Във виетнамското градче Муй Не вятърът се заменя за пари

Във виетнамското градче Муй Не вятърът се заменя за пари

Ден след Рождество Христово и в навечерието на новата 2020 година Виетнам изглежда странно за страна, в която само десет на сто от населението е християнско. По пътя от четиримилионния Хо Ши Мин, някога Хайной, до Муй Не църквите, които съвсем не са малко, блестят, ярко осветени.

Пред много от хотелите красиво украсени елхи напомнят за празника, а фигури на Дева Мария с малкият Исус в ръце, има дори в дворовете. Странно е, защото голямата част от виетнамците са будисти и посрещат новата си година на 25 януари. Тогава деловият живот замира и не само учрежденията, заводите но и всички магазини затварят вратите си за повече от седмица.

При температура доста над 30 градуса, при която разголени туристи се разхождат след потъналите в зеленина луксозни хотелски комплекси, най-нелепо изглеждат снежните човечета и пластмасовия дядо Коледа, навлякъл дебел кожух и подгонил елените си направо върху току що окосената трева..

Муй Не, някога малко рибарско селище, днес се слави като курортната столица на Виетнам. Непосредствено до безкрайната плажна ивица, постоянно "отхапвана" от морето, са построени луксозни хотели, с пръснати из дворовете им къщички и бунгала. Цената е около сто долара на вечер, но за онези, които тази сума изглежда висока, има много други възможности.

По протежението на главната улица на градчето, дълга почти седем километра, се предлагат прилични стаи с климатик, хладилник и телевизор само за двадесет долара. При по-продължителен престой, например месец, цената може да намалее наполовина.

Виетнам е страна с комунистически режим, на голяма почит е боецът за независимост и обединител на страната Хо Ши Мин, веят се червени знамена с петолъчки, сърп и чук, а всъщност е и капитализъм, защото всичко в нея е частно. Там най бързо се става милионер. Достатъчно е да обмените 50 долара и ще получите 1 155 000 виетнамски донги.

С тази сума, незначителна за стандартите на европееца, може спокойно да влезете и солидно да напазарувате във всеки магазин, да не говорим за селските пазари, претрупани с екзотични плодове, където цените са няколко пъти по ниски. Бирата, местно производство, няма и лев.

В ресторантчетата една плато морски дарове или риба струва около осем лева. На същата цена в салона на мадам Фун, мадам Чан или Таня, в продължение на час, ще ви направят и чудесен класически виетнамски масаж, като намажат тялото ви обилно с алое вера.

Длъжни сме да уточним за мъжете, че той е полезен за здравето, но в него няма никаква еротични елементи. Иначе младежи по улицата предлага непрекъснато марихуана, или бум-бум, които ще рече секс, но като че ли сводниците за значително повече от жриците на любовта и търсенето. Поне така говорят запознати с жанра, като добавят, че цената на тази "услуга" не пада от под шестдесетина долара.

Хиляди са европейците, които предпочитат да избягат в зимните месеци от мрачния и студен стар континент, за да се порадват на слънцето, южнокорейското море и храната и евтинията на Муй Не.

Господин Нан, собственик на малко ресторантче, в което се сервират печени на грил жаби, стек от крикодил или змия за осем лева обаче, не без тревога отбелязва, че в последните три години, кризата значително е намалила броя на туристите.

Някога светът се събираше тук, а сега само малко руснаци, казва. Той е завършил филология в университета в Сайгон, говори руски, китайски и английски, но не желае да работи като учител и да получава заплата, с която ще му е трудно да преживява.

Кръчмичката му, построена на плажа, си е спечелила добра слава и почти не остава без клиенти през целия сезон. Въпреки това твърди, че е богат не с пари, а с усмивката и двете си деца. Трите летни месеца, когато температурата става непоносима и Муй Не опустява, той затваря заведението си и заминава за родното си село. Това е времето за почивка и домашни работи.

Тогава си тръгва и Серьожа, който прекарва във Виетнам поне по осем месеца в годината. Той е от Подмосковието. Завършил и Хранително-вкусов институт в Москва, но никога не е работил по специалността си, а и въобще. Интересува го единствено соматиката, създадена от Томас Хана, която се занимава с изучаването на тялото. Практикува я по наколко часа на ден, в останалото време спортува.

Храни се главно с кокосови орехи и евтини плодове. Казва, че благодарение на това учение започнал да вижда неща, което преди това не е виждал и да не вижда неща, които някога е виждал. Това го преви балансиран и щастлив, а близките му отдавна се спрели да одумват начина му на живот.

Разбира се, почитатели на Муй Ние има и сред българите. Първите са го открили пред пет-шест години, а днес, макар и малко, наши сънародници прекарват цялата зима тук. Твърдят, че за това време разходват много по-малко пари, отколкото биха похарчили в България. А и щом са дал над 1000 лева за път, деветдесет долара за виза и си летял цяло денонощие, по-разумно е да поседиш по-дълго.

Във Виетнам най разпространеното превозно средство е мотопедът. Казват, че във страната има над петдесет милиона от това простичко съоръжение със скромен двигател и две колела. И ако за някой народи се казва, че са се родили на кон, за виетнамците спокойно можем да кажем, че са се родили на мотопед.

Скутерите пъплят като буболечки и пълнят улиците, по всяко време на денонощието. В привидния хаос, който те създават обаче, има строг ред. В основата му е толерантността. Няма викове и ругатни. Важи правилото задният да пази предния.

Мотористите са милиони, но няма и един, който да се движи без каска. Ако полицай спре нарушител и те най-често са чужденци, прилична сума донги подкуп, може да реши проблема. Мотопеди се дават под наем на всяка крачка. Цената им е 100 000 донги /около осем лева/ на ден.

Комуникацията във Виетнам е доста трудна. Малцина говорят английски, на руски са написани менютата на почти всички ресторанти. Някои от продавачите в магазините ще ви кажат на този език цената на стоката, която продават. И толкова.

По главната улица на Муй Не почти всички рекламни табели са дублирани и на езика на Достоевски. Затова не се изненадвайте, ако прочетете ресторант „Узбечка“, „Туристически бюро Боря“, „Продукты в дрогу скажите у нас“ и или допълнение към фирмената реклама: „Здесь говорим по руски.“ Доста са сънародниците на Владимир Путин, които не само посещават курорта, но и от години живеят и работят в него.

Ако за Холивуд се казва, че е Меката на звездите, то Муй Не си е спечелил славата на рая на кайтистите. Няколко школи са готови да подготвят мераклиите за летят по вълните. „Заменяме вятър срещу пари“ е рекламния им лозунг. Цената е петдесет долара на час. Първите два са на сушата, в тях се преподава А-то и Б-то на управлението на кайта.

Някои се отказват още в началото, след като вятърът ги и забие в някой палма или е зарови главата им в пясъка. Тези които продължат, в следобедните часове, превръщат в залива в неповторима гледка. Десетки цветни платна се реят като птици във въздуха, а плъзгащите се сред морето смелчаци, чезнат и изскачат на гребена на вълните, като ято елегантни делфини./show.blitz.bg

 

Исак ГОЗЕС

Коментирай