на кавгата е циганката, която американците тайно за отмъкнали и продали на университета Боулинг Грийн Стейт в щата Охайо . В крайна сметка миналата година тя е върната на страната, основателно претендираща за неин собственик.

В Харан пържат яйца на слънцето, температурата достига 60 градуса

Днес Циганката е разположена е в специална зала под бронирано стъкло. Мека светлина и тиха музика подсилват вълнението, на онзи, който застане пред нея. Това е върха на преживяването, след като преди това посетителят на музея е видял изящни фигури, направени от малки цветни камъчета, красиви мозаечни картини и триезмерната вана.

В същото време разкопките, реставрацията и експонирането на находките в античния град Зеугма не спират. Докато посетителите се разхождат и снимат останките от него, археолози и строители се опитват да го възстановат, като използват само материали, което са били употребявани в древността.

Освен музеят на мозайките голямата забележителност на шестия по големина в Турция (над 1 500 000 жители) Газиантеп е пазара. През целия ден малките улички с магазините и сергиите са изпълнение с народ- сред който: забулени мюсюлманки, разголени европейки, търговци, майстори занаятчии и обикновени зяпачи, за които всичко наоколо е неповторима фотографска атракция.

Тайната на атентата срещу Папата е в короната на Богородица от Фатима

Най-оборотната стока на там , разбира се, е шам фастъка. Всеки от търговците моли да опитате неговата вкуснотия. Цената варира от 40 до седемдесет лири. Ядките с отворена чурупката са по-скъпи. Медните съдове, украшения, паната са другата годрост на този пазар. Майсторите им ги изчукват на място с особено старание.

И накрая е баклавата и другите местни сладкиши, подредени като за изложба. Всеки може да опита. Стига да не е на диета. Но такъв човек по- добре е да не ходи в Турция. Още по-малко на пазара в Газиантеп./show.blitz.bg

Исак ГОЗЕС

Коментирай