Люси Дяковска с взривяващи признания в училище в Плевен! СНИМКИ

Люси Дяковска с взривяващи признания в училище в Плевен! СНИМКИ

Поп звездата Люси Дяковска влезе "В час по интелектуална собственост" в училище "Панайот Пипков" в родния си град Плевен, който е инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изборазителното изкуство.

На сцената в пръскащата се по шевовете реновирана концертна зала с тътен от аплодисменти бяха посрещнати музикалния продуцент Станислава Армутлиева, създател и основен посланик на образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и изпълнителния директор на дружеството, Ина Килева.

Лавирайки с усмивка между статута си на артист с европейски успех и момичето от квартала, Люси започна разговора за смисъла да печелиш от всичко, което създаваш с ума си, с призива: "Бъдете в час с правата си, защото така многократно увеличавате шансовете си да превърнете своето изкуство в достойна професия, а не в хоби!".

Саня Армутлиева: Най-важната ми задача е да създам възможности на артистите да се развиват!

Часът започна със забавна презентация, чрез която ученици на възраст от 14 до 18 разбраха какво е авторското и сродните му права, колко дълго живеят те и кои са героите по веригата в създаването на една песен.

Като вдъхновител на идеята за създаване на цивилизована творческа среда у нас Саня бе в центъра на диалога и се обърна към учениците и като към носители на промяната.

"Всички вие трябва да мислите за бъдещето без невежество, за да развиете таланта си в кариера. Никой няма право да ползва творбата ви без вашето съгласие, а то обикновено струва.

Дъщерята на Саня Армутлиева - Алма: Тя е моята скала! ВИДЕО

За да имаме свободата да се занимаваме с творчество, трябва да обезпечим живота си по някакъв начин. Авторските права са това, което ще ви позволи, ако сте музикант, да сбъдвате мечтата си в студиото, вместо да работите в офис, за да оцелявате", каза тя.

Люси Дяковска даде пример за упражняване на морално право върху произведение с избор на песен за репертоара на No Angels.

"Мениджърът ни влезе в преговори с Eurythmix за хита им There Must Be An Angel. Те се съгласиха да ни предоставят песента, само ако спазим наложената от тях матрица за звучене на кавъра. Като автори забраниха всякаква импровизация върху мелодията."

Саня Армутлиева се включи с пример от собствената си практика като продуценти и лицензиант на големите мейджъри у нас. "U2 никога не обвързват музиката си с брандове и кампании.

Алма извади пореден хит след серия от закачки с румънски продуцент ВИДЕО

Но когато приятелка с множествена склероза реши да прави филм за болестта и поиска Beautiful Day за озвучаването му, изненадващо получихме разрешение за безвъзмездно ползване на песента, защото членовете на групата се оказаха чувствителни към проблема и решиха да са съпричастни с каузата."

Кампанията "В час по интелектуална собственост" продължава на 19 ноември в НУМТИ "Добрин Петков" и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Посланик на образователния проект на БАМП ще бъдат момичетата от най-успешната банда в бг попа 4Magic./show.blitz.bg

Коментирай

Луи-луи

Луи-луи 15.06.2021 3:33

За водеща на гей парадите и лесбо фестивалите .