Етиен Леви откровено пред БЛИЦ: С невероятно чувство за автоирония съм, забавлявам се на вицовете на еврейска тема!

Етиен Леви откровено пред БЛИЦ: С невероятно чувство за автоирония съм, забавлявам се на вицовете на еврейска тема!

Етиен Леви неслучайно е вокален педагог в "Като две капки" още от самото начало на шоуто за имитации на Нова тв. Защото умело съчетава не само умения и професионализъм, но и много артистично, на моменти заразително чувство за хумор, което неизбежно привнася онази нотка на добро настроение, която винаги приковава зрителя пред малкия екран. 

В този разговор обаче, той излиза от образа на вокален педагог. Застава като човек и е повече от откровен за всеки и за всичко в хитовото шоу, без да спестява нито един щрих или емоция. А за финал поднася и една доста неочаквана изненада..!

 

- Има ли нещо, което успя да те изненада в този сезон на „Като две капки вода“, освен, че за първи път в историята на формата излъчването беше в неделя и много хора така и не успяха да свикнат с това?

- Да, и на мен не ми беше много комфортно, че беше сменен деня на излъчване, тъй като се наложи да променя и цялата си програма в университета. Беше си доста изтощително, но успях да се справя, освен това нещата са ми вече до болка познати, тъй като съм в този формат от създаването му.

Използвам нашия разговор сега, за да благодаря специално на Маги Халваджиян и на Ирена Дешева, на Дони. Благодарен съм на съдбата и на Бог, че ме срещна с едни прекрасни колеги – актьори, с невероятен певчески талант, и на певци, които са вече и завършени артисти.

Етиен Леви: Суетата, която върлува, ми е много чужда! СНИМКИ

Мюзикълният профил вече е съвременния начин на изява – и в него и певците, и артистите, могат всичко. Като във всеки друг сезон и в този имаше изявени изпълнители и други, на които по-трудно им се отдават нещата, но с течение на времето и те започват да се успокояват, да успяват да се справят все по-добре, което за мен е много важно.

Ролята на вокалния педагог не е само да си направи упражненията, но има и една много сериозна мисия – да вдъхва увереност, да стимулира изпълнителите, за да могат после те да покажат добро самочувствие на сцената.

Фотограф: АnetFoto

- Очакваше ли Владо Михайлов да бъде големият победител в шоуто? За мнозина той е по-популярен като актьор, не като певец, въпреки че се води и такъв...

- Владо е един прекрасен изпълнител, когото, както казваш, познават повече като актьор. А всъщност той първо е известен като певец. Това е вокалистът на група „Сафо“, работил е и с П.И.Ф., и със „Сленг“. Той е един прекрасен, природно поставен глас с много голям диапазон. Той не е шлифовал никъде този талант, Господ му го е дал!

А за сериалите, в които е участвал, и откъдето е по-познат на мнозина, Владо ми е споделял, че е станало съвсем случайно. При снимането на един видеоклип режисьорът му е казал: „Абе, ти защо не вземеш да се явиш на кастинг за филми?“, той се е явил и така тръгва всичко.

- Има ли участник в този сезон, за когото съжаляваш, че не стигна по-напред?

- С голямо удоволствие ще кажа, че човекът, актьорът, изпълнителят, който невероятно много ме изненада, това е Христо Петков. Изненада ме с изключителната си музикалност, със себераздаването си и с трудолюбието! Беше уникален! И за него до последно беше удоволствие!

- Да, според мнозина и той трябваше да бъде във финалната четворка, но този случай май трябваше да бъде петица…

- (смее се) така е. Трудно би било всички да се накачулим на първото място, ще стане типично арменското парти, където всички в театъра искат да са на първия ред (смее се). Христо ми сподели, че за него е важно удовлетворението – от това, че прави, че постига нещо, останалото е част от играта, от шоуто, от суетата. Да не робуваме на его.

Фотограф: АnetFoto

- Веднага се хващам за това, защото е много ключово! Казваш „да не робуваме на его“ и в „Капките“ точно арменските шеги бяха доста често застъпени. Май чувството за самоирония е до степен висш пилотаж?!

- Точно го казваш, да, защото и аз самият имам изключително чувство за хумор и невероятно силно чувство за автоирония. Когато се забавляват с мен, за мен е удоволствие, защото знам, че го правят с най-приятелско чувство – особено пък, когато засягат еврейската тема. Ти видя във всяко от изданията пускаха популярната песен „Хава Нагила“, която в буквален превод значи „Хайде да се радваме“. И точно така се получаваше, публиката се радваше, пляскаха, пееха.

Етиен Леви след "Маскираният певец" и след К-19: Дадох всичко от себе си, за да не ме познаят! ВИДЕО

С Геро, например, с когото сме добри приятели, много често се закачаме. Влизам аз в студиото, те вече са снимали асансьора, той ме вижда и казва: „Ооо, звезда Давидова“ (смее се). В един от лайфовете на шоуто пред цяла България казаха: „Това е човекът, който е написал Библията!“

- Пророкът Мойсей…

- Да, точно пророкът Мойсей, защото той е Левит. И Геро казва, гледайки към мен: „Той е единственият човек, за когото казват, че е присъствал на Тайната вечеря“, а Рачков добавя: „…като сервитьор“ (смее се). Има много вицове и това ми доставя удоволствие. Нито един път през живота си не съм се обидил на техните закачки.

- Доста сполучлива беше режисирания скандал-закачка и между Рачков и Веско Маринов…

- Вероятно си спомням още в първия сезон, когато разиграхме същия скандал със Станимир Гъмов. Той идва, закъснява с половин час, и аз решавам, че ще се направя уж на много строг. Редакторката е отстрани и нищо не подозира. Гъмов влиза и аз казвам: „Гъмов, би ли ми казал в колко часа трябваше да бъдеш тук?“ И той отговаря: „В 11 ч.“, а „А защо тогава идваш в 11:30?“, продължавам и очаквам някакво извинение от негова страна. Вместо това обаче, той се обръща и казва: „Е, какво да направя, идвам от „Люлин“.

Едвам си сдържах смеха, за да не проваля нещата. По едно време казвам с много ледена физиономия: „Повече такова нещо не може да се повтори, защото след теб има и други, и нарушаваме програмата!“ Той се обръща пак и вместо да каже „Извинявай“, казва: „Еееййй, това старите сте страшна работа, бе! Не давате път на младите!“ (смее се).

От там стана така, че до такава степен развихме този етюд помежду си, че стана страхотно! В един момент даже бившият вокалист на „Gravity Co“ Явор Захариев, Бог да го прости, явно се е хванал на нашия актьорлък, изпраща на Гъмов едно съобщение, което той ми показа после. „Гъмич, какво му се връзваш на тоя дъртак, бе!“ (смее се)

- В предварителния ни разговор ми спомена, че не си очаквал такова представяне от Димо и Ралица. Какво мислиш за тях?

- Те наистина бяха голямата изненада, най-удачният дует в "Като две капки вода"! Страшно впечатление ми направиха като потенциал. Знаеш ли, че още когато са получили покана да участват в шоуто, са разбрали, че за да могат да пеят изобщо, каквото им се падне, трябва да имат вокална подготовка.

Все още не се знаеше дали ще бъда аз или мой колега в шоуто, когато Димо и Ралица са започнали да ходят на уроци при моя колежка и певица – Искра Милкова. И след това, когато дойдоха при мен, вече в шоуто, надградихме постигнатото с нея, от което съм много щастлив.

Освен за Димо и Ралица, искам да ти кажа, че съм истински впечатлен и от Тома, когото не крия, че чувствам като мой син. С него се знаем още от „Мюзик Айдъл 2“, където той направи страхотен фурор!

Той е един човек, който тръгва с групата си от гараж в Пазарджик, разви се толкова много изведнъж, толкова е интелигентен и възприемчив към всичко, че за мен е било винаги огромно удоволствие да работим заедно. В „Капките“ Тома доказа не само, че е изключителен като певец, но се оказа и изключително добър имитатор! Просто уникален, много го обичам!

- Керана също успя да прикове вниманието не само с гласа си, но и с артистизма. Тя също не е масово позната, поне така беше досега?

- Керана е прекрасна! Има невероятен усет за диапазон, за динамика, има изключителни танцувални умения, актьорските й превъплъщения също бяха страхотни. Да си кажем една истина! Керана тръгна от един от музикалните формати и още там показа качествата си, след което стана и търсена като част от „Керана и космонавтите“, но като индивидуална певица тя е просто уникална!

- В миналия сезон помним добре оперното изпълнение на Фики Стораро, което те накара да му препоръчаш съвсем сериозно да се занимава с тази музика. В този сезон пък, никой не очакваше от Дара Екимова да пее така оперно – май и самата тя не е подозирала, че го може?

- Дара е изключително интелигентна, възпитана и талантлива млада дама, много красива и нежна. Тя има всички данни, за да стане една страхотна звезда, стига да има правилната стратегия. Специално за оперното изпълнение – изпратих я при една от солистките на оперетния театър „Стефан Македонски“ Олга Михайлова, която е невероятна. Дара отиде на няколко срещи с нея, внимавала е много, изпипала е всеки детайл и затова накрая се получи това усещане, че тя все едно се е занимава с такава музика.

След това препоръчах на Дара, освен поп пеенето, да ходи на уроци и за класическо пеене, защото човек никога не знае кое как ще се завърти.

Ти направи препратка с Фики Стораро – да, на него казах същото. Това са – той и Дара, но Фики, поне засега, не ме е послушал, тъй като при него поп фолка е много силно застъпен. Той със сигурност има и странично влияние. Още докато беше в „Капките“, му казах, че има невероятни качества да се занимава и с оперно пеене, а вторият човек, на когото го казвам, е Дара!

- Да се върнем пак в този сезон на „Капките“! В предварителния ни разговор ми спомена за нещо любопитно, свързано с Кали…

- Никога не съм си представял, че мога да бъда толкова близък приятел с Кали. Тя е прекрасна, но единственото, което й изигра лоша шега, беше чувството й за отговорност. Кали има страхотен диапазон и беше един войник, когато се разпява. Беше ми казала: „Етка, това ще ми остане. Аз нямам никакво силно его или желание да печеля. Искам да науча много неща тук, които ще ми помогнат много в моя проект „Калиграфия“, който е свързан с джаза“.

Хората познават Кали преди всичко като поп фолк изпълнителка, с песни от типа на „4-4-2“, а тя има друг манталитет. Има изключително отношение към популярната музика и невероятни образи в шоуто. Образът на Ваня Костова, например, разтърси всички! Боян, синът на Ваня, дойде и не можеше да повярва. Каза: „Все едно мама беше тук!“

Кали изяви желание след „Капките“ да продължим да се занимаваме, за да си увеличи диапазона. Защо хората си мислят, че тя не може да представи нещо различно от поп фолк?

- Защото, за жалост, живеем в държавата на етикирането и на тежките клейма?

- Аз съм страшен противник на това етикиране, на някакви шаблони и изказвания.

- Веднъж сложени, шаблоните все едно прекъсват възможността човек да се развие в някаква различна посока, дори и да има потенциал, ако е и с по-слаба психика…

- Права си! Ужасно си права! Това е тежкия манталитет на нас, като балканци. Да не забравяме, все пак, къде сме родени! Имаме си едни залитания, от които няма отърване. В днешно време хората трябва вече да забравят тези малоумни клишета!

Съвременната музика изисква да си и артист, и певец, и актьор, и човек с харизма, който завладява публиката, и я кара да иска още, и още, и още. Другото е подсъдно, ако трябва да бъде докрай откровен!

Фотограф: АnetFoto

- Не мога да не те попитам и за Христо Гърбов и Яна Маринова, които въпреки явните трудности с пеенето, все пак успяха да развеселят не малко публиката?

- Христо Гърбов направи няколко много запомнящи се образа и за мен той е гениален актьор. Той умее да излиза от всякаква ситуация. Специално искам да обърна внимание за образа му на Кичка Бодурова, защото след това четох някакви изявления, че никой не може да й отнеме любовта на публиката.

Когато на Христо му се падна този образ, аз съм свидетел как той подходи изключително сериозно. Христо е човек, който уважава колегите си – актьори, певци и музиканти, и искаше много да се представи добре. По време на изпълненията си Кичка показва постоянно, че публиката много я обича и че има нужда да я слуша, а по време на изпълненията й на сцената нон стоп излизат хора, които подаряват букети. И сега ще обясня защо Христо не можа да представи, както трябва това, което в крайна сметка се видя.

Не беше предвидено това, че толкова много народ ще излезе на сцената и той ще трябва да се чуди как едновременно да гледа и в аутокюто, да чува синбека, да обръща внимание на всички наоколо… накрая излезе така, все едно той си прави гавра и я иронизира. Кичка го е разбрала неправилно, защото той нямаше никакво намерение да излиза така.

Колкото до Яна – за нея беше най-трудно чисто певчески, защото тя никога не е пяла по този начин, дори и като актриса, тъй като и в НАТФИЗ има часове по пеене. Но пък тя е страхотна като актриса, като танцьорка, с перфектно тяло. Не можем да очакваме от Яна да бъде Селин Дион или Кристина Агилера, защото ако беше една от тях, щеше да има световна кариера като певица.

- Нещо свежо за финал – имал ли си желание да пробваш Маги Халваджиян чисто вокално, при все, че той е страстен меломан, и би ли го предизвикал за нещо подобно, например, в следващия сезон на „Капките“?

- Било е чисто на шега. Не, не съм го предизвиквал, нито той е изявявал желание до момента. По някой път Ирена Дешева, която е изпълнителен директор на „Глобал Филмс“, като е слушала отстрани изпълненията и репетициите, ми е казвала: „Имам чувството, че ти, когото и да хванеш, можеш да го направиш певец“. И аз отвръщам: Ето, Маги, например! И Маги казва: „Ооо, моля те, само това ти липсва!“ (смее се)

Всъщност Маги Халваджиян има много хубав глас и го е доказвал. Имаха едно съвместно изпълнение с Хилда и с Фънки, но дотам. Не сме го виждали повече в тази роля. Иначе Маги, както знаем, си пада много по италианската музика, освен това е и много широко скроен. Затова, ако в някой от следващите сезони бъда отново поканен, можем да направим и с него някакъв дует.

- Значи предизвикателството официално е хвърлено към Маги Халваджиян!

- Бих го направил с голямо желание, да!/show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

Амалгама

Амалгама 31.05.2023 9:06

Нищо не каза за Тома,защо го прецакаха на финала. Явно това е еднолично решение на арменеца. Нагласено шоу,но Етиен си е класа и си разбира от занаята.

M. X

M. X 31.05.2023 16:17

Какъв музикален педагог е Леви? Той не може да пее камо ли да е педагог,и със дефект в говора !

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 06.06.2023 18:09

М.Х а тия които могат да пеят,по определение са педагози....музикални....тия,които могат да говорят,са литературни педагози....и т. н. и т. н.