logo

Звездата от "Пирин фолк" Петър Кираджийски: Бих се пробвал и в попфолка

Звездата от "Пирин фолк" Петър Кираджийски: Бих се пробвал и в попфолка

Петър Кираджийски е роден на 7 ноември 1998г. в Пловдив. Пее от малък, а вече от пет години се занимава професионално с музика. Основното си образование получава в ОУ „Паисий Хилендарски” в Цалапица. Завършва средното си образование в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив с профил „Изкуства” – народно пеене с преподавател Здравко Мандаджиев. В момента е студент в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” със специалност „Музика”. 

Тази година се представи повече от успешно на фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Талантът му бе оценен и грабна ели три награди - на журналистическото жури, на публиката в летния театър и на зрителите пред малкия екран. Наш репортер реши да си поговори с победителя и да научи повече неща за него. 

 

- Направи страшен триумф на тазгодишния фестивал "Пирин фолк"? Какво е чувството, когато трудът ти бъде възнаграден?

- Щастлив съм! Много се радвам, че с изпълнението ми на "Роженският манастир" успях да предам енергията на песента на журито и на публиката, както в летния театър, така и на всички зрители пред малките екрани. Както споменах и в предишните интервюта, шестото чувство ми подсказа, че ще получа награда, а те се оказаха цели три, за което благодаря за подкрепата в лицето на всички мои близки и познати и публиката в летния театър. И не на последно място, благодаря на Журналистическото жури за високата оценка!

- Кой пръв забеляза певческия ти талант и как реши да се занимаваш с това професионално?

- Родителите ми бяха първите, които забелязаха, след това моят преподавател по музика в основното училище. Дилемата беше когато завърших основното си образувание. Тогава се колебаех между кулинарията и музиката, но избрах музиката и не съжелявам! Година по-късно, на 16-годишна възраст, влезнах в студио и записах първата си песен и колелото се завъртя.

"Пирин фолк" отказа куфарче с пари

- Хубаво е, че млади хора като теб залагат на народната музика... Обмислял ли си да се пробваш и в друг жанр?

- Така е, народната музика е била и винаги ще бъде! Затова ние трябва да я а разпространяваме и поддържаме с поколенията жива векове напред! Освен народната музика харесвам и попфолк жанра и да, бих пробвал там.

- По време на фестивала "Пирин фолк" усеща ли се напрежение, завист, между изпълнителите? Рдаваха ли ти се, след като обра почти всички награди?

- Завист и злоба винаги е имало и ще продължава да има, сблъсквал съм се с тази "болест" преди в лицето на хората, неизбежно е, както казват: " Под безплодно дърво, камъни не хвърля никой". Относно фестивала не съм усещал някакво напрежение между нас. Почти всички награди е силно казано, но, да, колегите след гала вечерта ме поздравиха, за което много им благодаря!

- Готов ли си да се впуснеш в родния шоубизнес и на какво си готов, за да станеш популярен?

- Откакто уча музика се занимавам само с това! От 16-годишна възраст пея по заведения и различни мероприятия, участвал съм в телевизионни предавания, ходил съм на конкурси, от които съм се връщал с награди. Имам записани песни, които имат своята видеореализация. Следя какво се случва в родния шоубизнес, имам изградена рутина и опит, затова съм готов да навляза в него. Трудно ще е! Да! Но ще дам всичко от себе си за да постигна мечтите си!

Мъжки сексимвол покори "Пирин фолк"


- Кои са любимите ти изпълнители?

- Ще спомена легендите Борис Машалов, Недялка Керанова, Йовчо Караиванов и всички други, от които всички ние сме се учили, а що се отнася до новото поколение изпълнители харесвам Нелина, Таня Маринова- един млад глас, който изпълнява страхотно фолклор, Глория, Преслава и др.


- Народният певец Здравко Мандаджиев е твой учител. Кой е най-ценният урок, който си научил от него?

- Здравко Мандаджиев е страхотен преподавател! Той ме научи на много! Винаги съм се допитвал до него за съвет, независимо за какво! Благодарение на него аз съм този човек, който съм сега, винаги ме е подкрепял и ми е помагал, а най-ценният урок, който научих от него, е да бъда себе си и да не спирам да вярвам в мечтите си. И да ги преследвам!/show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

 

 

Коментирай