Уникално! Цяло село, заедно със 104-годишна столетница, снимат "Каравеловска сватба" СНИМКИ

Уникално! Цяло село, заедно със 104-годишна столетница, снимат "Каравеловска сватба" СНИМКИ

Цялото карловско село Каравелово снима филма "Каравеловската сватба". В него участват всички, които могат да се движат, начело със 104-годишната баба Гена Серкьова.

Хората даряват себе си за каузата да сътворят и оставят на поколенията българщината и традициите.

"Идеята се роди преди три години, когато създадохме сдружение "Любен Каравелов" със 70 самодейци. 2016 година през май снимахме ритуала "Розобер" в гюловите градини край Каравелово.

Двойникът на Парцалев се разхожда в Крайморие СНИМКИ

Финалът на филма подсказваше, че младоженецът ще може да вземе булката си едва след жътва, едва когато свърши трудната работа на полето и след като приключи гроздобера", разказва пред репортер на "ШОУ" кметът на Каравелово Славка Червенкова.

Възпроизведен и заснет е и обичаят "Жътва". Заснети са и ритуалите с рясане и бръснене на младоженеца "Тази година решихме да завършим лентата.

Всичко, което е възпроизведено в нея, стародавните обичаи и традиции, животът някога, е по спомени на столетницата на селото 104-годишната баба Гена Серкьова.

Похвално е, че много деца участваха във всички епизоди на филма. Хората от Каравелово, без покана, идваха, носеха сукмани, ризи, забрадки, потури, старинни съдове, всичко, което можеше да бъде извадено от раклата на баба, ни беше предоставено.

Италианското градче Брунате още разказва за любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков

За първи път ми се случва да видя такава сплотеност на всички, такава гордост и такова обаденинеи в името на благородната кауза да оставиш нещо след себе си, за поколенията", не спира да сипе хвалби кметицата.

Тя горещо благодари на всички дарители, които са помогнали за реализацията на лентата. Техните имена ще бъдат изписани във финалните субтитри на филма.

Неговата преимиера ще бъде в средата на септември в Карлово. Има вече заявен интерес от няколко национални и чуждестранни телевизии за излъчване.

Той е художествен, каза още Червенкова. Показва всички традиции и ритуали, които са се спазвали в селото преди женитба и по време на женитба в Каравелово.

Най-малкият участник във филма е момченце на 4 месеца, най-възрастният е 104-годишната баба Гена, която също заема едно от важните места в художествената творба.

В ролята на булката е 15-годишна ученичка, която е горда с това, което дава от себе си. Младоженецът е на 22 години, военнослужещ, той с огромно желание изпълнява ролята си.

"За мен е чест, горд съм, че спазваме традициите и пазим миналото", казва младият мъж.

Уникалното в случая е, че младоженците бяха олечени в сватбените носии на баба Гена и нейният покоен вече съпруг Марин Серкьов.

Майки с малки и по-големи деца споделиха, че когато са разбрали, че ще се снима филм, нито за миг не са се поколебали да участват във възстановките.

Не им пречи нито жегата, в която се снимат епизодите, нито вълнените дрехи, с които са облечени, нито забрадките. Във филма участват 100 души./show.blitz.bg

Коментирай