Бате Енчо и Къци разкриват тайни от кухнята на "Кой е по-по-най"

Бате Енчо и Къци разкриват тайни от кухнята на "Кой е по-по-най"

Няма българин, роден преди 2014 година, който да не си спомня „Кой е по-по-най“ - предаването, чиято основна цел беше изява на деца в национален ефир. От последното му излъчване са минали 10 години.

„Благодарение на това предаване аз добих тази голяма популярност и стана марката „Бате Енчо“, каза Енчо Данаилов.

Енчо Данаилов или Бате Енчо е актьорът, когото винаги ще си спомняме като водещ на „Кой е по-по-най“. Днес преподава театър в Националния дворец на децата.

„Бях на едни изследвания в една болница и една от лекарките си пази клипчето. И аз си го спомних това дете. Цяла книжка заедно наизуст. „Каква ще станеш като пораснеш? Лекарка“. И ето сега, лекар, ендокринолог.“, спомня си емблематичня водещ.

Има още един подобен случай.

„Един много голям мъж идва, с кожено яке и ме пита: „Бате Енчо, помниш ли ме? И аз не можах да си го спомня, много беше пораснал“, казва Енчо Данаилов.

Ководещ на Бате Енчо беше Мосю Попонай, известен още като зеленото нещо със странно чувство за хумор.

„Аз се шегувах, че баща му е жираф, а майка му е жаба. Много добър куклен актьор стоеше зад него. Няма да му кажа името да не разкривам илюзията“, казва още Енчо Данаилов.

Освен забава и изява „Кой е по-по-най“ показваше и атмосферата, в която се възпитават българчетата на Прехода.

„Един каза аз като порасна искам да стана мутра, искам да стана полицай. Защо? Искам да взимам пари от хората. Ето, за него професията полицай e спираш коли и взимаш пари“, казва още Енчо Данаилов.

Идеолог, първи водещ и продуцент на „Кой е по-по-най“ е Къци Вапцаров. Първата версия на шоуто Къци създава през 1991 г. като сцена за детска изява на живо в зала. Скоро след това превръща идеята си в предаване за кабелната телевизия „7 дни“. От 2000 до 2013 г. „Кой е по-по-най“ е неизменна част от уикенд ефира на bTV.

„Те казват: „Ама моето дете толкова рецитираше вкъщи, тука си глътна езика. Ами... такъв е животът. Другия път пък няма да го глътне, нали. Избирал съм тези, които имат захар в тях“, обясни Къци Вапцаров, водещ и продуцент.

Това ли беше едно от ключетата, за да има толкова участници - че има много амбициозни родители, които просто искат да видят детето си на екран?

Нормално е, да. Нормално е да го има и този момент. Няма по-мило от това да си представиш: „Идват хора от Хасково, тръгнали с колата, момиченцето е направено, като за сватба, с едни панделки, рокля. Играли са си един час, за да го нагласят това дете. Това е един своеобразен празник за тях.

Децата, получили най-много ръкопляскания според уреда, наречен аплометър, печелеха награди, усмивки и титлите Мис и Мистър „По-по-най“.

„Радвам се, че го има все пак в интернет предаването и хората могат да го пускат на децата си. Дори, съвсем скоро, в едно родопско село едно двегодишно дете ми каза: „Здравей, ти си Бате Енчо!“. И го питам: „Ти откъде ме познаваш, защото предаването го няма отдавна по телевизията и то каза: „Гледал съм те по таблета“, разказва Енчо Данаилов.

„С удоволствие бих преговарял отново да направим „Кой е по-по-най“, защото това е вечно предаване. Деца винаги ще се раждат, винаги ще бъдат готини, наивни, приятни, интересни. А и винаги има нужда за тях да се прави нещо“, обясни Къци Вапцаров./show.blitz.bg

Коментирай