logo

Миглена Ангелова: За Китай ние сме екзотична дестинация, в която...

Миглена Ангелова: За Китай ние сме екзотична дестинация, в която...

В началото на септември „Мис Китай 2019” – Роузи Джу Син посети България по покана на Миглена Ангелова и продудентската й къща „Зенит ТВ продукции”.

Китайската красавица бе придружавана от стилистката на конкурса Лили Джанг, която е и собственик, и главен дизайнер на луксозна марка бельо, Сю Инг – собственик на козметични марки и на СПА верига и адв. Асен Велинов.

Целта на посещението бе популяризация на България като туристическа дестинация. Поредната инициатива на Миглена Ангелова е като витаминозна инжекция за родния туризъм, за който има още много да се работи.

В много откровено интервю тв водещата и продуцент разкри любопитни подробности от престоя на китайската група в България, както и дали ще се върне на екран скоро.

 

- Меги, в началото на септември „Мис Китай 2019” Роузи Джу Син посети България по твоя покана и със сигурност инициативата ти е подействала като витаминозна инжекция за родния туризъм. Как стигна до тази идея изобщо?

- Аз съм от хората, които живеят с широко отворени очи за възможностите, които преминават покрай тях. Ти знаеш, че преди десетина години участвах в работна група на Международната Академия за телевизия и радио на Русия, чиято цел бе да създаде съвременен модерен информационен канал за активиране на туристическия обмен на Балканите. От тогава сериозно следя тенденциите в туризма.

Миглена Ангелова докара "Мис Китай" у нас! СНИМКИ

С колеги от Китай преди 4-5 години също професионално ни се пресякоха пътищата, така че който следи икономическите тенденции, то знае, че от известно време Китай играе ключова роля в световната икономика заедно с още 8-9 държави.

Мисля, че не трябва да се пропуска нито една възможност за работа с Китай, независимо дали изглежда на пръв поглед неперспективна. Никой не трябва да се заблуждава относно трудностите в работата с Китай. Много са, но си струва - убедена съм. България не е позната в Китай.

Не е новина, че действията на държавата ни по въпроса за популяризацията на страната ни като туристическа и инвестиционна дестинация в Китай, клонят към нула. Този факт създава сериозни пречки пред българския бизнес.

Миглена Ангелова пред "ШОУ": Зрителите чакат да се върна на екран!

Самият български бизнес има много какво да учи, за да може да си партнира с китайски организации. Обяснението, че “България е малка държава” и затова не може да работи с Китай, ми действа като червен флаг, развян под носа на младо биче.

Не може да продължаваме да оправдаваме собствената си умствена изостаналост, собственото си неперспективно мислене, с мащабите на държавата, която между другото никак не е най-малката в Европа. Искате ли да поговорим за Лихтенщайн и успехите на техните граждани?

Там едва ли някой въздиша за големината на държавата. У нас продължават да царстват незнанието и некомпетентността на всички нива в държавната власт и - да ме прощава бизнеса - но и там оазиси няма. Всеки чака някой да го урЕди и да свърши всичко вместо него. Единици са собствениците на компании, които можеш да намериш по телефона. Те не вдигат! Все едно някой ще им направи вуду през мобилния.

Кой по дяволите се интересува повече от собствената ти компания, ако не ти? Безумие. Аз не се заблуждавам относно ролята на моята фирмичка в пустинята на т.н. роден туризъм, но също така знам, че ако открием достатъчно количество съмишленици - можем да покажем пример за това как се случва промяната.

Миглена Ангелова с впечатляващ първи благотворителен бал! СНИМКИ

За Китай ние сме екзотична дестинация, която за разлика от повечето западни държави в Европа, почти не стои на картата им. И не сме само ние в това положение. За да имаме шанс да ни опознаят и да поискат да ни видят - трябва да им разкажем какво да очакват чрез техни, ще използвам професионална терминология: лидери на общественото мнение. Мис Китай е страхотна възможност за това.

Радвам се, че бяхме подкрепени от българския бизнес и твърдя, че нашите партньори получиха много ползи на повече от разумна цена. Тук е мястото да изясня, че ние покриваме абсолютно всички разходи и на българския екип, и на китайската страна.

Това, което правим, го правим, защото ми е приятно като цел: да намерим решение как без бюджет, предоставен ни от държавата, за да го прахосаме някъде, използвайки ума, знанията, опита и личните си контакти, да успеем да обединим интересите на малкото мислещи хора в туризма и да популяризираме страната ни там, където пазарът е изключително перспективен, при това веднага предоставяйки реални имиджови ползи на хората, които са ни се доверили в България.

Това е забавно и приятно, когато е успешно. А е успешно, защото е професионално свършено - без задкулисни зависимости от типа: “ти на мен, аз на теб”, “карай да върви, кой ще забележи” и т.н., със знания, подготовка и много съпричастност, тоест с много нерви.

- Какви бяха първите споделени впечатления на китайската делегация на родна земя?

- Откровени. Лили Джанг ми каза: „Как те мразех вчера, а днес виждам колко красиви места си подбрала и колко работа сте свършили.” Аз също бях откровена - искаше ми се да ги удуша, вместо да ги посрещна. Ние поемаме всички разходи по идването им: самолетни билети, транспортни разходи в България, нощувки, храна, български екип, грим, прически и т.н. От Китай пристигнаха четирима души. „Мис Китай” изтърва полета си. Купувахме втори билет. Дойдоха с 100 кг свръхбагаж - не преувеличавам.

Пътувахме с общо 13 куфара - осем от които огромни - и чанти, които всеки път креативно товарехме в два багажника и дълго разтоварвахме.

В последния момент се наложи да сменим подготвените за пътуването коли. Винаги ще съм благодарна на БВМ Груп България за буквално мигновената реакция и изключителните скъпи удобни автомобили, които ни предоставиха.

Возихме „Мис Китай Вселена 2019” Роузи Джу Син в БМВ серия 7 с масаж на седалката, автопилот, монитори в салона и т.н. и т.н. Важно е, че „омразата” от летището в Шанхай се смени с желание още през октомври тази година да дойдат отново.

- А колко труден се оказа подбора на кътчета от родината ни, с които тя да бъде представена във възможно най-добрата си светлина и да бъде популяризирани като туристическа дестинация?

- Мноооооого труден наистина. Няма как да изпълним подобен проект без бизнес партньори, които сборно да осигурят бюджета за него. В наши дни малкото останал бизнес в България не може да отдели средства за нещо, от което не вижда смисъл веднага. На всичкото отгоре, не можем да се обърнем поголовно към всички, които имат партньорства с Китай - едно от условията на задачата бе да има релевантност с туризма, с подусловие да бъде интересно именно за туристи от Китай.

"Мис България" празнува пълнолетие в Замъка в Равадиново! СНИМКИ

За китайските туристи страната ни е атрактивна по няколко направления: исторически туризъм; балнеология и уелнес чрез розови продукти; романтични места и винарни. Тоест, трябваше да търсим партньорите си в тези сегменти.

Знаете ли кои са традиционните туристически маршрути за малкото китайски туристи, които посещават България - подчертавам: покрай посещението на други балкански държави? София, Пловдив, Рилския манастир и Велико Търново, а през май - Розовата долина.

Най-популярната българска туристическа атракция, известна в Китай, се оказа Бузлуджа. Наричат го НЛО-то и просто е тренд за определени туристи да го посетят. А ние искаме повече. Затова ще продължим да работим в тази посока.

Известни, красиви китайци, снимани на красиви, интересни за китайските туристи места. Маршрутът и програмата ни бяха изключително активни: от летището - направо в “Имението” в с. Петров дол недалеч от Варна; на следващия ден: “Исторически парк” - невероятно място, не трябва да има българин, който да не го е посетил - ранната вечер: пътуване към Созопол и две нощи в арт хотел “Анел”; на следващия ден - “Замъка” край с. Равадиново с фотосесия и вечерта - избиране на мис Созопол, Роузи и Лили бяха в журито.

На следващия ден - Казанлък, среща с г-жа Стоянова - кмет на града и с Царица Роза 2019 в Музея на Розите, две нощи в “Шато Копса” - също изключително красиво място. И последно - за разтоварване - балнео хотел “Свети Спас” във Велинград със СПА процедури и с по-лека програма. Убедена съм, че този маршрут не е познат на нито един китайски турист. Съдейки по нашите гости - напразно не е познат, защото е очароващ и може да бъде “разтегнат” поне за десетина дни.

- Нещо невероятно! Разбрах, че благодарение на това посещение, някои от българските обекти ще бъдат включени в китайската букинг платформа за индивидуален туризъм, чийто оборот за миналата година е над 100 млн. долара?

- Всъщност, за всички обекти ще има разказ във въпросната платформа за индивидуален туризъм. А на някои от обектите, които отговарят на критериите на платформата, ще им бъде предложено да бъдат включени.

За “Замъка” вече има разказ, който предизвика доста голям интерес. Но нека не се заблуждаваме за туризма е важно не само едно място, но и какво има покрай него - хотели, ресторанти, банки, сигурност и т.н. и т.н.

- Докато организираше посещението, имаше ли подкрепата на Министерство на туризма и изобщо съдействие от когото трябва в различните етапи от подготовката? Защото това е една супер печеливша инициатива!

- Този път нямах време за губене и дори не се обръщах към Министерството на туризма. При тях всичко е сложно. А и вече съм известена, че китайските туристи не са им на сърце. Обърнах се към няколко кмета, които ми се сториха релевантни. Реагира само кмета на Казанлък.

Между другото на Казанлък му личи, че има кмет на място. Гражданите на Казанлък имат културен живот, те са живи - постоянно се интересуваха кой е дошъл, кого снимаме, с кого се среща кмета им. В колко градове е така?

Несебърският кмет не се интересувал от Китай. Търновският не можеш да го намериш. Созополският е в ареста. Г-жа Фандъкова имаше натоварена програма. Велинградският кмет също ни помогна с информация. Има какво да се желае от местната власт.

- Знаем колко необятен е китайският пазар и реалност, а пребиваването на ВИП дамите в България е отразено и от китайските медии, работещи в областта на туризма, което пък е още един плюс за нас…

- Колкото е необятен, толкова е и сложен. Без държавата няма как да се справи никой. Трябва да се расте заедно с растежа на интереса към страната ни. Необходима е подготовка и много работа.

От небето пада само порой, градушка и някое умряло пиле. „Мис Китай Вселена” в България ще бъде отразена от няколко китайски медии и, което е най-важно: през октомври страната ни ще бъде посетена от мениджмънта на едно голямо обединение на китайските туристически медии. Там очаквам да се случат интересни проекти.

- Месеци преди тази инициатива ти организира и първия си светски благотворителен бал съвместно с „Национално Движение Овация за Отговорни Млади Шофьори” в подкрепа на децата, пострадали при ПТП. Цялата тази социална отговорност е похвална и със сигурност вдъхновява и много други за същото, но лично за теб какво означава?

- Помниш ли, в предишно интервю си говорихме за това, че в Китай никой не обръща внимание и не уважава хората с “идеи” и без нито един реализиран проект, и в същото време хора, дори с най-дребния реализиран проект, там са на особена почит.

У нас често ме питат близки, другите не смеят сигурно :), каква ми е “далаверата”. Зад нас не стои никой, не препираме пари, не работим с европейски средства, в този смисъл “далавера” няма, ама няма никаква.

В същото време, когато се обърна назад, след “Искрено и лично” мисля, че реализацията на тези ужасно дискомфортни проекти, костващи много нерви, неспокойни нощи, много разочарования, ми дава самочувствието, че мога да се справя с повече и по-сложни задачи. И между нас да остане: самочувствието скъпо струва.

- В един наш предишен разговор ми каза, че си струва да променяш навиците на хора, които още ги нямат. Всичко, което продължаваш да правиш и досега, е потвърждение на тази потребност, нали?

- И на нея, и на задължението да върнеш полученото. Примерно, двигателят на “Историческия парк” се казва Ивелин Михайлов. Може да сгрешиш и на пръв поглед да го окачествиш като наивен мечтател. Този човек, ежедневно преодолява лавина родни глупости, но върви напред и има постижения, които са уникални. Като ми дойде до зъбите, си мисля за него.

Аз няма как да оставя след себе си това, което той ще остави, но мога да дам своя принос в това повече хора да знаят за него. За “Историческия парк” бих искала да говоря и да говоря, и да говоря, докато не ме чуят всички. Това място трябва да се посещава много пъти: с деца, без деца, с гости от чужбина, със семейни приятели…

Там трябва да бъде заведена всяка делегация. Няма къде да се усети историята с всички сетива. Хората, реализирали “Исторически парк” край с. Неофит Рилски са извършили страхотна работа и продължават да я вършат. Заслужават орден “Стара планина”. Веднага!

На това място, и единствено там, реално осъзнаваш развитието на човечеството, осъзнаваш връзката между бита и съзнанието, връзката с рода си, начина на живот, разбираш защо е необходимо да знаеш.

При една и съща външна температура, в различните постройки, реализирани по технологии от конкретната епоха, температурата е различна, гласа ти звучи различно, акустиката в различните модели на гробниците, е различна. Да не говорим за възстановите в тракийския дворец, за тракийската кухня, за облеклото, стрелбата с лък, лова с хищни птици, конната езда и т.н. - невероятно място.

Поклон на хората, реализирали проекта. Отново казвам - трябва да получат държавна награда. Дори само за това, че от десетина година работят с наши учени траколози и правят нещо, което държавата дължи на българите. Естествено, нашите гости от Китай бяха силно впечатлени от това място.

Постоянно проверяваха в интернет твърденията за най-древното обработено злато, за траките и т.н. Снимаха се със статуята на Спартак, впечатлиха се от тракийския воин, който предизвиква Небесата със стрелите си, от кухнята с рецепти, описани в деветте тома на Марк Гавий Апиций и по-специално в тома с разкази за рецептите и хранителните навици от Тракия, Мизия и Дакия. Беше незабравимо. И знаете ли, “Исторически парк” е потресаващо място, защото всички, които работят там, се държат, изглеждат и се чувстват като хора с мисия.

Не видях кисел човек. Знам за проекта “Исторически парк” от първата си среща с Ивелин. Снимахме го за първия документален филм, който излъчихме в Китай. Признавам, че не вярвах, че ще бъде реализиран. Не вярвах. А той вярваше и знаеше, че ще го направи. И ще видите - знанието на историята на България ще започва от там и после ще се събуди интереса за посещаване на разкопки, музеи и т.н. Ивелин заслужава орден. Поне.

- Много хора обаче, все още очакват да те видят отново на екран, където винаги си била в стихията си…

- Ох, да. Искам да работя с Ива Стоянова - шефът на “Канал 3”. Да ме прощават другите шефове на телевизии у нас, но няма друг всестранно и толкова качествено подготвен шеф като нея. Или с нея, или никъде. Така, че Ива да каже кога ще съм на екран.

- Не мога да не те попитам и за вълнуващите емоции, които имаш в личен план, най-вече покрай новината, че отново ще ставаш баба, която сподели неотдавна?

- Марселин-Мей се роди в навечерието на идването на „Мис Китай” в България. Затова я видях три седмици по-късно. Семейството ми е важна част от живота. Без съмнение. Но децата знаят да чакат - за добро и лошо - прекрасно се справят без мен./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай