logo

Йордан Марков с грандиозно шоу в НДК, вдъхнови бесарабска българка за... СНИМКИ

Йордан Марков с грандиозно шоу в НДК, вдъхнови бесарабска българка за... СНИМКИ

На 3 декември в зала 3 на НДК от 19 ч. Йордан Марков ще сътвори истинска музикална магия заедно с Драго Драганов, Стефан Диомов и неговата група "5-те сезона".

Популярният изпълнител, който вече години наред прави всичко възможно да съхрани живо и достатъчно автентично усещането за хубава българска музика, ще излезе на сцената за финалния концерт от тазгодишното си турне "Да пеем заедно", което се организира вече за трета поредна година.

Внучката на Тончо Русев аплодира на крака Йордан Марков

"От април досега сме направили 15 концерта из страната, в големите Летни театри на страната. Вълненията бяха големи, защото всички места бяха заети, залите бяха препълнени. Аз имах едни притеснения относно това дали концертите ще оправдаят заглавието си и кои точно песни да влязат, за да пее и публиката наравно с нас, но всичко беше прекрасно прието, включително и най-новите ми песни, които още никой не беше чувал.

Йордан Марков пред "ШОУ": На практика живея в колата!

Аз даже се шегувах на концертите, че реакцията към новите песни е такава, че човек направо да издава всяка година нов албум (смее се)", споделя дни преди големия концерт певецът.

И ако миналата година концерта на Данчо Марков бе в зала "Люмиер", този път тя се оказа тясна за многобройните му почитатели, затова и мястото на събитието сега е четири пъти по-голямата зала 3 на НДК.

"В нея на 3 декември от 19 ч. ще направим нашия коледен подарък. Вече имам и доста покани за същия формат концерти и за следващата година и съм много щастлив. Всичко се случва, когато му дойде времето.

Човек трябва да изстрада всеки свой успех и да не спира да си дава самооценки и да си сверява часовника, защото да скача излишно и да гръмне като фойерверк, е безсмислено", добавя още изпълнителят, който е от популярните ни личности, които не се главозамайват от вкуса на успехите.

По време на организацията на концертите из страната на Данчо Марков му се случва една твърде любопитна ситуация, която пък е живото потвърждение, че старанието му да съхрани традициите на българската популярна музика, не е напразно.

"Съвсем случайно едно момиче се свърза с мен във фейсбук, прати ми покана за приятелство и ми сподели, че е страшно впечатлена от моята музика, от мен и таланта ми. Оказа се, че е бесарабска българка, която живее в Москва и е художничка.

Докато слушала музика в YouTube, където, знаеш, че самата платформа с алгоритъм ти предлага различни песни, съответстващи на твоя музикален вкус. Така се случва и при нея. Чула е моите песни и се е вдъхновила изключително много. Започнала е да рисува картините си под звуците на моята музика.

Преди две седмици даже тя качи в своите профили едно видео как рисува мой портрет. Както казах – тя живее в Москва, не сме се виждали никога и не се познаваме. Беше обяснила в коментарите за мен и те останаха доста впечатлени. Фенове от Русия започнаха да ми пишат след това.

Няма нищо случайно в този живот. Аз я поканих да присъства на концерта на 3-ти декември, но тя ще има ангажимент в Москва на тази дата и няма да успее. Но с удоволствие ще присъства на някой друг от концертите напред във времето, защото обича страшно много България".

Йордан Марков никога не е крил голямата си обич към руската култура и музика, канен е на концерти в Казахстан и много от бившите съветски републики, а миналата година беше в Латвия по покана на големия композитор Раймонд Паулс.

Тази година за него е доста успешна и по още един повод.

"С ръководството на община Силистра поставихме начало на една прекрасна традиция с организирането на национален конкурс за млади изпълнители. И още с първото му издание се явиха над 100 участника от цяла България. Те се състезаваха в две категории в шест възрастови групи.

В журито бяха Тони Димитрова, като председател, Светослав Лобушки, Николай Текелиев – човекът, който отговаря за подбора на българските таланти в международните конкурси, Мартина Иванова – прекрасна млада певица и дъщеря на Джина Иванова, Доротея Бальовска – вокален педагог и един от първо основателите на музикалните конкурси в България изобщо.

Оценяването ставаше изключително прозрачно, а оценките веднага се качваха в сайта и със специален алгоритъм се изчисляваха от първата и втората песен, без каквито и да е било уговорки.

И може само да ме радва, че още след първото участие участниците, техните педагози и родители поставиха нашият конкурс от стотиците други, които се провеждат из страната, в топ 3 на най-добре организираните и престижни конкурси", споделя с нас певецът, който не пропуска никога да благодари на всички хора, които през цялата година са помагали и продължават да помагат за това концертите и хубавата българска музика да бъдат чути и видяни./show.blitz.bg

 

Коментирай