Зет бежанец взима българска булка с каракачански ритуал! (СНИМКИ)

Зет бежанец взима българска булка с каракачански ритуал! (СНИМКИ)

Днес е сватбата на красивата българка Марина от Карлово и бежанецът от бивша Югославия Славен. Двамата се срещат и запознават в Америка, където преди няколко години Марина отива да учи, а семейството на Славен след две години, прекарани в бежански лагер, преди много време се преселва в страната на неограничените възможности и остава да живее там. Репортер на „ШОУ” присъства на каракачанския ритуал, който се извършва преди сватбата и се нарича каракачанско моминско парти.

В Бухаловия хан в Карлово в едната стая бе пресъздаден дома на булката, в другата – къщата на младоженеца. Тъй като родителите на Славен не бяха пристигнало още от Америка за сватбата, в ролята на негово семейство влязоха заместник-кметът на Карлово Антон Минев, неговата съпруга Яна, която също е каракачанка, и синът им.

Те, заедно с гостите от мъжката страна, ушиха червен байрак, който ще се развее на сватбата. Символът на байрака е да бъдат здрави и сплотени Славен и Марина като семейство. Преди това мома, която не е минавала под венчило, замеси в стаята на младоженката обредната питка, която ще разменят с питка от мъжката страна на сватбата. Малко момченце помагаше на момата Дора да сее брашното, за да има мъжка челяд в дома на новото семейство.

Пред репортер на „ШОУ” Марина разказа, че със Славен се запознали в бар за безалкохолни напитки в САЩ. Имали връзка три години, заживели заедно. Един ден тя и любимият й се прибрали от работа, решили да отидат на разходка, а когато се прибрали, Славен извадил пръстена и цветята, паднал на колене, поднасяйки прочувствено слово. Какви са били думите му обаче, булката не споделя, тъй като са прекалено лични.

Славен попитал нашенката дали ще се омъжи за него, а Марина веднага казала „ДА”, без грам колебание. Тя споделя, че много държи на традициите, а в Америка постоянно готви на мъжа си нашенски ястия и каракачанска баница. Самият Славен се включва и с гордост разказва, че и той се е научил да прави баница.

В България идва за четвърти път, всичко много му харесват – и гозбите, и природата, и хората. Много обича майката на любимата си и я нарича мама Дора.

Любопитна подробност е, че Славен не знаеше, че българската традиция повелява, след като се ожени за Марина, да нарича родителите й баба и дядо. На въпрос на „ШОУ” ще нарича ли така родителите на изгората си, Славен веднага прегърна тъща си и се обърна към нея с думите: „Мамо-баба Дора”. Щастлива майка на булката разказа, че много й харесва Славен да я нарича мамо Дора. Зарадвали се, когато го видели за първи път, защото е от Балканите, могат да разговарят, без да се налага често Марина да превежда. Имат лозя в съседното на Карлово село Войнягово, засега Славен само го е виждал, но обещава да работи заедно с тъста си на него.

Дядото пък го научил да пие люта българска ракия, която Славен признава, че много му се услажда.

Двамата с Марина искат да имат поне три деца, които да отгледат в България. За момента те живеят в Америка, но е възможно един ден да се върнат у нас, защото ги измъчва мисълта, че далеч от семейството прекъсват връзката с роднини и приятели. Макар и далеч от родината, те спазват всички български обичаи и традиции.

Славен и Марина се женят днес в Пловдив, а „ШОУ” им пожелава щастие и много пъти по три деца./show.blitz.bg

Коментирай

Elena

Elena 04.03.2019 0:01

Na 4erveniya bayrak lipsva polumeseca i zvezdata ??????