logo

Рут Колева от Мексико: Липсват ми близките, не знам кога ще се върна в България!

Рут Колева от Мексико: Липсват ми близките, не знам кога ще се върна в България!

През последните три месеца Рут Колева живее в мексиканското селце Ел Куйо, където коронавирус пандемията я завари и на практика предопредели това, което ще й се случва в периода на социална изолация.

Стряскащо, шокиращо и безкрайно далеч от родината си, джаз певицата все пак успя да преодолее първоначалния шок от драстичната промяна, а това, което й се случва към днешна дата, изглежда все по-вдъхновяващо. Разговорът с нея го потвърждава убедително.

 

- Рут, къде точно в Мексико си в момента? Откога си там, разкажи ни за това приключение?

- В момента съм в Ел Куйо, където попаднах в началото на март. Трябваше да остана само за няколко дни, но пандемията ме принуди да заживея тук. В последните почти три месеца това малко село на полуостров Юкатан се превърна в мой дом.

Ужас! COVID-19 дебре Рут Колева на хиляди километри от България!

Имам време да чета книги, да пиша музика, да се наслаждавам на малките неща в живота, да плувам всеки ден край един прекрасен безлюден плаж, а също и да поработя върху музика с местен музикант, който разполага с много добре оборудвано студио в селото. В общи линии, за мен това приключение се превърна в перфектната карантина. Предполагам, че когато дойде време да си тръгна, всичко и всички тук много ще ми липсват.

- Как минава един твой ден в Ел Куйо?

- Денят ми е пълен с малки задачи и минава като миг. Влязох в необичаен за мен режим - на редовен сън и здравословно хранене. В щата Юкатан е наложен сух режим - от началото на април няма алкохол, но на мен не ми липсва.

Рут Колева с концерт на живо от Мексико СНИМКИ

Научих се да готвя страхотни местни ястия. Заимствах няколко рецепти от моите нови приятели от Аржентина, които също живеят тук - те са царе на барбекюто и на всичко, сготвено на огън. Вече мога да се похваля с някой и друг нов трик в тази посока.

- Полуостров Юкатан е екзотично място, какво те впечатлява най-много там?

- Определено най-впечатляваща е природата. Преди дни на кея, който е разположен на 100 мера от мястото, където живея, имаше 5-6 огромни бичи акули. Местните казват, че не са се приближавали толкова близо до хора в района от десетилетия. От няколко седмици вечерно време се наблюдава и сияние на планктона в морето, гледката е неописуемо приказна.

През този сезон огромните костенурки снасят на брега и могат да бъдат видени почти всяка вечер на плажа. Юкатан, също така, е и един от най-значимите "центрове" на орнитологията. Всеки ден на балкона ми има поне 15-20 вида птици - орли, пеликани, колибрита, корморани и много други, чиито имена дори не знам. Ел Куйо е прекрасно място, където можеш да се насладиш на богатствата на Майката природа и да се замислиш как да ги опазиш.

- С какво ти беше най-трудно да свикнеш в Мексико и какво ти доставя най-голямо удоволствие?

- Трудно ми е да работя пълноценно, защото интернет връзката е много слаба и често я няма с часове. Токът също спира, понякога няма обхват на телефоните с дни. Но пък всичко това ми дава чувството, че съм на самотен остров и имам време да размишлявам по един по-дълбок начин. Дойдох тук със синтезатор и свиря повече. Трябва да го правя често, защото наистина ми се отдава.

Шок! Блокираха Рут Колева на 10 000 км. от България! СНИМКИ

Най-голямата ми радост е присъствието на една котка, която живее с мен вече втори месец. Не мога да обясня защо се привързах толкова силно към нея, но знам, че е най-странното животно, което съм срещала и е поредно доказателство, че котките са магически създания. Сигурна съм, че ужасно много ще ми липсва.

- Научи ли испански?

- През последния месец започнах да говоря испански, макар че не е лесен език. Преди да дойда тук не изпитвах силен афинитет към него. Винаги съм искала да науча френски.

- На 6-и юни ще зарадваш българските си фенове с концерт от Мексико, който ще се излъчи на живо в онлайн в платформата URBO (urboapp.com) от 21.00 часа. Ще има ли гост музиканти, ще чуем ли нови песни?

- Да, на 6-и юни ще представим импровизиран концерт с Хорхе от Ел Куйо. Ще го направим в неговото студио в селото. Малко ме е яд, че не можем да сме навън, за да покажа част от това прекрасно място, но обещавам, че ще кача снимки много скоро в социалните мрежи.

Рут Колева попиля жестоко ЛиЛана! СНИМКИ

Подготвили сме испански текст към песента "Близо" и, ако трябва да съм честна, на мен в този вариант страшно много ми харесва. Също така ще представим акустична версия на новия ми сингъл "Candy Coated", който излиза след няколко седмици.

- Липсва ли ти България и ще се прибереш ли щом отпуснат мерките, или ще се върнеш в Ню Йорк, където работеше през последните месеци?

- Липсват ми близките и приятелите, но все още не знам кога ще успея да се върна в България. В средата на юни излиза първият сингъл от предстоящия ми албум и трябва отново да бъда в САЩ за ангажименти, свързани с него. Надявам се да успея да се прибера у нас след месец и да мога да направя концерт на морето./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

гут колева

гут колева 07.06.2020 18:36

бягат от българия за да живеят в циганията испания,да им се начуди човек