logo

Александър Сано за "Диви и щастливи": Ще видите най-перфектната сцена в българското кино

Александър Сано за "Диви и щастливи": Ще видите най-перфектната сцена в българското кино

На 29 ноември ще бъде премиерата на новия български филм "Диви и щастливи". Продуценти на лентата са вечния тандем Александър Сано и Яна Маринова, които вече са доказвали неведнъж своя професионализъм. Сред актьорския състав са още Луиза Григорова, Дария Симеонова, Асен Блатечки и т.н. Повече от месец над 80 специалисти – техници, осветители, звукооператори, фотографи, художници, гримьори, фризьори и каскадьори обикаляха най-красивите места в България, за да заснемат неповторимите сцени от филма „Диви и щастливи“. Историята, която режисьорът Мартин Макариев и операторът Андрей Андреев умело пресъздават, се ражда на 8-ми март. Тогава Яна Маринова кани сценаристът Борислав Захариев да напише сценарий за смелата и борбена жена, която има нужда от повече самочувствие, за да постигне мечтите си и да намери щастието си.

Наш репортер се срещна с Александър Сано, за да разбере повече любопитни подробности около новия му проект, който се очаква да надмине едни от големите холивудски продукции. 

 

- Сано, разкажи ни малко повече за филма "Диви и щастливи", на който с Яна Маринова сте продуценти и главни действащи лица?

- По филма работим от година и половина с написването на сценария от Борислав Захариев. В края на миналата година започнахме с първите снимки във Варна, след което направихме пауза. Искахме да мине зимата и да е адекватна природата на това, което искаме да снимаме във филма.  Имахме три снимачни периода, като най-усърдно работихме през месец май. Оставихме си два снимачни дни за изключителна екшън сцена в една царевица. Засадихме експериментална царевица около 20 декара, която трябваше да ичакаме да порасне. Тя пониква по-висока от нормалната царевица и се наложи да си я отглеждаме и да чакаме. Но ще видите една от най-перфектните сцени в българското кино изобщо.

- Издай някоя интересна случка по време на снимки?

- Това е най-трудният въпрос, защото за нас всеки един ден беше изключителен. Имахме късмета да съберем  най-добрия екип, който може да се намери на територията на България. Това са хора с 10-20 години опит в киното. Имаше и такива, които за първи път работят по български филм, досега са се занимавали с холивудски продукции. 

Действието във филма се развива между пътя София-Велико Търново-Русе-Варна. Минахме с един керван със сто човека екип, шест тира с техника, осем буса и няколко лични превозни средства. Целият този екип работеше като по часовник, което е истинско щастие за един продуцент. Това направи филма възможен, всички работехме със сърце. 


- Как избрахте кои актьори да се включват? 

- Ние се познаваме и знаем кой с какви способности разполага. Така беше и с предишния ми проект "Привличане", който е обявен за най-гледания филм за 2018 г.  за България. Събрахме се същия екип с няколко нови попълнения. Решихме да направим тази история. Ние сме хора, които има какво да кажат и да покажат. В световен мащаб се наблдава същото - един и същ екип с няколко поредни филма. 

Жесток инцидент претърпяха Луиза Григорова и Яна Маринова!

- С Яна Маринова се превърнахте в любима екранна двойка. Сигурно лесно ви се получват и сцените вече... 

- Ние с Яна, Луиза и Мартин Макарием сме много близки. До няколко дни излиза и втория трейлър на филма, където ще разберете и кои други актьори участват. Асен Блатечки, Дария Симеонова и Явор Бахаров са хора, с които съм работил в театъра и в киното. Приятели сме! Зароди се едно поколение от много способни и млади актьори в България, както навремето бяха Велко Кънев, Павел Попандов и Стефан Данаилов, които сме гледали в хиляди филми. Има го това приятелство и в момента. Да ти призная, ние не сме правили кастинг, с изключение на някакви малки роли. За всичко друго знаехме кой наш колега да поканим. 

- В трейлъра виждаме доста екстремни каскади - предполагам си използвал дубльор за кадрите? 

- Ще видите кадри, в които ясно си личи, че нямам дубльор. За най-опасните неща сме позлвали професионалисти. Няма нито един наранен човек или животно, както се казва. (смее се) Това, което хората ще видят на премиерата на 29 ноември, няма да е случаен резултат. Всички хора в проекта са нечовешки професионалисти. И ще видите филм, какъвто в България досега не е правен. Всеки един то нас знае какво да прави. Каскадьорите във филма са в топ три на най-добрите в света. Сред тях има дубльори на Силвестър Сталоун, Том Круз и т.н. Съобразявахме нашия график за снимане с тяхната програма, защото нон-стоп снимат в чужбина. моят дубльор в по-опасните сцени дойде от снимачната площадка на филм с Райън Рейнолдс в Лондон. След нас отиде да снима 'Рамбо 5" със Силвестър Сталоун. 


- Как се роди идеята за песента към филма, която се изпълнява от 100 кила и Дидо? 

- С Димитър Кърнев от Д2 се познаваме от доста време. Във филма сме вложили един 80-рски дух на стила на музиката, в тези години имаше разнообразие и свобода. Митко е автор на парчето и много добре усети това нещо. Колаборацията със 100 кила се получи страхотна. Радвам се, че се нави да участва. Той също се изкефи на проекта. Другата музика във филма се прави от Тони Рикев, изключителен музикант,, аз също се включвам с музикални композиции. 

- Успя ли да отделиш време за почивка това лято? 

- Постпродукцията, цялата реализация на филма, почваме усилена рекламна кампания - това се оказа по-тежката задача. Но за първи път от доста години успях да отида на две почивки. Отделих 10 дни, след това една седмица за почивка с моето семейство. Оказа се, че всичко е до нареждане на графика. /show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

Коментирай