logo

Актрисата Диляна Данева: Много ми допадна героинята ми в "Откраднат живот"!

Актрисата Диляна Данева: Много ми допадна героинята ми в "Откраднат живот"!

Диляна Данева е актриса – по професия и по призвание, но също така е и един от двамата продуценти на пълнометражния филм „Танго в тунела”, който наскоро спечели две награди на международния филмов фестивал в Малибу, Калифорния „Los Angeles Motion Picture Festival”.

Въпреки че има поддържаща роля във филма, тя й носи голямата награда на журито в категорията: „Най-добра актриса” на същия фестивал.

„Танго в тунела”, който е изцяло независим и не се ползва от държавно финансиране, е селектиран в програмата на тазгодишното 23-то издание на „София Филм Фест”, част е от младежката състезателна програма на фестивала „Любовта е лудост“, а през октомври 2019-та беше показан пред публика и в рамките на „Златна роза“.

Повод за разговора ни с Диляна Данева, разбира се, е признанието за „Най-добра актриса” за ролята на Мария в „Танго в тунела”, но също и прелюбопитното й превъплащение в хитовия медицински сериал „Откраднат живот”.

 

- Българският филм „Танго в тунела” спечели две награди от престижен международен филмов фестивал в Малибу, Калифорния, една от които за „Най-добра актриса”, която печелиш именно ти. Очакваше ли подобно признание?

- Не, не съм очаквала нито наградата, нито селекцията. В този случай дори не говорим за главна роля, както обикновено се случва, а за поддържащ персонаж. Разбира се, щом разбрах, меко казано, много се зарадвах!

Самата номинация дойде в един много труден за мен личен период, малко след като загубих любим човек. Това признание ме накара да стъпя още по-здраво на земята и ми даде увереност, че това, което правя и това, в което вярвам, си заслужават всички усилия.

Продуцентът Диляна Данева: "Танго в тунела" възроди и едно приятелство!

Фактът, че реализирани професионалисти не само в България, но и извън нея, са го видели, преценили и оценили по този начин, ме прави безкрайно благодарна, много щастлива и още по-мотивирана.

- Обикновено наградите карат повечето хора да се възгордяват, да изпадат често в ненужна суета и накрая да се самозабравят, в случай че междувременно славата им увеличава ръста си. А ти си точно обратното – признанието ти действа отрезвяващо?!

- Ами браво на мен (смее се). Мисля, че съм доста далеч от звездната болест, има още много хляб да изям и дай Боже много роли да изиграя, преди тя дори леко да ме докосне.

Наградите, разбира се, са важни и ценни, но само дотолкова, че да ти затвърдят, че се движиш в правилната посока. И да, няма да е лесно, но за никой не е, важното е, че си заслужава и трябва да продължиш да се бориш. Има артисти титани с по няколко Оскар-а и други, отново титани, без нито един и какво от това?

"Танго в тунела" грабна две награди на американски филмов фестивал СНИМКИ

Общото между тях е тяхната устременост и отдаденост на професията и факта, че искат да бъдат все по-добри във всеки следващ филм. Като студенти, при всеки успех, моите учители, покойният проф. Илия Добрев и изключителният доц. Иван Налбантов, постоянно ни повтаряха: „Важна е следващата десета роля” и така много човешки, но твърдо ни връщаха на земята.

Отличията със сигурност много радват душата, но ако говорим за истински творец, то той със сигурност ще се мотивира да работи още повече и още по-добре след подобно признание. Изкуството трябва да мотивира хората.

- Гледаш ли на тази награда като на възможност вратите да започнат да се отварят по-лесно оттук нататък в творческата ти кариера?

- Може би, кой знае (усмихва се). Надявам се, че ще ми даде възможност по-често да показвам какво мога. А дали ще стигна до финала, няма как да знам, но понякога не това е най-важното.

Кино хит прави фурор на "Любовта е лудост", прицелва се и в "Златна роза" СНИМКИ

- Наскоро те видяхме в един от епизодите на „Откраднат живот”. Това също е сериозна възможност повече хора да видят какво можеш… Поканата за участие, беше ли обвързана с наградата ти?

- О, несъмнено е възможност за мен. Но поканата да участвам в сериала не е обвързана с наградата, защото тя се случи далеч преди това. Когато кастинг режисьорите се свързаха с мен, аз се съгласих веднага след като ми разказаха и малко повече за героинята.

Усетих дори леко притеснение в тях, след като ми споделиха, че ролята е „малка”, текста не е много… А аз се засмях и първата мисъл в главата ми беше „малки роли няма”, а текста е последното, което ме вълнува.

Всяка възможност, свързана с моята любима актьорска професия, приемам с отворени обятия, ако, разбира се, е написано добре. За мен винаги е празник, когато снимам.

- Казваш, че много ти е допаднала героинята, а тя, доколкото видяхме, е човек с психични отклонения…

- (смее се) точно затова много ми хареса, но по-скоро я приемам като човек, който се опитва да се защити от жестокостта на хората, като слага привидно желязна маска. Всички го правим.

- Да няма нещо общо с теб?

- (смее се) Имала съм моменти, в които съм същинска Татяна (героинята й в „Откраднат живот”, б.а.). Приятелите ми знаят, че се разхождам с една малка брадвичка в чантата, която е точно една педя, но върши чудесна работа (смее се).

Бъдещ кино хит без държавно финансиране се състезава на "София филм фест"

Извън шегата – смятам, че изграждането на подобни персонажи е крайно любопитно за всеки актьор. Те са по-сложни, изискват повече проучване, наблюдение върху други хора. На мен лично те винаги са ми били по-любопитни.

Факт е, че има интересно съвпадение с живота ми и диагнозата на героинята. Моята баба Виолета е била на 28 години, когато я оперират по спешност от „илеуса” т.е. чревна непроходимост, която има и героинята ми.

По време на операцията е имало усложнения и тя е била 22 секунди в клинична смърт, а после живота й се променя на 180 градуса... Може би и моят ще се преобърне.

- Тази роля отворя ли ти апетита още повече за кино или театралните емоции са по-доминиращата страст?

- Никога не съм губила актьорския си апетит. Всяка роля приемам като предизвикателство и с огромно любопитство. Казват, че човек се влюбва истински само два пъти в живота си. Киното е моята голяма любов, а театъра е моята първа любов.

Владо Карамазов се завръща в "Откраднат живот" заедно с... СНИМКИ

Разликата между работата на актьора пред камера и на театралната сцена, е от земята до небето и тя може да бъде успешна, единствено ако успееш да ги разграничиш адекватно.

- Разкажи ми малко за впечатленията си от екипа на „Откраднат живот” и по-конкретно от актьорите, с които си партнира в сцената…

- Екипът е прекрасен! Усмихнати, внимателни и най-важното добри в работата си. Аз не съм популярно лице, нито познавах някой от екипа, но се чувствах така, сякаш дълго време сме работили заедно и това дължа единствено на тях. Режисьор на сцената беше Павел Веснаков, а мой екранен партньор Димо Алексиев.

Заляха звезда от "Откраднат живот" с три вида кръв на улицата... ВИДЕО

- Около твоята героиня останаха много неизвестни. Означава ли това, че ще има продължение?

- Няма как да знам дали ще има продължение. На мен самата ми е любопитно как би се развила предвид психичните проблеми и очевидно противоречивата й личност.

- Работиш ли върху нещо ново в момента, какво предстои?

- С един прекрасен екип работим по един прекрасен проект... и засега ще споделя само толкова, ще се радвам когато му дойде времето да разкажа подробно.

В актьорски план водя преговори за пълнометражен проект, който е планиран да се реализира през 2020-та година, но нямам право да коментирам подробно все още./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

 

Коментирай