Тайната за атентата срещу Папата е в короната на Богородица от Фатима

Тайната за атентата срещу Папата е в короната на Богородица от Фатима

На 31 май 1981 година Папа Йоан Павел Втори е прострелян на площад „Свети Петър“ в центъра на Ватикана. Няколко куршума пронизват тялото му. Според свидетели на покушението, миг преди стрелбата, полякът се е навел да погали по главата едно момиченце и така се е разминал със смъртоносния куршум. Детето e държало в ръцете си икона на Богородицата от Фатима.

Първият човек, с който се среща със Светия отец, докато е още в болницата, е Лусия, възрастна монахиня от Португалия. Скоро след това той прави богосложение и в нейния роден град Фатима. Присъстват 300 000 богомилци.

Днес в поклонническия център „Фатима“ се намира най-големият католически площад в света. Той има площ колкото осем футболни игрища и на практика никога не опустява. А в тринадесетия ден на месеците май, юни, юли, август... тук идват стотици хиляди. С какво това невзрачно някога селце привлича вниманието на толкова хора, при това доста от тях невярващи.

Историята започва през 1916 година. Тогава пред шестгодишната Лусия и по-малките й братовчеди- Франсиско и Жасинта, докато пасат бащините стада, се явява ангел. Той ги смъмря защо толкова са се увлекли в игри и веселие, а не се молят и забравят вярата. При следващите срещи „момченцето“, казва на своите приятели, че скоро при тях ще дойде Светата майка.

На 13 май 1917 година трите пастирчета са се скрили под едно дърво, от слънцето, което „изгаря“ поляната с животинките. Наблизо тече поток. В този миг от небето се спуска светъл лъч, в който се появява фигура на жена с шапка, ефирна рокля и броеница от малки розови пъпки в ръце. Тя започва разговор, но само с Лусия, като настоява да се молят, да не казват на никой за срещата им и че пак ще дойде.

На 13 юни Светата майка пак е при децата. Този път тя споделя с тях някой откровения за бъдещето на Португалия.

Месец по късно на същия тринадесети ден, Лусия и братовчедите й научават, че скоро ще избухне война, в която ще има много жертви. В резултат на това от Изток ще дойде Антихриста и един народ ще се отрече от Исус Христос.

Скоро след това пламва Първата световна война и избухна Октомврийската революция в Русия.

Богородица казва още, че друга война ще подпали света и тогава цял един народ ще бъде заплашен от унищожение. През 1939 година Хитлер напада Полша започва Втората световна война и гоненията на евреите. А според последното й пророчество: Ще бъде убит папата.

В момента, в който децата питат какво е ада, се оказват на ръба на пропаст, от която излиза огън и пушек, пронизва хлад и се чуват стенания.

Но докато в началото странните срещи остават тайна, в един момент някой от малчуганите разказва за тях. На 13-ти в следващия месец, на поляната под дървото вече не са само трите деца, а стотици. Има журналисти, фоторепортери...На 13 август 1917-та те са вече 70 000. Вали дъжд, всички са мокри до кости, треперят от студ. С появата на лъча и жената в него, грейва слънце и всички мигом изсъхват. А за да се уверят, че това е истина, слънцето започна да се мести и играе. Това е знакът на Дева Мария, чийто розова броеница в един момент се къса и наоколо се пръскат розови пъпки.

Джасинта и Франсиско съвсем малки отлитат от този свят. Светата майка още тогава им е казала, че скоро ще ти прибере. По-късно те ще бъдат провъзгласени за светци.

След като за случката се разчува, а и мнозина стават свидетели на чудото, местните богомолци издигат на мястото на първата среща, близо до дървото, параклис. Когато на власт в Португалия идват, атеистично настроените републиканците, те го събарят и изгарят дървото..

По някое време и Ватикана се заинтересува от историята. След като чуват много разкази на очевидци и надълго разпитват самата Лусия, от върховния престол решават да построят катедрала. Това продължава десет години и днес в нейните зали могат да се молят едновременно осем хиляди души.

Фигура на Богородица от Фатима, изработена от скъпо дърво, става една от най-ценните реликва в молитвения комплекс. Тя, в различни варианти и размери, е един от най- продаваните сувенири в Португалия.

След всичко преживяно, все още невръстната Лусия, е изпратена в манастир. Там неукото пастирче се образова. Пише и пренаписва спомените си, които са преведени на много езици

Лусия умира през 2005 година на 95. Тленните й останки в близко бъдеще ще бъдат пренесени от гроба й в манастира, в катедралата където й е запазено място, до костите на нейните братовчеди. Хиляди идват всеки ден и час на поклонение през мраморните плочи на малките светци. Някой изминават последните метра на колене. Мнозина плачат. Има болни и сакати, който пъплят с надеждата, че Богородица ще им помогне да се изцерят. Над площада се носи църковна музика и молитвения глас на духовника. Богослужение се извършват на всеки час.

Но нека отново се върнем на площад „Свети Петър“ в драматичния ден на покушението срещу Папата. Всички куршуми, които терориста Мохамед Али Агджа изстрелва срещу него, веднага са събрани и изследвани. Изключение е направено само с един. Той е бил най-застрашаващият живота, най- високопоставеният католик.

Днес този куршум е вграден в короната на фигурата на Богородица от Фатима, поставена в стъклена кутия. Казват, че в него се крие отговора на въпроса кой е истинския извършител на атентата срещу Папата./show.blitz.bg

Исак Гозес

Коментирай