Художникът Петър Маринов:  Готов съм да възстатновя безплатно изчезналия барелеф на Джон Ленън, пазя калъпа

Художникът Петър Маринов: Готов съм да възстатновя безплатно изчезналия барелеф на Джон Ленън, пазя калъпа

Откраднат или демонтиран, изчезването на барелефа на Джон Лeнън от стената на Нотариата, остава загадка. Пред БНТ заместник-кметът на София Тодор Чобанов изрази увереност, че той ще бъде намерен. Три групи предлагат идеи за решаването на пространството около паметника на Партиарх Евтимий. Може би ще има друг символ, който да напомня за великия британец, стана ясно от интервюто с него.

Дали авторът на барелефа ще бъде сред създателите и на новия паметник, не стана ясно. Репортер на на ”ШОУ” се обърна към скуптура Петър Маринов, за да разкаже историята на изчезналия барелеф:

- Господин Маринов, кога разбрахте , че барелефът на Джон Ленън на улица „Граф Игнатиев” вече не е на мястото си?

- Васко Кръпкато ми се обади преди около двадесет дни и ми каза, че негов приятел минал оттам и забелязал, че барелефът го няма. Отидох и видах, че той въпреки, че бе монтиран с две железа, беше изкъртен. Отсреща имаше работници. Попитах ги дали са видели нещо, отвърнаха, че не и това ...

- Какво е чуството да видиш празна стена там, където е седяло нещо, което си правил с любов?

- Чустваш се първо национално поруган, затова, че е смъкнат поредният символ на чистотата и свободата. Една такава велика личност е поругана, повтарям го с болка. Чувстваш се ощетен, обиден, че това се е случило тук. Отделно като автор се усещам ограбен. Меко казано, неприятно е. Човек не знае вече да се смее ли да плаче ли.

- Кажете как се роди идеята за този барелеф, кой ви покани да го направите и защо точно там?

- Това е стената на Джон Ленън от дълги години. Още преди десети ноември 1989 година се ходеше там, палеха се свещи. Васко Кръпката даже едно време там го арестува милицията. На това място се лепяхя афиши с лика на Джон Ленън, ходеше се на поклонение. Беше нещо полулегално. Имаше, разбира се ,и вандали, които драскаха глупости.

- Кога направихме паметника? Как стана?

- Не помня точно. Беше след 2005 година. Васко Кръпката беше активен участник, а не само технически помощник, както твърди. Между двамата се зароди идеята. Аз го направих, дори го викнах за консултант, още докато моделирах образа от глина. Да си каже мнението. После поискахме разрешение да поставим барелефа, но от съда, един симпатичен шеф, фен на „Бийтълс” ни позволи да го закачим само три дни, за рождения ден на Ленън. Казал, че нямал власт за повече. Всичко било в ръцете на Института за паметници на културата. Почна едно ходене по мъките, цял месец не можахме да го узаконим. И накрая Васко го обяви в шоуто на Мартина Вачкова по „Канал 1”. А на другия ден бяхме на страниците на всички медии. Така си остана барелефа и на кой да му дойде на акъл, че някой ще го открадне. Аз съм убеден, че официалните власти нямат общо с изчезването.

- От какво а напраен барелефа? Очаквате ли, че ще го намерят

- Той е много здрав-бетон с арматура. А дали ще го намерят? Всичко се случва. Неведоми са пътещата господни. Щом намериха на Венера Милоска ръцете...

- Бихте ли приели отново да направите барелеф на Ленън?

- Разбира се, аз пазя калъпа. Ще га направя и то безплатно, както тогава. Това е дарение към паметта на Джон Ленън и софиянци .

Интервю на Исак Гозес

Коментирай

Идола на ДРОГАТА СКСА И РОКЕНРОЛА ....

Идола на ДРОГАТА СКСА И РОКЕНРОЛА .... 20.01.2019 18:15

В ПЪКЛОТО БЕЗ ДОГИРАНИТЕ ИДОЛИ НА ЗАПАДА