Просълзен Христо Димитров изигра последния си танц, а Румен Радев го... СНИМКИ

Просълзен Христо Димитров изигра последния си танц, а Румен Радев го... СНИМКИ

Христо Димитров има доказателства за съществуването на Бог. Това разказа той по време на бенефисния си спектакъл "Тайната Българе". Това се случи в понеделник пред 5000 души в залата 1 на НДК в присъствието на президента на републиката Румен Радев.

Като ученик, беден, с 67 стотинки в джоба, той написал писмо до Господ, в което го молил, някой да го покани на обяд, да не гладува повече, да са здрави и щастливи близките му и да създаде най-големия танцов състав в света. Писмото, пожълтяло от времето, бе прочетено пред всички.

Години след това мечтата му се сбъднала, дори с няколко бонуса. Към ансамбъл "Българе" се прибавила и едноимената телевизия, фестивала на фолклорната носия в Жеравна, движението "Второ българско възраждане" и други патриотични инициативи, на които станал инициатор.

В понеделник, петдесет години и четири часа след раждането си, Христо Димитров се прости със сцената, като игра за последен път пруд публика. Той бе един от солистите в добружанската картина от спектакъла "Осмото чудо".

Създателят на най-голямата частна фолклорна формация в Европа се върна седемнадесет години назад, когато е готвил първия си спектакъл "Това е България". И може би нищо от това, което, току що дипломирания хореграф е замислял, нямало да стане и просто щяло да влезе в списъка на големите му мечти, ако не беше се явил благодетелят.

Британецът Ян Чарлз Андерсон, приятел и бъдещ съпруг на сестра му Елена, изслушал музиката и разказа за теглото на българите под турско робство, и се разплакал. Въобще много сълзи има в пристовите истории. После чужденецът със протъркани дънки, износени обувки, без чорапи, кола и жилище, извадил 30 000 долара, за да се сложи началото на нещо, което се превръща в явление в българската култура.

До премиерата вложените от Ян пари станали 200 000, а след като я изгледал, корифеят Хачо Бояджиев казал, че това представление няма да издърже повече от две три пъти.

"Това е България", с участието на големия актьор Георги Черкелов, за седемнадесет години, бе изиграно повече от две хиляди пъти в 24 страни от целия свят, включително и на "Бродуей" в Ню Йорк.

В книгата за впечатления за него, една рускиня е написала: "Човек не трябва да умира, докато не види този спектакъл. Христо си спомни и за срещата си с някакъв грамаден и твърд като канара мъж, с червена вратовръзка, разследващ най-жестоките убийствата, станал свидетел на тежки драми и оглеждал много трупове. Той му казал: "Видял съм много трагедии, но ти за първи път ме разплака".

На сцената една след друга следват картините от шестте спектакъла, създадени от Христо Димитров и ансабъл "Българе". Публиката настръхва, щом вижда как Кочо забива ножа в сърцето на жена си и малката си дъщеря, за да не бъдат те опозоране от поробителя. Преди него един друг мъченик от Батак - Спас Гинов убива петте от шестте си деца.

За спектакъла "Албена", в който главната героиня е съпругата му, гласовития славей Албена Вескова, авторът измисля такива каскади, че свидетели на репетициите го определят като първия творец, който иска да убие жена си по време на представление.

В този продукция участват и три коня, които и в юбилейната вечер се разходиха тържествено на сцената на НДК.

Самата Албена пък разказа как една нощ, в която и двамата преживявали първите си любовни трепети, забелязала влюбения си бъдещ мъж да стои седнал на леглото и тежко замислен. Притеснена тя го попитала: "Какво стана?" Отговорът я шокирал: "Мисля за България!"

Едва ли една жена, срещнала своя принц, е очаквала да чуе точно това. Но в изкуството и това се случва. Всъщност няколко години по-късно съпругът избира друго семейство - ансамбъл "Българе".

На гребната база в Пловдив пък до колата на Христо рязко спират два полицейски автомобила. Ченгетата ги осветили, последвал въпроса:

- Какво правиш тук всяка вечер?

- Мисля - отговорил.

- За какво?, на свой ред попитали униформените и приготвили белезниците.

Когато им казал, че за бъдещия си голям ансамбъл и неговите спектакъли, полицаите стигнали до извода, че човекът в колата не е престъпник, но не били сигурни дали не е луд.

Христо разказа и за срещата си с холивудската легенда Бен Крос, който също беше в залата. Той играе ролята на своя сънародник журналистът Джеймс Баучер, в спектакъла "Осмото чудо".

Влюбеният в България ирландецът е бил модела на именития художник Ян Мърквичка за прочутата му картина "Ръченица". След като прочел сценария и видял ансамбъл "Българе" Бен, звездата от шедьовъра "Огнени колесници", мигом се съгласил да се включи, въпреки че дотогава отказвал роли на доста български режисьори.

Хореографът се върна и към най-трудния период на ансамбъла, в който не е била създадена нито една нова творба. В продължение на единадесет месеца, стреснати от кризата, всички спонсори се разбягали. Тогава той заложил всичко що имал, с реалната опастност да го загуби, но в крайна сметка слънцето изгряло отново на неговата улица и "Българе" и те оцеляли.

Артистът сподели, че за създаването на хореографията на една картина му се налага да слуша музиката й повече от хиляда пъти и за странния начин, по който се раждат идеите му, понякога за миг като че ли подсказани свише..

В края на спектъкъла, който продължи повече от три часа, просълзен Христо Димитров призна, че се разделя със сцената но не и с публиката и обяви бъдещето си световно шоу, коопродукция между ансамбъл "Българие", Турция, Румъния, и Русия, като ще се нарича "Морски пирати".

Премиерата ще е догодина през октомври в зала 1 на НДК./show.blitz.bg

 

Исак ГОЗЕС

Коментирай