Майката на Влади Въргала получи инсулт, прилагат  й модерен метод за лечение...

Майката на Влади Въргала получи инсулт, прилагат й модерен метод за лечение...

Лекари от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" спасиха майката на известния български актьор и режисьор Влади Въргала. 

 78-годишната жена получила исхемичен инсулт, приложен й е модерен метод, утвърден като стандарт в лечението на мозъчни удари, и към момента не е с опасност за живота.

Шок! Влади Въргала: Август Попов ми каза, че Нана Гладуиш е починала!

Пациентката е приета в болницата в петък. Преди време тя се сдобила с имот в близко село до Велико Търново, а в злополучния ден й прилошало, докато работела в градината. Докарана е в Спешно отделение в съзнание, а медиците успели да извършат своевременно необходимите изследвания, свързани с оценка на неврологичния й статус. Това дало шанс да бъде приложен методът „Интравенозна тромболиза”, пише вестник "Борба". 

Способът представлява вливане на система със специален препарат, разграждащ образувалия се в мозъчния съд тромб, и по този начин настъпва възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. След интервенцията 78-годишната жена е настанена в реанимация, а по-късно преведена в Интензивния кардиологичен сектор на Отделението по сърдечносъдови болести.

Майката на актьора ще продължи възстановяването си в болницата поне още седмица. След дехоспитализиране обаче ще се наложи интензивна и продължителна рехабилитация./show.blitz.bg

 

Коментирай

коки

коки 22.05.2020 9:10

Тя се прилага до 3-4 часа след получаване на инсулта,после не се прилага