Внукът на Ваня Петкова, Джоузеф Ал-Ахмад:  Мария Бакалова ни отвори вратите за Холивуд

Внукът на Ваня Петкова, Джоузеф Ал-Ахмад: Мария Бакалова ни отвори вратите за Холивуд

На 10 юли 1944 година е родена голямата българска поетеса Ваня Петкова. По този повод в село Езерово, Пловдивска област, се открива музей на нейното име и творчество.

Джоузеф Ал-Ахмад е актьор, режисьор, и внук на покойната българска поетеса. Той е на 26 години, роден е във София, от смесен български, сирийски и судански произход. През 2020 г. завършва кинорежисура и театрално изкуство с магистърска степен от най-стария университет за кино в света – московския ВГИК.

По-късно продължава обучението си по актьорско майсторство в Лос Анджелис, САЩ, където живее от 2021 г. Известен е с ролята си на затворника Басам в египетско-унгарския телевизионен сериал „ Над облаците“ (2018 г.). Късометражния му филм „Мотиви“ (2019 г.). получил редица международни награди, включително за "Най-добър късометражен филм" и "Почетно споменаване за режисура" от Los Angeles Film Awards. През 2022 участва в американския пълнометражен филм “A Christmas Story Christmas”, от Warner bros. и Legendary Entertainment. Джоузеф предпочита званието "артист" пред всичко останало, и счита себе си за "гражданин на света”.

- Г-н Ал-Ахмад, кога научихте, че баба Ви, поетесата Ваня Петкова, е известен човек?

- Усетих, че баба ми е екстраординарна и се отличава от другите, още като дете. Тя се държеше като роден артист. Беше извън всякакви норми, екстравагантна и в същото време аутсайдер. Много бурен човек, бунтар, който не търпеше несправедливост нито към нея самата, нито към който й да е друг. Затова я определяха като скандалджийка. Това се отразяваше и в нейната поезия. Ваня Петкова беше винаги против статуквото, независимо дали комунистическо или „демократично“. Оттук идваше и аутсайдерството й.

- Кога за първи път чухте нейно стихотворение?

- На девет години бях на неин рецитал и се влюбих в стихотворението й „Бъди“. Израснал съм паралелно с няколко езика: английски, арабски, руски, а тя ме накара да заобичам българския. Баба ми беше моят прозорец към родната култура и слово, моят ментор, учител и истински любящ приятел. Тя от ранна възраст видя увлечението ми към изкуството.. Обичах да импровизирам и да правя пародии, но основното ми увлечение и любим начин на изразяване бе рисуването, в което намирах утеха и спасение. Тя ме поощряваше във всичко.

- Открива се музей на името на Ваня Петкова, защо в Езерово?

- Баба ми купува къщата, която сега става музей през 2000 година. Там, в любимите й български Родопи, тя намери тихото си пространство, в което да твори. Макар и родена в София, тя не обичаше този град. Тя следваше Вазов, който е казал: „ Който не е видял Родопите, не е видял България.“ В село Езерово баба ми живя и твори в последните девет години от живота си. Затова там ще бъде и нейният музей.

- Как се чувстваше тази жена, живяла сред хайлайфа и елита на София в този затънтен край?

- Това, че тя е била дама от “елита”, е само на пръв поглед, и не е съвсем вярно. Въпросният “елит” никога не я е приемал с отворени обятия. Причините: бунтарския й характер, произхода, или брака й за моя тъмнокож дядо- чужденец. Баба не се вписваше в елитарната “еднаквост”, но винаги е успяваше да установи човешка връзка със всеки, независимо дали се казва Ясер Арафат, Людмила Живкова или е някой обикновен овчар. Ваня Петкова в своята същност бе човек на природата и природното, затова нямаше никакъв проблем да живее селския си живот и да бъде обичана от хората в Езерово.

- Издадохте „Пиратски стихове“ на Ваня Петкова в САЩ. Стигна ли тя до Джони Деп, на който бе посветена?

- Това е последната книга, която баба ми издава приживе. Тя излиза две седмици преди кончината й на 26 април 2009 година. Посвещението е наистина на Джони Деп, артистът който тя изключително много обичаше. Той е легенда, с която моето поколение е израснало. Бих казал, че именно той ме накара да заобичам истински актьорското майсторство и режисурата. „Пиратски стихове“ преведохме заедно със Снежана Соколова, поетеса с магистърска степен по английски. В книгата има и две стихотворения, които авторката сама е написала на езика на Шекспир. Скиците, които я илюстрират, също така са на баба ми. Намерихме ги в нейното мазе. Има неща, които не мога да кажа, за да не урочасам нещата, но сме по-близо от когато и да е, книгата посветена на Джони Деп, да стигне до него.

- Завършили сте режисура и актьорско майсторство в престижния Московски университет по кинематография „Сергей Герасимов“. Какво Ви носи тази диплома?

- В класа ми бяхме 20 души от цял свят. Дипломата за щастие или за съжаление не е най-важното. При нас успехът зависи от таланта ти, както и от това, дали си на правилното място, и в точното време.

- И от късмета може би?

- Има много хубава английска поговорка: „Късметът идва, когато добрата подготовка срещне добрата възможност”.

- Мария Бакалова, такъв случай ли е?

- Смятам, че за всяка една роля, която актьорът получи, независимо колко голяма е тя, се изисква доза късмет. Но колкото и късмет да е имала Мария Бакалова, тя нямаше да постигне това, което постигна в крайна сметка, ако не беше толкова талантлива. Ролята й във филма „Борат II“ изисква страхотно майсторство, непостижимо за всеки. Да не забравяме, че Мария буквално успя да влезе в „Белия дом“ представяйки се за някой, който не е. Тя взе интервю от адвоката на бившия президент на САЩ, пак представяйки се за някой, който не е. Това не би могъл да го направи всеки завършил НАТФИЗ или някоя от школите в „Холивуд“. Така че Мария Бакалова заслужава всичко, което досега е получила, и много повече.

- Прави Ви чест, че говорите всичко това, след като мнозина в родината й я подценяват и дори отричат.

- Ще кажа и повече. Успехът на Мария Бакалова не е само един вдъхновяващ факт, а може да се определи като факел на надеждата, който допринася за цялостната промяна на статуквото и холивудските стереотипи. В “Меката на киното”, ако фамилията ви завършва на “Ов”, “Ин” или “Ски” - ти дават да играеш единствено руски комунист, мафиот или злодей. Ако пък се казваш “Ал-Ахмад”, тогава ролята ти непременно ще е на терорист от „ Ал-Кайда“. Така че хора като Арнолд Шварценегер, Ана Де Армас, Ейза Гонзалес, Рами Малек, а сега Мария Бакалова – рушат тези стереотипи. Те са част от новата вълна, на която трябва да се радваме, защото отварят вратите на такива като нас.

- Живяхте година в Лос Анжелис, надникнахте ли в „Холувуд“?

- Живеем във време, когато за да получиш шанс за кариерно развитие, няма нужда да похарчиш всичките си спестявания за самолетен билет до Лос Анджелис, а после да работиш нелегално, за минимална заплата, с надеждата, че ще бъдеш забелязан. Вече можеш да изпратиш своето кастинг-видео и от Уганда например, и за една нощ да получиш роля, която да те направи прочут. Лос Анджелис е вече не е единствената, а само една от многото столици на киноиндустрията. Аз отидох в Америка, за да уча актьорско майсторство в школата на Антъни Майндъл, една от най добрите в света. Наред с това получих и специално разрешение да работя законно в киноиндустрията в САЩ, което не всеки може да направи за толкова кратък срок.

- Затова ли всички мечтаят да идат в Лос Анджелис?

- Напротив, сега за жалост всички бягат от Калифорния. Лос Анджелис е невероятен град, който наравно обичаш и точно толкова мразиш. Там стандартът е изключително и неоправдано висок. Животът е труден, много хора остават буквално на улицата. Скромен наем е 2000 долара.

- И въпреки всичко отново заминавате натам?

Аз съм на 26, гражданин на света. Не смятам да се закова на едно единствено място. Не гледам на заминаването, независимо къде, като на нещо фатално, така както се е гледало преди. За нашето поколение това е просто един полет над океана, който утре можеш да извършиш в обратна посока. Наскоро приключихме един проект на „Уорнър Брадърс“ , в който имам значителен принос. Беше невероятна възможност за мен. А през септември мой приятел, който учи в Американската киноакадемия ще снима своята дипломна работа, в която имам главна роля. Независимо от всичко случващо се около нас, се надявам, че настават едни по-добри времена за киното, и гледам оптимистично на нещата.

Интервю на Исак Гозес

Коментирай

Пепи

Пепи 09.07.2022 11:56

Работил съм с момчето преди години в една продукция в Бояна. Интелигентен, възпитан и ерудиран. Пич! Само се притеснявам утре ако вземе да успее като Мария Бакалова, дали няма нашите простаци да му скочат и да го оплюят само и единствено заради името и произхода. Успех на Нашия Джо!

Браво млади момко

Браво млади момко 09.07.2022 20:18

Прекрасната Ваня....Познавахме се повече от 30 години и често се срещахме да разговаряме. Когато Джоузеф беше малък, тя се притесняваше, че е странно дете. Но от него стана прекрасен млад мъж, талантлив упорит и умен. Великолепно интервю на обичания Исак Гозес

Коки

Коки 11.07.2022 17:59

Никъде не обичат араби без значение колко талантливи и възпитани са.

Jordan

Jordan 12.07.2022 15:33

ха-ха-ха, този много си е повярвал ! явно Мичето Бакалова № 2..."великият" внук на "великата" бг поетеса...смях в залата !

Димитър

Димитър 12.07.2022 17:03

Обожавам творчеството на Ваня Петкова!! За внука ѝ не бях чувал досега, момчето е младо, и е очевидно в началото на кариерния си път, но говори доста умно и умерено. Така че хейтърите по-горе писали да се заемат да поработят по себе си, вместо да хулят успеха на другите.

Аман Аманов

Аман Аманов 12.07.2022 17:10

Айдеее, няма как без злоба и завист в България! И Митко Иванов да се казваше, пак щяха да му намерят кусур. А относно това дали Ваня Петкова е велика или не- я прочети малко, после говори. Това че ТИ не си достатъчно образован да знаеш за нея, не значи че другите не са.

Митев

Митев 12.07.2022 17:20

Сигурен съм, че здравомислещите хора в България един ден ще накарат расистите да млъкнат. Този свят стана малко селце и все още имаме глупаци. Надявам се моята страна да стане място за всички творци и гении. Благодаря ти Джоузеф

Ами,

Ами, 30.07.2022 12:45

Нищо против никого нямам,но този млад мъж пропуска да спомене,че баба му има и руско-черкезки и украински произход по бащина линия,а по майчина линия гръцка.Майката на баба му е осиновена от българско семейство от Созопол-та толкова за ''българския''му произход.

Алек А.

Алек А. 08.08.2022 18:57

Българската принадлежност не се определя от наличието на Лактобацилус булгарикус в кръвтта, а от знанието на културата, историята, езика, и личното самоопределение.

Алек А.

Алек А. 08.08.2022 18:58

Баба му Ваня Петкова, както и Дора Габе, и Яворов и др. може да не са били 100% от български произход, но са дали повече за българското самосъзнание и просвета от бабите на повечето "истински" българи.

Таня

Таня 09.08.2022 11:48

"Аз съм Сириус! Самотна и далечна, тъй обратна на света суров, че сменила бих стократно свойта вечност за най-простата в света любов. Аз съм Сириус!" - неповторимата Ваня Петкова...

Таня

Таня 09.08.2022 11:49

Ако не се лъжа Ваня Петкова е и автор на някои от песните на Етиен Леви, бях го чула да я споменава в едно интервю преди няколко месеца... Мир и светлина на душата ѝ.

Добри

Добри 11.08.2022 11:58

ВАНЯ ПЕТКОВА! Велика и наистина неповторима личност, която просто не се вписваше в българската селяния. Мир и светлина. Любимо стихотворение: “Проклятие”.