Пирина Христова от „Гласът на България”: Все чакаме някой отвън да ни покаже какво имаме!

Пирина Христова от „Гласът на България”: Все чакаме някой отвън да ни покаже какво имаме!

Още щом запя от сцената на „Гласът на България” по bTV, Пирина Христова буквално наелектризира и публика, и треньори с магичния си глас. 21-годишната чаровница от град Батановци заложи на народната музика, за да разкрие таланта си, за който след изпълнението й треньорите свирепо се надцакваха, готови на всичко, за да го привлекат в отборите си.

Пирина се занимава с фолклор от малка и мечтата й е да популяризира българския фолклор, като привлече повече млади хора към този жанр. Много иска да си изкарва прехраната, като пее автентична българска музика. Облечена в красива народна носия, тя излезе на сцената на „Гласът на България”, изпя „Брала мома ружа цвете” и предизвика масово изумление с безкрайния си талант. В крайна сметка Пирина избра да бъде част от отбора на Иван Лечев.

 

- Пирина, ти впечатли невероятно много треньорите в „Гласът на България”! Просълзи ги! Как успя да удържиш емоцията в този момент?

- (усмихва се) честно казано емоцията в този момент е малко необяснима. И е толкова силна, че в следващия момент дори не можеш да си я възстановиш напълно. Чувстваш се малко като в шок от прекомерното вълнение.

- Защо реши да участваш в този формат?

- Просто много исках да направя нещо различно. Да изляза от зоната си на комфорт. До този момент не бях участвала в нещо подобно.

- Ти пееш народна музика, която е като визитна картичка на България и на практика нямаш конкуренция в шоуто, защото останалите участници залагат на други музикални стилове…

- Така се оказва, да и е много странно за мен, защото имам наистина много талантливи колеги и колежки. Не знам.. просто хората явно не се обръщат към тази музика, поне не и явявайки се в този формат. Залагат повече на поп музика, джаз, рок, естрада. Аз се осмелих да представям народната музика и тя е музиката, с която мога да се представя най-добре. Винаги съм пяла народна музика.

Камелия наточи зъби за българския Ник Кейв! (СНИМКА)

- При теб тази музика е съдба! Дори си кръстена на планина – на Пирин, което е много красиво. За първи път чувам такова име!

- Благодаря много за тези думи. Всъщност за това име е виновен моят баща, който ме е кръстил така, за което съм му и много благодарна. Аз много обичам името си. Хората винаги го помнят, просто го открояват сред останалите, защото е много интересно и необичайно. Често срещам хора, които не харесват имената си, а аз обожавам своето име.

- Чувайки името ти, си представих как пееш насред Пирин планина. Правила ли си го досега?

- Да, няколко пъти. И чувството е невероятно. Необяснимо. Тези усещания са много вътрешни, лични и много осъзнавам, че не мога да ги обясня. Това е същото чувство, с което пея и народна музика – емоциите, чувствата, всичко се преплита в едно и аз все едно се възнасям, все едно не съм от тази Вселена. Много силно усещане. Това беше и причината да се явя в „Гласът на България” с носия – защото в нея се чувствам най-добре. Чувствам се себе си. Разбира се, пяла съм и в други дрехи, с различни рокли, но не е същото. Носията на мен много ми помага, дава ми увереност.

- Познаваш ли се с някои от големите ни народни певици?

- Познавам Валя Балканска и Янка Рупкина, които са емблеми за българския фолклор, както и с много други народни певици. Всички сме се учили от тях. Благодарение на тях тези песни са достигнали до нас, а пък благодарение на Валя Балканска – и до космоса.

Аз съм родом от Батановци, което е в сърцето на Граово, а там има едно много известна певица – Павлина Горчева. Лично се познавам с нея и мога да кажа, че е наистина страхотен човек и професионалист.

Михаела Филева нанесе жесток удар на Графа! Той й се закани!

- В началото на разговора ни ми каза, че си се явила в „Гласът на България”, за да излезеш от зоната си на комфорт, а той е народната музика. Това означава, че трябва да пееш и в други музикални стилове. Готова ли си за това?

- (усмихва се) честно казано не искам да бъда предизвиквана да пея в друг стил, различен от народната музика. Ако трябва да бъда откровена, не съм и пробвала. Не знам дали искам да пея в друг стил музика, колкото и странно да прозвучи. От няколко години пея в хор „Космически гласове”, който от миналата година се казва хор „Ваня Монева” и самото усещане за отношение към музиката е различно.

- Мисля, че треньорите ще ти възложат и различна музикална задача…

- Е, ако ми кажат треньорите, няма как да направя, но в крайна сметка, ако избора е мой, ще избера винаги народната музика. Просто всеки стил е различен, има различна постановка. Мисля, че човек трябва да седи там, където е най-добър.

- Натъжава ли те факта, че голяма част от българите, по-специално младите хора, слушат предимно чуждестранна музика и са далеч от корените си?

- Много, да. В крайна сметка обаче, живеем в такова време, че сякаш всичко върви против човекът като личност. Точно заради това искам да пея народна музика – за да се обърнат хората към фолклора и магията му. Да го почувстват. Усещането да си свързан с фолклора, е несравнимо. Няма българин, който да не е свързан с него. Фолклорът успява да докосне и чужденците. Чувала съм и такива, които изпълняват нашите песни, дори и по-хубаво от самите нас, което хем е хубаво, хем е тъжно. Ако ние не уважаваме музиката си, корените си, няма кой да го направи вместо нас. Сякаш все чакаме някой отвън да дойде и да ни покаже какво имаме, за да се сетим да го преоткрием.

- Пожелавам ти да успееш да отстоиш себе си в „Гласът на България” именно с любимата си народна музика!

- Много благодаря. Мисля, че ще успея. Вярвам много в това и ще дам всичко от себе си, за да го реализирам./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

 

Коментирай