logo

Милена Живкова или д-р Романова от "Откраднат живот": Преживях сериозно лично изпитание!

Милена Живкова или д-р Романова от "Откраднат живот": Преживях сериозно лично изпитание!

Милена Живкова-Гераскова толкова категорично пресъздава героинята си – силната и принципна д-р Романова от хитовия медицински сериал "Откраднат живот", че трудно бихме си представили, че тя е коренно различен човек в реалния си живот. В него актрисата има десетки роли в театъра, както и в киното. И е много, много емоционална личност.

През 1990-та се присъединява към трупата на театър "София", а по-късно и към Врачанския театър. По това време започва да се занимава активно и с озвучаване на филми и сериали.

Разговорът с Милена Живкова е пределно откровен, на моменти дори болезнено, а екранната д-р Романова със сигурност ще спечели още много фенове с естественото си поведение и излъчване. 

 

- В момента върви 10-ия юбилеен сезон на "Откраднат живот", в който д-р Романова продължава да бъде в разгара на събитията. Да очакваме ли изненади за нея оттук нататък?

- Нямам право да издавам, а и самата аз знам донякъде какво ще се случи, но д-р Романова, както виждаме продължава да си брани екипа, всичките хирурзи, гледа да си ги запази максимално. Става малко по-близка с някои от тях, започва да се съобразява и с техния личен живот и проблеми. Ще бъде интересен и развоя при нея, ще видите. Случват се много интересни и доста неочаквани неща, които за жалост няма как да издам. Обаче, ще бъде любопитно не само за д-р Романова, но и за останалите и колеги.

- Приличате ли си с д-р Романова или в живота сте много по-различен тип човек?

- Определено има огромни разлики между нас. Аз изобщо не съм такъв човек. И моят съпруг, когато гледа, казва - ти играеш коренно различен образ, нямаш нищо общо с нея. Д-р Романова е много, много далеч от мен и като позиция, и като отношение към любовта, към живота, и като характер. Аз съм много по-слънчева и ведра като човек, по-обичлива и контактна съм.

Тя е доста обрана в емоциите, но като човек явно е доста наранена и затова се пази, внимателна е. Пази си личния живот, много рядко се изпуска. Но скоро ще видите едно много едно много интересно емоционално раздрусване при Романова, което със сигурност ще отвори някаква вратичка за зрителите.

- Промени ли се нещо за вас, откакто участвате в "Откраднат живот" - най-вече от гледна точка на популярността и вероятно по-активните писания в публичното пространство?

- Случват ми се много интересни случки понякога по улиците. Например хората спират и от колите се обръщат към мен с: "Ооо, д-р Романова..." (смее се). Става ми мило. Чета и много хубави коментари. Разбира се, срещам и негативни писания, с по-жълт характер, които са ми адски неприятни, за които обикновено приятели ме информират, защото самата аз не чета.

По време на първата карантина преживях едно сериозно личностно изпитание, което ми се случи по време на снимките за сериала. Снимахме една сцена заедно с Дани Рашев и Ники Мутафов - Пенев и Врабчев в сериала, и в един момент аз усещам, че нещо ми се случва с лицето. Аз направих фациалис (неврит на лицевия нерв, б.а.).

- Но го изиграхте толкова брилянтно в сериала, че първоначално никой не разбра, че това всъщност е ваш реален здравословен проблем...

- Благодаря ви. Всъщност точно тогава бяха писали, че съм си правила пластични операции, за да изглеждам млада и толкова съм прекалила, че ми се е изкривило лицето. Приятелите, които бяха наясно какво ми е положението, ми звъняха да ми казват къде какво се е писало, а аз отвръщах, че не ме интересува. Съпругът ми дори ме питаше няма ли да напиша нещо в социалните мрежи, да дам някакъв отговор, а аз наистина не исках да се занимавам с това.

Стана ми и адски обидно, защото наистина само аз си знам какво ми е било и как ме взимаха от Медицинска академия за снимки и после ме връщаха обратно в болницата. Беше едно голямо лично изпитание за мен, а в същото време се случи и този Ковид, за който тогава все още не знаехме много. Беше изпитание за мен и като жена, и като актриса, и като човек, защото има случаи, при които хората си остават така за цял живот, с изкривена част на лицето.

- От какво се получава този фацилис?

-  Преди това бях преболедувала някакъв вирус, от който ми се бяха подули жестоко лимфните възли, беше ми излязъл и един херпес - във и извън носа. Почти всичко ми беше адски възпалено, цялата глава. Лекувах се близо два месеца. Невролозите предполагаха, че може да е било и херпес зостер, който предизвиква такива неща, когато е в областта на главата.

Стана така, че сценаристите на сериала използваха този проблем и за героинята ми д-р Романова, защото когато това се случи, веднага се обадих на Христина Апостолова, главната ни сценаристка, за да обясня какво се случва и тя ми предложи този вариант, за да може и зрителите да се запознаят с този проблем, за който не се е говорило толкова публично. Получи се малко смешно, защото аз вече бях започнала да се оправям, когато трябваше да го изиграя от началото.

- Сега и ситуацията заради коронавируса е доста усложнена. Вероятно никак не ви е лесно да репетирате с маски, доколкото е възможно с дистанция и всичко останало като задължителни мерки?

- Спазваме всички ограничения. Мерят ни температурите, дезинфекцира се всичко, навсякъде има сапуни и дезинфектанти, влизаме с маски. Целият технически екип е с маски през цялото време на снимачния процес и аз просто не знам всичките тези хора как издържат по 12 часа на ден. Убийствено е. Но такова е положението за жалост. А актьорите, когато преглеждаме пациенти, сме с маски, но има и сцени, в които няма как да си с маска. Никак не е лесно, но какво да правим.

- Допускате ли страховете заради пандемията да надделяват на моменти?

- Ние сме хора, няма как да не се страхуваме. Нормално е човек да се страхува в този момент, но за мен това сега е един полезен страх, защото ще се научим да сме по-дисциплинирани, да се пазим един друг. Виждам какво се случва по магазините, например.. има хора, които не само, че не те изчакват, но ако могат и на гърба ти ще стъпят, само и само да минат по-напред. Неприятно е, но това е въпрос на възпитание, на култура. Трудно е. Господ да ни пази, това е. Понякога и много да се пазиш, пак можеш да се заразиш, без дори да знаеш откъде и как точно е станало.

Вярвам, че ако се спазват всички мерки, за които лекарите говорят, милите лекари, които са вече на ръба на силите си, ще успеем някак да се справим. Но българинът е малко индивидуалист. Има едно такова изказване: "Абе, айде бе, на мен ли ще ми казват сега...". Има още хора, които не вярват, че такъв вирус съществува, колкото и странно да е.

- Темата за коронавируса също влезе в "Откраднат живот" и не само тя... И може би, когато гледат отстрани параметрите и лицето на ужасната ситуация, в която се намираме, някои хора, които са били по-скептични, сигурно все пак се осъзнават? 

- Да, права сте. Много актуални теми се вкарват в сериала, които са важни за осъзнаване. Не само за Ковид, но ето сега и за ХИВ позитивните хора. Как да приемеш човекът, който е различен срещу теб, да не се страхуваш от него, защото това не е заразно, както е Ковид, в случай че ти си на някаква терапия. Полезно е хората да са информирани по някакъв начин, да се възпитават към това да приемат различните около тях, нужна е толерантност./show.blitz.bg 

Интервю на Анелия ПОПОВА

 

Коментирай

Lucy

Lucy 19.11.2020 6:50

Unikalna Jena I Mongolia dobra actrisa.

Lucy

Lucy 19.11.2020 6:53

Unikalna Jena I Mnogo dobra aktrisa.