Актьорът Христо Шопов: Започвам нов сериал сега, но не в България!

Актьорът Христо Шопов: Започвам нов сериал сега, но не в България!

Христо Шопов е един от най-обичаните български актьори. Звездата му изгрява в образа на Иван от култовия филм „Вчера” (1988) и е все така ярка 30 години по-късно – след стотиците роли в киното и театъра. За връх в кариерата си актьорът счита ролята на Пилат Понтийски в „Страстите Христови” (2004) с режисьор Мел Гибсън. Познаваме таланта му отлично и от родолюбеца Йордан Вълчев от сериала „Дървото на живота” (2013), който се оказва и любим образ на Христо Шопов. Разговорът ни с него е откровен и любопитен.

-Г-н Шопов, излизате с премиера след дни в Хасково, какво представяте?

-Да, на 12-и април е премиерата „Верига от думи”. Това е една пиеса, която ми предложиха преди може би три години. Сега й дойде времето. Това е пиеса с двама актьори. За да е изненада, за сюжета няма да говоря, така че дори и тези, които го познават, ще останат изненадани, след като видят този спектакъл. В общи линии става дума за един жанр, който не е много популярен в театъра-психотрилър. Доста е забавно, с неочаквани обрати и изненадващ финал.

- На вас забавна ли ви е тази роля? Върху какво друго работите в момента?

- Ооо, да, тази роля просто много ми харесва, върша си работата с удоволствие, така че най-общо казано ми е забавно. Иначе имам още четири представления - "Догодина по същото време", "Всяка година по същото време", "Всичко или нищо", "Човек от земята" в театър "Възраждане". Другите три представления се играят в "Сити марк" или пътуват из страната. Новото представление ми е на Хасковския драматичен театър. Достатъчно ангажиран съм.

- Изморявате ли се или любовта към театъра надделява?

- Тя не е само към театъра, а изобщо към професията ми – харесвам да работя и в театъра, и в киното, и в телевизията. Доставя ми удоволствие, не ме уморява.

- Въпросът ми ще прозвучи прозаично, но сега осъзнавате ли какво най-много сте наследил от своя именит баща Наум Шопов?

- Не. Вероятно има някакви гени, но не смятам, че те са определящи. Аз никога не съм се опитвал да приличам на него. Вероятно има някои неща, които са заложени, но наистина не смятам, че това е определящо и има особено значение.

- Като си говорим за гени, вашият син Наум, който играе в „Откраднат живот”, иска ли ви професионални съвети, пита ли какво да прави, как да се държи?

- В началото да, тогава той беше доста притеснен, независимо че вече имаше 8-9 роли в киното, но беше и по-малък. В началото не беше уверен, искаше мнение и съвети от мен, от майка си, сега, както вижам, се справя достатъчно добре и няма нужда от никой.

- Наум по много интересен начин предложи на годеницата си Теа брак преди време, определиха ли вече датата за сватбата?

- А, този въпрос задайте на него.

Наум Шопов хванат в крачка!

- А дъщеря ви Невена, тя с какво се занимава сега?

- В момента си гледа дъщеричката и си почива, иначе се занимава с маркетинг.

- Спомняте ли си някакви забавни случки на сцената, някакви издънки, фалове, нещо, което сте запомнили от дългите години като актьор?

- Е, случват се такива неща. Понякога може някой да си забрави текста или да реагира по начин, който е различен от обичайния и очаквания. Това предизвиква известен стрес на сцената, не винаги е смешно, но се спасяваме един друг взаимно. Да, такива неща се случват, в театъра няма как да спреш и да почнеш отначало, така, че просто трябва да продължиш напред.

- Освен премиерата, за която желая успех, какво друго планирате да творите тази година?

- Започвам един сериал сега, в края на май месец. Няма да е в България, чужда продукция, ще се въздържа засега да кажа къде, мисля, че не е толкова важно, вероятно сериалът ще се появи и тук в последствие. Там ще играя една от ролите./show.blitz.bg

Интервю на Красимира ГЕШЕВА

Коментирай

taka e

taka e 15.04.2019 9:07

Ако имаш упорити гъбички по краката ,не чакай да ти паднат ноктите.Ако нищо не помага да се спасиш от тях -не губи надежда -опитай с този мехлем премахва ги завинаги https://bit.ly/2Y86LDe

Фенка

Фенка 17.04.2019 8:29

Дано новият сериал е озвучен в студио.Да съм глуха-не съм чак толкова.Добре чувам озвучените диалози,но при българските сериали се измъчвам-някои актьори имат говорни несъвършенства и трябва да ги преодолеят,ако щат да говорят край брега на морето с камъчета в устата!