Крадат цигулката "Галиано" на гениалната Недялка Симеонова СНИМКИ

Крадат цигулката "Галиано" на гениалната Недялка Симеонова СНИМКИ

"Тя е геният, най-добрият тон, който е раждал български цигулар". Тези думи са казани за Недялка Симеонова. От кого, ще разберете по долу.

Недялка Симеонова е дете-чудо. Това констатирали съгражданите й от Хасково, когато била на само на девет години и изнесла първия си самостоятелен концерт. Наученото от баща й - Димитър Симеонов, самоук, тромпетист и цигулар, било само основата. После с нея се заемат най-големите педагози за времето си: Густав Хавеман и знаменития руски професор Леополд Ауер.

Америка я обявява за една от трите най-добри цигуларки в света. Изнася концерти по най-престижните сцени по света. Получава високи държавни награди, става професор в Българската държавна консерватория.

Родена е на 2 декември 1901 година. На 14 март се навършват 61 години от кончината й. Днес за нея напомня паметника, издигнат в родния й град Хасково и музикалните празници,носещи нейното име..

А сега нека се върнем, към думите, с който започна нашия разказ. Те са казани от Димитър Симеонов, нейният син. Талантливият музикант Мончо, както го наричаха всички, почина неотдавна, но до последния си дъх не престана да свири. На преклонна възраст нежните звуци на неговия саксофон караха постителите на най-престижните столични заведения да прекъсват разговорите си, за да го слушат.

Връщам се към един отдавнашно интервю със сина, който с възторг говореше за гениалната цигуларка, но променяше тона, когато трябваше да я опише като майка.

Недялка Симеонова е последната изданка на най-голямото музикантско родословно дърво в България-разказваше наследникът й. Двадесет и трима инструменталисти е дала фамилията му. По някой време в програмата на кино "Одеон" са участвали осем негови родственици. Великата цигуларка, разбира се е върхът на пирамидата.

Димитър я видял за първи път шест години след като го е родила, а после чак когато станал на дванадесет. Талантът и мъжете са я разпилявали по целия свят. Първият й съпруг е индиецът продуцент и мошеник Адарос. Среща го в Чикаго.

След това идва пианистът Георги Хайдутов, с когото работи в Кайро. От тази любов се ражда Димитър единственото й дете, но отношенията с малчугана са хладни, да не кажем леденостудени.

В Дрезден, където е концертмайстор на симфоничения оркестър, Недялка почти се сгодява с сина на най-известния производител на пиана-Кремона. Какъв шанс и за единствения й наследник да попадне след милионерите. Но не става. Следва бърз брак и раздяла с един диригент.

Започва войната и Симеонова напуска Дрезден, за да попадне, евакуирана в село в село Ключова махала, Ломско. Там кмет е Борис Сарафов, племеник на големия актьор Кръстьо Сарафов. Петнадесет години по млад, той има честта да бъде последния съпруг на прославената българка. Синът не може да преживее това ново бягство и охладнява към нея завинаги.

Срещнах я случайно на кандидатстуденският ми изпит за Музикалната академия, разказваше Димитър Симеонов.- Тя беше председател на комисията. Като ме видя, че влизам, много се ядоса:

Аз не съм го готвила - каза – пишете му, колкото искате и напусна стаята.

Синът е класиран втори. Учи цигулка при професор Владимир Аврамов. После грабва саксофона. Свири в най-големите български джаз оркестри с най-изявените поп певци и музиканти.

След смъртта на майка си, Димитър наследява само дългове. За лечението си от рак в Париж тя е взела доста голям заем от държавата. Семейството не може да го изплати и решава той да бъдат компенсиран със скъпата й цигулка "Галиано". Тя е изработена през 1765 година, от последните братя лютиери от прочетата фамилия, и е подарена на Недялка от богат неин мецанат.

Този ценен инструмент остава в Дрезден след завръщането на собственицата му в България. Изящното бижю е спасено презвреме на войната и по-късно нейната приятелка госпожа Круспе, го изпраща в София.

Две години преди смъртта си, когато тръгва на лечение за Париж, Недялка го взема със себе си в болницата. Там някой използва наивността на болната жена и го прибира, за да го прегледа и настрои. Но то изчезва. Заради кражбата е вдигнат "Интерпол", седем часа по-късно цигулката е намерна.

В България обаче, мнозина вече са се съмнявали в автентичността й. Твърдяли, че тя е сменена с фалшива. Но когато големият Давид Ойстрах, който добре познавал Недялко, я вижда и засвирва, се разплаква:

Това е истинско "Галиано", казва.

Семейството дава цигулката на държавата, но при условие, че с нея ще свирят само млади изключително талантливи музиканти. Тя обаче попада в ръцете на жената, с която Симеонова никак не се долюбва, нейната колежка Дина Шнайдерман. Тя до последно твърди, че а е платила, но документ за това няма, твърдеше Димитър.

Скоро след това Дина и съпругът й Емил Камиларов, бягат за Швейцария и отнасят със себе си скъпата цигулка./show.blitz.bg

Исак ГОЗЕС

Коментирай

дума

дума 11.03.2020 14:40

Е и на края пак опряхме до една „талантлива“ Дина Шнайдерман.Ха кажете ,каква е по народност крадлата на цигулката-уникат?

PYTKА

PYTKА 11.03.2020 15:08

ЧИФУТКА