Саня Армутлиева: Най-важната ми задача е да създам възможности на артистите да се развиват

Саня Армутлиева: Най-важната ми задача е да създам възможности на артистите да се развиват

Нащрек съм и нямам време да се унасям от гордост, признава тя

Станислава Армутлиева, по-известна и като Саня, е български продуцент и управител на музикална компания „Вирджиния Рекърдс“ от 1991 година. Станислава Армутлиева е и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти.Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Няма музикално образование. Наскоро нейната дъщеря Алма направи голям пробив на музикалната сцена. Наш репортер реши да си поговори със Саня и да разбере какви новости около нея има.

 

- Дъщеря ви Алма предизвика небивал успех с появата си на музикалната сцена. Предполагам това ви кара да се чувствате още по-горда майка?
- Честно казано Алма изненада всички ни. Винаги ми е правило впечатление особеното й отношение към музиката, емоцията, която създава, когато свири на пиано, после на китара, пеенето й, което леко влачи думите и е някак омайно, но такъв успех за начало не съм очаквала. Всъщност в музикалния бизнес ние най-често не очакваме, а се надяваме. Не мога да кажа, че усещането е гордост, защото не съм наблюдател, а съм участник и инициатор на всичко, което й се случва. Нащрек съм и нямам време да се унасям от гордост.


- Какви съвети й давате в музикален план и тя вслушва ли се или има собствено виждане за нещата?
- Аз следвам нейната вълна, тя е вярна. Алма има силно усещане какво иска и това е много добре. На тема музика аз само отварям врати, възможности и реагирам на резултата. Съветите ми са на ниво начина й на живот, усилието, което е нужно да прави всеки ден, как да гради публика, как да понася агресивното говорене по неин адрес, как да остава стабилна, как да развива способностите си, как да използва всяка възможност и как да комуникира успешно с екипа.


- Тя как се чувства от пробива си в МТВ?
- Страхотно. Как би могло да е иначе? Това е уникална привилегия за всеки начинаещ артист, особено ако началната му точка е България.


- Вие ли я свързахте с румънския продуцент Крис Трейс-Моноар? Алма мечтае ли за световна кариера и кои са нейните идоли от музикалната сфера?
- Ясно е, че тези срещи не са случайни. Това не касае само Алма, а всички артисти, с които работя. Една от най-важните ми задачи е да ги срещам с интересни автори, музикални продуценти, да им създавам възможности да се развиват. Крис работи с всички наши артисти, не само с Алма. Неговият поглед чисто музикално и продукционно е отвъд българския пазар и тук с него сме отбор, защото и аз гледам натам. Не само Алма мечтае за световна кариера, всички мечтаят, но имам чувството, че моята мечта е най-силна и това е добре, защото всеки ден ми трябва енергия, за да правя стъпки, макар и не много големи, в правилната посока. Алма обича много качествен, даже изискан поп с чувствени вокали и смислени текстове. Няма идоли, защото периметърът й е много широк. Харесва толкова много артисти.


- Кои са най-важните качества за един продуцент? Как се справяте вие като мениджър на "Вирджиния рекърдс" и оставяте ли артистите да ви се качат на главата с излишни претенции?
- Артистите, с които работя са много млади и моята формула за отношенията с тях минава през нещо като родителство, което съм разперила над тях. За да си добър родител трябва да обичаш децата си и обичта да те води, когато взимаш решения. Трябва обаче да имаш и познания за пътя, по който ги водиш, да не правиш компромиси с важните неща, да не ги залъгваш и да не им създаваш илюзии. Моите деца не са разглезени. Същото касае и артистите. Когато някой прекали, което се случва понякога, не пропускам да реагирам и изговаряме всеки казус. От няколко години съм си обещала с неприятни индивиди да не работя. Всичките ни артисти са добри и читави хора.


- Разговорите с тях минават ли границата на професионалното? Споделят ли с вас лични неща и давате ли съвети?
- Разбира се. Разширен вариант на семейство сме. Освен артистите, добавете и екипа. И те са доста млади.


- Проявихте се и като актриса в дебютния филм на Мариан Вълев "Лошо момиче". Лесно ли се впуснахте в тази роля? От кога се познавате с Куката?
- С Мариан се запознахме, когато се оказахме в един и същи клас в НАТФИЗ през 1989 година. Станахме приятели, а и все ни разпределяха да играем заедно. Не планирах да се снимам във филм, защото имам сто други неща за вършене. Затова се дърпах дълго време. Но в крайна сметка Мариан ми даде знак, че е много важно за него аз да се съглася и се подчиних на приятел.


- Бихте ли се снимала отново?
- Да.


- Какви цели си поставяте оттук нататък?
- Какви ли не! В професионален план - да скочим високо, толкова, че да успеем да създадем поне няколко артиста със световен статус. Целя се и в това контекстът у нас за творците на музика да става все по-цивилизован и поносим. В личен план относно децата само се моля да са добре и да могат да отгледат в себе си способността да са щастливи и добри хора. Успехът е нещо доста относително и не е на всяка цена. А относно всичко останало – искам да сме здрави и се боря за повече лекота./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ

Коментирай