Йорданка Фандъкова с трогателно участие във филм за Дядо Добри

Йорданка Фандъкова с трогателно участие във филм за Дядо Добри

Дългоочакваният биографичен филм за Дядо Добри – „Тихият ангел”, за който вече ви анонсирахме в началото на месеца, се появи точно в навечерието на Рождество Христово, а премиерата му в зала 1 на НДК, събра стотици зрители, жадни за откровенията от живота на благия старец от село Байлово. В емоционалната лента участие взе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, чийто думи трогнаха до сълзи някои от присъстващите в залата. За първи път пред камера в лентата застава и дъщеря на Дядо Добри – Богдана.

Йорданка Фандъкова не спести нито щрих от емоцията си към добрия старец, като подчерта на няколко пъти колко впечатляваща личност е той.

„Всички знаем неговата история, но това, което особено впечатлява е , че когато му дадеш пари, той ти целува ръка. Това е как да кажа... чувстваш се ужасно, чувстваш се като човек, който не е достоен за това, което той прави. Но той го прави толкова фино и нежно.... Пръска светлина с личността си”, заяви тя.

„Такъв път му е даден от Бог. Искам да кажа, че приемам неговия път и съм го приела още от малка.

Никога не съм го осъждала”,

пък споделя с насълзени очи Богдана, неговата дъщеря. И продължава:

„Той е човек отдаден на Бог, по пътя на Светиите. Той живее по този начин. За него да има един картоф и половин хляб, той има всичко. Той е прав върви по своя път. Той е изпратен от Бог, така мисля”.

Американска писателка го описва в книга

Филмът на режисьора и продуцент Неди Джон Крос, изобилства от трогателни разкази, като особено интересна се оказа историята на американската писателка Джан Бийзли, която познава дядо Добри от 1996 г. Джан е автор на книгата „Изкуплението на царя”, посветена на българския царски род, а по-впечатляващото е, че през 2005-та година, точно тази книга печели наградата „Christy” в категорията: най-добър исторически роман. Още по-изумителното – че един от главните герои в сюжета му е самият дядо Добри, който освен герой, е бил и дългогодишен, близък приятел на Джан Бийзли.

„За това много, много думи не трябват. Този човек е вселена… Нещо уникално. Когато през 2014 г. започнахме да работим по филма, искахме да направим един 10-15 минутен репортаж. Но като се запознахме с образа на дядо Добри, много ни докосна с всичко и… цялото това нещо продължи 4 години. Все още не знам, дали съм успял да пресъздам в дълбочина, какъв беше този човек”, споделя Неди Джон Крос. А самата Джан Бийзли казва:

„Стъпките на добрия човек са подредени от Бог, и той се радва на Добри, и това ми идва на ум когато го погледна, защото Добри означава „добро”. И той всъщност е портрет, картина, която света да види за това какво Господ е имал предвид когато... тези думи са написани.”

„Само да разберат да си спасяват душите и да видят що са правили тук. И да им дойде акъла, че да си отидат мъдреци. Ще си отидат хората всички, само да си признаем, че сме грешни и Бог да ни прости. Това иска, като един Баща от нас. Като кажеш – „Татко, сгреших.“ Все съм грешил. Грешил си, грешил си, цял живот си грешил, но трябва по-умните да прощават, така и Бог е по-умен. Няма ли вяра , няма нищо", пък казва самият благ старец, който е и най-големият дарител на родните православни църкви и манастири.

Ето какви са даренията на Дядо Добри за православни църкви и манастири:

Храм-паметник „Свети Александър Невски” - 37 500 лв.

„Света Петка”, село Копривец - 50 000 лв.

Врачешки манастир „Свети Четиридесет мъченици” – 17 000 лв.

Дарявал е суми между 3000 и 5000 в голяма част от храмовете в почти всички средногорски общини.

Дарявал е на храмове в община Русе, община Добрич, община Варна.

Манастир „Света Троица”, Кръстова гора - близо 20 000 лв.

Храм „Света Богородица – Живоприемний Източник”, София - 23 000 лв.

„Свети Свети Кирил и Методий”, село Байлово - над 15 000 лв.

Храм в Калофер.

Елешнишки манастир „Света Богородица”.

Параклис „Свети Свети Равноапостоли Константин и Елена”, построен благодарение на Добри.

Обителта „Свети Свети Константин и Елена”, село Гара Елин Пелин, община Елин Пелин – над 18 000 лв

Дарявал е за храмове и манастири в Македония, Сърбия, Гърция и Румъния.

 

Анелия ПОПОВА

Коментирай

тиквичка

тиквичка 27.12.2018 13:19

И от този светец ли ще си прави PR ?

Roko

Roko 30.12.2018 10:04

Да събере некой лев и за площад Славейков.