Отвориха тайния куфар на Парцалев! Разбра се коя е тайната му любовница...

Отвориха тайния куфар на Парцалев! Разбра се коя е тайната му любовница...

Куфарът с личния архив на любимия комик Георги Парцалев е отворен 30 г. след смъртта му. 

По съдържанието в него журналистът Георги Тошев е направил нова книга на звездата от "С деца на море" и "Тримата от запаса", която излиза по случай 95-годишнината от рождението му, пише 'Телеграф". 

Преди години историкът Борис Цацов получава от него куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги "Романът на моя живот" (за Стефан Данаилов) и "Невена Коканова. Години любов", решава да повери куфара с документи на Тошев. 

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се“, коментира Георги Тошев. 

Георги Парцалев (16.06.1925 – 1989) е от златната плеяда български актьори, чийто талант преодолява изпитанието на времето и остава в паметта на публиката над три десетилетия дори и след като напуска този свят. Изиграва повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които будят любопитство и днес у доста по-младото поколение. 

„Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха“, съвсем точно обобщава представата за колегата си Татяна Лолова.

Книгата разкрива и коя е голямата любов на актьора. 

Оказва се студентката по руска литература Анастасия от Силистра, която Парцалев среща в Народната библиотека докато се подготвя за роля в първата постановка на Сатиричния театър - „Баня“ по Маяковски. Двамата често били забелязвани в Докторската градина и в малката сладкарница на ул. „Иван-Асен“, където редовно си поръчвали боза и реване. Анастасия и Георги прекарвали цялото си свободно време заедно, говорейки за руска литература и театър. Момичето, което било 9 години по-малко от актьора, е запленено от деликатността на своя кавалер. Техните любовни отношения продължили няколко месеца и приятелите му били убедени, че най-сетне Георги е срещнал жената на своя живот. Но съдбата била отредила друго.

Един ден Анастасия внезапно изчезнала. Случило се седмица преди премиерата на „Баня“, която се състояла на 7 април 1957 година. Парцалев бил крайно разтревожен.

В първия си свободен уикенд Парцалев намерил транспорт и тръгнал да издирва в Силистра къщата на своята любима. Намерил я болна на легло. Месец и половина след тази среща, на която не успели да си кажат и дума Анастасия починала от левкемия, същата болест, която години по-късно отне актьорът./show.blitz.bg

 

Коментирай

Шано

Шано 12.06.2020 14:54

Ама нали беше педигрипал

Ех,

Ех, 12.06.2020 16:05

Ех, П. Р. О. С. Т. А. К. О, защо не видиш какъв талат е бил, защо не се опиташ да разбереш какво му е било на душата?

Явор

Явор 12.06.2020 16:28

До: Шано Даже не би могъл да ми обясниш етимологията на думата, която ползваш за псевдонима си, (зад който си се скрил като мишленце)! Жалък си, неграмотнико... жалък!

Шано

Шано 12.06.2020 17:00

Яворе капуте сплескан

Шано, шано, ти си един дебил,

Шано, шано, ти си един дебил, 12.06.2020 19:37

който тъпче Земята! Боклук! Лека му пръст на великият Парцалев!

Радо

Радо 12.06.2020 21:20

Да Парцалев беше велик човек който остави много след него, за такива хора трябва да се пише, а не да ни натрапвате някакви си Андреи, Анелии, Емилии, всеки ден

да бе

да бе 12.06.2020 21:32

Парцала беше хомоизрод

ivan

ivan 13.06.2020 1:55

Izrod si be ...da be !!!!!!!

Пачаврев

Пачаврев 13.06.2020 14:55

Аз ебах Парцалев.

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ 14.06.2020 1:12

АЗ ТОВА, ДРУГАРЮ СЪДИЯ, МЕН ТОВА ЧЛЕН, ЗА ХУЙ НА ТЕКЕЗЕТО ЛИ МЕ ВЗЕМАШ !---------- ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО, КОЕТО ЦИТИРАМ ОТ НЕГО , ЗА ДА СЕ ПОДИГРАВАМ СЪС СЪВРЕМИЕТО - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ-ВРАЦА - http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/5233.jpg

Беро Инджев

Беро Инджев 18.06.2020 7:50

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ ако и другите ти писания са толкова верни си пълен капут. Това е Весо Парцала който няма нищо общо с Парцалев. А самият Парцалев беше хомосескуалист , иначе много талантлив актьор комик.

Silvia

Silvia 09.07.2020 1:44

Мноого тъжна история ! Дано не се случва често !