logo

Скандал! Чистачка обвини в кражба Бинка Добрева ВИДЕО

Скандал! Чистачка обвини в кражба Бинка Добрева ВИДЕО

Чистачка обвини голямата народна певица Бинка Добрева в кражба на популярната народна песен "Даньова мама", а затова се ожали самата тя в социалните мрежи.

В една от фолклорните групи изпълнителката, която е и вокален педагог, е набедена, че е откраднала знаковата композиция от варненската народна певица Мария Балтаджиева (покойница от 2012 г.)

Според нея, тя е написала песента през 1993 г., но колежката й Петя Иванова разказва: "Двама от вуйчовците на майка ми идват от български район в Мала Азия и именно те са изпели през 53-та година на сватбата на майка ми, песента „Даньова мама“, тогава майка ми е била на 18 години. Не оспорвам кой е автора и не искам никой да обидя, само казвам това, което знам!!!"

"Добре, че има живи хора, които помнят, без да са пристрастни и така озлобени, като лицето, което аз не познавам – Нели Стоянова. Аз също знаех от други колеги, от няколко места, че Балтаджиева си присвоява авторството на песента. По-скоро смятам: (това е лично мое мнение), имайки предвид голямата вариантност във фолклора ни, да е съавтор или се е получило абгрейтване на песента, съобразена с определени събития. (Ако някой знае повече и се престраши, нека да каже и да се спре веднъж завинаги с това).

Ще кажа това, което аз знам… Когато бях хулена и обиждана от Балтаджиева, редактор на БНР ми съобщи за съществуваща такава песен отпреди, (много преди Балтаджиева да я представи за своя авторска) представена в радиото за запис от друга певица... Дадоха ми лист с близък текст до „Даньова мама“…Че кой можеше да записва каквото и да е било тогава, без одобрението на цяла редакция-специалисти???

Подчертавам дебело: Не, записа ми в БНР стана популярен, (с битови инструменти), а следващият направен с Александър Райчев, Нешко Нешев, Ангел Димитров с дългия ми дъх. Политика на Националното радио е да избира кой изпълнител да налага и популяризира. Докато частната фирма се бори на свободния пазар и само нейно величество публиката определя правилата и показва своите предпочитания. Никога, ама никога, не съм залагала само на тази песен и тя не е била център в моето мислене и репертоар. Хората харесваха моето изпълнение и се поздравяваха", коментира и самата Бинка Добрева.

Фолклорната прима говори и за обвинителката си: "И през ум не ми е минавало, че след толкова години ще се обяснявам на една бивша танцьорка, стара мома, живееща в Гърция (най-вероятно с финансова пандемия) и работеща, като много наши сънародници, като чистачка - Нели Стоянова, с което не казвам, че има нещо лошо (по принцип уважавам всеки труд, пояснявам нейната професия)…

Но тя с цялото си нахалство, ръси обиди, многократно и ми прави анализ, дисекция и коментар на пеенето. И как ли не се надпреварват да ме плюят, само и само да привлекат някакво внимание… И то хора, дето веднъж не са се изпотили на сцена и не могат да различат мажор от минор.. И забележете! Винаги зад гърба ми, но в социалните мрежи...

Какво и на кого лошо сторих, че се нахвърляте, като чакали на мърша? И сега Ви гледам и слушам как се поздравявате и подмазвате и влизате в тона на една бивша танцьорка и нереализирана жена, която чисти къщи в Гърция, но в свободното си време, е музикален критик и експерт в оплюването, администратор и двигател на музикалната фолклорна общественост", пише "Телеграф"./show.blitz.bg

Коментирай

Е и

Е и 05.05.2020 14:02

За пореден път,ще видим до кога.

tangat@abv.bg

[email protected] 05.05.2020 18:48

Чистачката е права. Мария Балтаджиева, в края на 70-те години, бе на гости у нас и между многото песно, изпя "Даньова мама". Кой е авторът, не зная. Доколкото си спомням, песента е много стара.

Калинка

Калинка 06.05.2020 0:41

Ей , мършо, Бино, не са спря с тия кражби. Алергия от тебе получиха хората с тоя скапано козешко вибрато.....пълна некадърница,миризлива ...

Тодор

Тодор 06.05.2020 0:44

[email protected] По личен случай песента е съчинена от Мария Балраджиева., Която не е млада, към 84 години, значи точно преди 60-70 години е създала

Полина

Полина 06.05.2020 0:48

Тая пък Бинка няма ли най-после да я осъдят та да си седне на голямата уста и крадлив мозък. Записала песента на създателката, и нагло я пее, без уважение грам. И тая ще учи деца ....пфу, пфу..

Бивш тропач

Бивш тропач 06.05.2020 3:26

Аве, тая немали вече да я осъдят , тая крадла бина, неблагодарница. Аве, лошо ли да си бивша танцьорка, чистачка . Аз съм бивш е..б...ч, нали знаеш Бинче, и ти ми чистеше г..ъ..а. Ах сладката ми козичка тя.....ей така да ми блееш искам

КУКУРИГУ

КУКУРИГУ 06.05.2020 8:13

МНОГО ЕВТИН ПИЯР. Тая бина изкукуригала цялОстно. Горката, тя трябва да е много зян, нито са вижда , ни са чува, дали можи още да пее?

Търся чистачка

Търся чистачка 06.05.2020 8:16

Бинка ,ако търси работа, аз търся чистачка. Плаща добре,в натура.

.... без думи... толкова злоба и завист...

.... без думи... толкова злоба и завист... 06.05.2020 9:07

Все злобни и некомпетентни , коментари. Надявам се да спите спокойно, след като изплюхте цялата злоба събирана с години във вашият жалък, скучен и от никой не запомнящ се животец. Има Господ , той ще си даде на всеки това което заслужава .

Кой, кой виновен- кой, чистачката , кой...

Кой, кой виновен- кой, чистачката , кой... 06.05.2020 14:37

Откраде песента на жената сега чистачката виновна. Да тий пачаврата долна

Дръжте крадеца

Дръжте крадеца 06.05.2020 19:30

КРАДЕЦА ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ! ТАЯ БИНА Е ПРОСТА ТИКВА......ТЯ НЕ ВИЖДА ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ ГОЛЕМИЯ СИ НОС. ТРЯБВА ДА ПРЕДВИДИ, ЧЕ НЕ ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОКОЛО НЕЙНОТО ЖИВОТИНСКО ИСКАНЕ

Много Евтин Пияр

Много Евтин Пияр 07.05.2020 1:36

Много евтин пиар......"чистачка я обвинила".....Бино, Бинооооо, колко песни окраде, Извини се на жената , стига с тия евтини трикове, ......не харесвам такива стържещи звуци.....

РАДА МИХОВА

РАДА МИХОВА 13.05.2020 11:24

Голяма певица, голяма песен, независимо кой е автора. Нали такава красива песен трябва да живее, за да радва хората, а не да си отиде завинаги, А Бинка Добрева има невероятен глас и я изпълнява прекрасно.Благодаря!

Капка Стоичкова

Капка Стоичкова 18.05.2020 23:36

1948 година мама дава на Иван Кавалджив за Българското радио 300 пвсни в това число и тази с думи Стоянова мама Стояну дума.Всички станаха авторки !!!