Калин Терзийски загуби делото за клевета срещу Хайтов след 5-годишна битка СНИМКА

https://show.blitz.bg/istorii/kalin-terziiski-zagubi-deloto-za-kleveta-sreshhu-xaitov-sled-5-godisna-bitka-snimka Show.blitz.bg
Калин Терзийски загуби делото за клевета срещу Хайтов след 5-годишна битка СНИМКА

Калин Терзийски излезе губещ в делото, което дъщерята на писателя Николай Хайтов - Елена заведе срещу него преди цели 5 години и което приключи наскоро с присъда.

Елена Хайтова осъди Терзийски за 1 лев, след като през 2016 г. в тв предаване той определя баща й и Йордан Радичков като слуги на Тодор Живков. И тримата наследници на автора на "Диви разкази" започват съдебна битка, но само дъщерята от първия му брак я завършва.

"Приемам мнението на хората, които не са съгласни с тези на Хайтов за гроба на Левски. Не мога обаче да приема тези, които го отричат като писател и казват, че бил блюдолизец, подмазвал се на Тодор Живков - подобно поведение просто не е в натюрела на Хайтов. Напротив, той винаги е бил на страната на своята правда, която е защитавал със зъби и нокти. И аз заемам неговата позиция, тръгвам да го защитавам - това е мой дълг", споделя пред "Марица" Елена Хайтова.

Тя разкрива, че братята й се отказали да продължат делото, след като Терзийски обжалва присъдата и беше оправдан. "Но аз не отстъпих - исках да знам, че сме водили битка докрай за името на баща ни, не можех да допусна да бъде обвинен несправедливо", добавя още авторката на биографията на Валя Балканска.

Хайтова е водила много битки в живота си и признава, че тази, срещу колегата й, е една от най-тежките, защото се е проточила цяла петилетка. Въпросът не е бил за пари, защото той е осъден за 1 лев, по-важното било да е произнесена присъда, че е виновен.

"Материалното въобще никога не ме е интересувало. Баща ми не напразно казваше: следващият век, ХХI, ще бъде не на човещината, а на парата. И точно така е. Но аз не приемам това и като че ли не съм в своя век. Баща ми остави в завет воденето на битки, така че те са и мой патент, държат ме във форма. Но водя битките така, както баща ми харесваше - заставаш открито, спориш, доказваш правотата си. Но ударите в гръб ме ядосват. Страшни са вълните, които идват отзад, срещу тези отпред си брониран, готов да ги посрещнеш", добавя Елена Хайтова, която на 9 януари отпразнува 75-годишния си юбилей, пише "Телеграф".

Къщата над Асеновград става музей

През 2022 г. се навършват 20 години от смъртта на Хайтов и дъщеря му се надява къщата му в село Яврово над Асеновград да се превърне в негов музей. "Елена, племенницата на последната съпруга на баща ми Жени Божилова, изкупи дяловете от къщата. Поставен е надпис, че там Хайтов е живял, но само толкова. Може би трябваше да се намеси по-активно и държавата", казва Елена Хайтова. И дава за пример дома на композитора Петко Стайнов в Казанлък, където наследниците са направили дарение на общината да стопанисва имота.

"Може би това трябва да стане и с дома на Хайтов. Добър знак е, че в момента има съгласие между наследниците. С братята ми обмисляме дали да не подновим усилията, за да стане къщата в Яврово музей. Може би трябва да потърсим съдействие от новия министър на културата, който е млад човек, но с усет за стойността на българското духовно наследство", добавя още тя./show.blitz.bg

Горещи

Коментирай
11 Коментара
Виконта
преди 2 години

Този нефелен алкохолик Терзийски трябваше да бъде пребит с железни пръти само за тези думи срещу великия Николай Хайтов.Един деградирал пияница и фабрика за гомна поставя оценки на велики личности оставили планини зад себе си.Пръснете му тиквата или да идва цирозата.

Откажи
Alex
преди 2 години

Госпожо Хайтова,аз съм "див" почитател на "Дивите разкази" и съм почитател на Вашия баща.Не казвам просташката дума последовател!На този пияница Терзийски трябваше най-сетне да му се покаже червен картон и да бъде усмирен с оная риза без ръкави...

Откажи
йокин
преди 2 години

От нямай,кво,съм чел,нещо публикувано,от Терзийски.Ми не ми аресва.Друго си е Хайтов.

Откажи
Еми
преди 2 години

Моля, госпожа Хайтова да коментира плагиатството на баща си по отношение на разказите, събрани в книгата "Забравени от Господ"!

Откажи
Виконта
преди 2 години

ДО Еми, Еми скрий се в дупката си и не излизай, пачавро.Плагиатствал е само баща ти когато си е блъскал пиянска чекия, преди майка ти да те събере от пода с лъжица.

Откажи
Опа
преди 2 години

Тоя пияница си заслужава да бъде съден но не за 1 БЪЛГАРСКИ ЛЕВ. Терзийски си е тъпак и това е........

Откажи
Българин
преди 2 години

Терзийски е гаден пияница, който словоблудства и не може и с праха под нозете на великия Хайтов да се докосне... Хайтов е истински великан на българското слово и българщината, а Калинчо е едно мазно пияно л...но

Откажи
Валентин
преди 2 години

Историята и хората помнят великите, ще помнят Хайтов. А болни мозъци и амбиции, дал Бог.

Откажи
Иванова
преди 2 години

Елена "откупила" дяловете? От кого? От наследниците. А те? Защо я продадоха? За пари ???!!

Откажи
van4eto_bg
преди 2 години

Калине, мръсна алкохолна утрепка, изпий една дамаджана метилов алкохол и умри в кански мъки, куче на исляма.

Откажи
вьдвьв
преди 2 години

Всички негови колеги алкохолици умряха. Калин не пие, а се прави на интересен пред хората, че е алкохолик, за да го канят по телевизиите, в шоута за печелене на пари от шоупрограми, от книги и вестници.

Откажи