Кремират бащата на Христо Мутафчиев

Кремират бащата на Христо Мутафчиев

Кремират бащата на Христо Мутафчиев, а погребението ще бъде в Карлово в тесен кръг, научи репортер на „ШОУ”.

Сестрата на големия български актьор Христо Мутафчиев, която чакаха да пристигне от Англия за погребението на баща им Стефан Мутафчиев, вече се е прибрала в България, съобщиха пред медията ни източници, близки до опечаленото семейство.

Все още няма яснота обаче за точната дата на опелото, като по неофициална информация се спряга датата 8 април. Говори се, че дългогодишният читалищен деятел ще бъде кримиран, а погребението ще е в тесен семеен кръг.

Запознати разказаха, че по ирония на съдбата миналата година майката на Христо Мутафчиев е платила двоен гроб в община Карлово. Именно там се очаква да бъде поставена урната и да се изпълнят тъжните ритуали.

Лили Иванова върна усмивката на Христо Мутафчиев след драмата с баща му! (СНИМКА)

Припомняме, че майката на актьора – Драга, почина преди няколко месеца, а Стефан, който страдал от тежка болест, въпреки че се бил подобрил здравословно, изведнъж рухнал. Той издъхна преди някоко дни в хоспис в София.

„Христо Мутафчиев и сестра му са много опечалени, за кратко време погребват и двамата си родители”, коментираха пред нас роднини.

Междувременно от карловското читалище, където Стефан Мутафчиев е работил допреди две години, излязоха с ново изявление. В него се казва:

„Напусна ни нашият многоуважаван колега, приятел и всеотдаен радетел на българското изкуство и художествена култура – Стефан Мутафчиев. За нас, хората на изкуството, той ще остане в спомените ни със своята неподправеност, с необикновеното си чувство за хумор, с особеното отношение към приятелите, колегите, творците. В такъв момент думите не стигат. Широката обществена дейност на Стефан Мутафчиев се вписа в неписаната културна памет на нашия град, като дългогодишен секретар на НЧ „Васил Левски-1861 г.” – Карлово.

Трагедията е огромна! Стана ясно от какво е издъхнал таткото на Христо Мутафчиев!

Необходимо е да признаем и неговото почетно членство, обявено от Читалищното настоятелство. Благодарение на своята лична ангажираност към художествено-творческите практики и изпълнителски дейности на любителските състави, карловското читалище тръгна по нов път на развитие. Трябва да отбележим, че като ръководител на културната институция в читалището се създаде детската фолклорна формация „Розова долина”, сформира се детско-юношеският танцов ансамбъл. Той даваше сърце и душа за децата. Ще го запомним с добрината, благия характер и музикалния талант, който притежаваше и изразяваше. Светлина по пътя, Стефане! Никога няма да те забравим! Музиката от твоята китара продължава да звучи! С почит, Мирослав Василев, ръководител на ансамбъл „Розова долина” Велина Иванова, ръководител на детската фолклорна формация./show.blitz.bg