Петя Буюклиева, Марги Хранова и Михаил Белчев с награди от Международния фестивал за поп и рок музика - София 2022 СНИМКИ

Петя Буюклиева, Марги Хранова и Михаил Белчев с награди от Международния фестивал за поп и рок музика - София 2022 СНИМКИ

София беше музика! В навечерието на празника на столицата ХII издание на най-голeмия Фестивал за поп и рок музика  - София 2022 избра своите песни. Събитието се проведе под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник - кмет на Столична община и отново събра творци в подкрепа на каузата "Да сверим биологичния си часовник на време". Тя е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори, изпълнители и представители на институциите.

По традиция, Събитието се провежда под актуален слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир.

Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път Фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев, Йорданка Христова, проф. Захари Георгиев, Жени Монева, Любомир Дамянов, Иван Тенев, Йордан Георгиев, Здравко Петров изпита "затруднение" при избора на призовите места.

1-ва награда получи песeнта "Колко си близо" по музика и аранжимент на Антон Серкеджиев в изпълнение на група DELTA ROOSTERS. Наградата връчи заместник кметът Албена Атанасова.

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с равен брой точки - за песните "Целувай ме, аз те намерих" в изпълнение на Антония Маркова, която е по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев и песента на музикантите от Weil – Мая и Пламен Ковачеви "Ангел на любовта". Пламен Ковачев е автор на музиката, текста и аранжимента.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев отново получи песента на Weil. Наградата връчи председателя на Организационния екип на Фестивала и на "Спринт Продакшън" – Пейо Пеев.

3-то място бе присъдено на песента "Пазя те" по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение група "Хоризонт". Наградата връчи д-р Теодора Иванова - председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Приз и специален плакет "40 години на сцената" получи голямата певица Петя Буюклиева по повод нейните 2х20 на сцената. Наградата й бе връчена от Йордан Георгиев.

Специална награда за принос в българската музика получи композитора Асен Драгнев, който е автор на повече от двеста песни в областта на популярната музика, изпълнявани от известни български солисти и групи. Наградата му бе връчена от голямата Йорданка Христова.

Награда за цялостно творчество и принос в българската музика бе присъдена на Михаил Белчев. Тя бе връчена от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Наградата на медийното жури отиде при Марги Хранова.

Гост изпълнители тази година бяха Алек Сандър и Еди Гроуел, които долетяха от Ню Йорк и Белгия специално за събитието. Те получиха специални плакети и приз за участието си от Иван Тенев – член на Фестивалното жури и на организационния екип.

Фестивалът беше закрит с песента "Не спи градът" по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов и всички участници.

Водещите на събитието бяха емблематичният глас на БГ радио – Атанас Стоянов и Мария Сивкова - Илиева.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”. Подкрепен е и от Министерството на културата, БНТ, БНР, НДК, Сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" /СНАМП/.

Инициаторът на Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“, изпълнителката на „Мечта за дете“ - Галя Георгиева и председателят на Фондация „Мечта за дете“ Ивелина Рускова бяха сред гостите на събитието. Те благодариха за подкрепата към жените с жените с репродуктивни проблеми. 

БНТ ще излъчи ХII Фестивал за поп и рок музика „СОФИЯ“ 2022 с режисьор Боян Даскалов на 15 октомври /събота/ от 15:00 часа. 

Гласуването на "Песен на Публиката" продължава до 16 октомври 2022 год., когато ще бъде обявена в Централната емисия „Новини“ по БНТ. Тя се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите. Песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен./show.blitz.bg

 

Коментирай

qzayk

qzayk 19.09.2022 17:06

Язък, че не са турили и турбо-фолка във фестивала.