Българка пее във филм за Джеймс Бонд

Българка пее във филм за Джеймс Бонд

На 86 години в Париж почина големият френски композитор Мишел Льогран. Той е автор на безсмъртните теми във филмите "Шербургските чадъри", "Госпожиците от Рошфор" и е единственият, който през своята над 50-годишна кариера завоюва три награди "Оскар" и пет награди "Грами". Неговата дискография включва над 100 албума.

Льогран започва кариерата си като музикален съпровод за големите имена на френската естрада Анри Салвадор, Морис Шевалие, Едит Пиаф. През своята дълга кариера Льогран е работил с най-изтъкнати музиканти като Рей Чарлз, Франк Синатра, Барбра Стрейзанд, Шарл Азнавур, Майлс Дейвис и др.

Малко известен факт обаче, е че в един от филмите за Джеймс Бонд „Никога повече никога“ песен на големия композитор се изпълнява от българката Драгинка Салмова с артистичното име София Марго.

През 1976 година талантливата певица завършва Естрадния отдел на софийската Консерватория и скоро след това заминава за Париж, където се омъжва.

„Никога повече никога“ звучи в кулминацията на филма. Джеймс Бонд е големия Шон Конъри. Детективът пристига в Ница и се среща с Ким Бейсингър. На фона на нежна френска музика, двамата си разменят нежни ласки.

За изпълнител на песента във филма Льогран обявявя конкурс. Явяват се 700  кандидатки. Когато София Марго изпява „ За нищо не съжалявам“на Едит Пияф компоизторът е възхитен, но не бърза с решението си: "Чувал съм, че българите са най-големите певци. Ако до седмица изпееш песента без акнецнт, ще те вземa", казва той. 

Седем дни по- късно София държи в ръката си самолетен билен за британската столица. На летището я чака лимузина, а в звукозаписното студио „Олимпик“ деветдесетте виртуози на Лондонския симфоничен оркестър. Разтреперана тя влиза в кабината, слага си слушалките и застава пред микрофона, в този момент оркестъра засвирва. Свучи божествена музика. Запява като на сън. В кабината Мишел Льогран я гледа като омагьосан. Свършва и всички, включително и музикантите дълго й ръкопляскат. Записа е направен от първия път. На премиерата е сред почетните гости. От много чекове , които получава впоследствие, един остава неосербрен и до днес, за да й напомня за онова време. Споменът й струва 178 долара.

Днес Диди Салмова продължава да живее в Париж. Теотдавна тя записа няколко шансона от старата френска класика. Аранжиментът им направи Митко Щерев./show.blitz.bg

Исак Гозес

Коментирай

йокин

йокин 28.01.2019 14:04

Браво!!!Да я агитираме,чрез''визия за България'',да се върне.Да пее,на ухо на майьор Деянов.

смс

смс 28.01.2019 14:07

защо не коментираме постижемието на един БГ гении, а само чалгарите

Барък

Барък 28.01.2019 14:24

Браво.Велика си.