logo

Калин Сърменов с разтърсващи признания за театъра, COVID-19 и личния живот

Калин Сърменов с разтърсващи признания за театъра, COVID-19 и личния живот

Динамиката на важните събития в живота на Калин Сърменов е с такъв интензитет, че със сигурност емоциите ще го владеят дълго занапред. Преди броени дни директорът на Сатирата стана дядо за първи път, а миналата година - и баща за трети път. 

Неговите думи обикновено звучат като признания, които винаги предизвикват бурни коментари след себе си. Потвърждение за това е и този разговор, в който нямаше как да подминен и най-актуалната тема от месеци насам - коронавируса.

 

- Връщат ли се хората в театрите или страховете, свързани с коронавируса надделяват?

- Да призная, в момента има доста хора в театралните зали, особено на по-знаковите представления в Сатирата, каквото е, например, "Мъжът ми е виновен" със Силвия Лулчева, за което вече няма никакви билети. Сходно е положението и с "Вечеря за тъпаци". Учудващо е, че в това никакво време ние нямаме проблем с публиката, защото освен кризата, свързана с коронавируса, в момента е период, в който хората ходят на почивка.

Калин Сърменов не е на себе си след тази новина

Сатиричният театър има и две премиери – на 14 и 15 юли, когато заедно с Боби Захариев ще представим "Извънземни страсти", на което съм автор и режисьор. Премиерите са две заради големия интерес на хората. Принципно считаме за нормално точно сега да има някакъв отлив от зрители, но специално ние не се оплакваме.

- А страха от коронавируса има ли го още?

- О, има го, да, но в Сатиричния театър сме взели всички необходими мерки на всички нива. Още от самото влизане на всеки един зрител му се дезинфекцират ръцете. Разпределението на местата е направено така, че да няма пряк контакт между хората. Всеки един човек е подсигурен и защитен в своето лично пространство.

Няма да повярвате с какво се захваща зетят на Калин Сърменов

Даже наскоро четох един коментар на майка в популярен интернет форум, който много ме зарадва – тя пише колко сигурна се е чувствала в Сатиричния театър. На Голяма сцена имаме най-модерната въздухообменяща система, която работи буквално от един месец, за която имаме и специално разрешение за ползване от РЗИ. Тя дава възможност на въздуха да се почиства, без да се върти в самото помещение и да застрашава хората. Аз лично нямам усещането за притеснение. По-големият проблем ще бъде от новия сезон, от октомври месец, когато ще влезем в нормалния си ритъм. Дали хората ще се върнат отново в театрите тогава, както беше преди, малко се съмнявам предвид ситуацията.

- Имаш предвид очакванията за втора вълна на опасния вирус?

- Да и в този смисъл мисля, че страховете не са неоснователни. Виждаме какво се случва всеки ден и трябва да бъдем много дисциплинирани. Още когато започна карантината преди месеци аз бях за още построги мерки. Даже с главния прокурор Иван Гешев тогава си говорихме за това, че трябва да има и вечерен час. Той също беше съгласен с тази мярка. Важното беше да се осъществи контрол, за да не допускаме лошите последствия.

Тогава не успяхме обаче, защото го има не само политическия, но и социалния, икономическия момент. Разбирам правителството, защото този отговор не е лесен, но виждам и сега какво се случва. Този страх трябва да бъде поддържан, но и обясняван на хората по една единствена причина – здравната система. Не заради нещо друго. Всеки сам носи отговорност за своите родители и деца, и за самия себе си.

Гняв! Калин Сърменов побесня заради... СНИМКА

А всички тези, които казват "Няма такова нещо", когато се разболеят – пак здравната система ги лекува. Те не отиват в Боровец да се въргалят в игличките. Ето това разбива цялата работа, а после леле мале! Видяхме как и Борис Джонсън го преживя, както и много други.

Затова мисля, че октомври месец хората няма да са толкова ентусиазирани да ходят на театър, защото няма да имат достатъчно време, емоция и пари.

- Дано да си лош пророк и за двете...

- Ами... аз съм преди всичко професионалист. Човек винаги се надява да не се случат негативните аспекти, така е, но тях все пак ги има като предпоставки. Скоро направих едно изследване, тъй като, знаеш, се занимавам и с реклама, и се оказа, че ходенето на театър е мода, а не потребност.

Изненада! Калин Сърменов предложи на Боби Турбото да... 

- Мода ли?! Не звучи сериозно...

- Да, така звучи, но е факт. Събират се хората по компании и се питат едни други: "Гледахте ли това представление...", а вие онова.. "Абе трябва да отидем и ние на театър".. И отиват. Действията са повече количествени, отколкото като оценка за качество. Не защото имат потребност, а понеже другите ходят. А в момента, когато има и пандемия, имаш наистина много добро оправдание да не ходиш на театър. Тези, които преди са ходили на театър, защото е било модерно, сега няма да го направят, защото имат оправдателна причина.

- Самият ти как контролираш личните си страхове, свързани с коронавируса? Как ти се промени живота?

- Ние всички живеем в едно консуматорско общество, а сега и доста политически се изостриха нещата. Слушам какви ли не глупости от страна на кой ли не, но факт е, че специално ние, в театъра имам предвид, икономически и социално бяхме много добре. Бяхме се качили на съвременната консуматорска вълна, на която всички купуват, гледат, правят, независимо какво, важното е да е количество.

Голямо щастие споходи Калин Сърменов!

И сега, като започнат да ми обясняват как народа бил беден и умираме, се ядосвам много. Това са такива тъпотии, че просто ме влудяват! Тази среда на някакъв вид манипулация е много пагубна, защото когато започваше коронавируса, все още имахме усещането, че и това е част от някакъв вид пропаганда по простата причина, че никой не искаше да приеме този факт за безспорен, включително и аз.

На мен ми трябваха няколко дни, за да се настроя, но понеже от моите решения зависят много хора, си дадох сметка колко бързо трябва да се пренастроя и да започна да измислям тактики и стратегии за това какво трябва да се прави. Смея да се похваля и с това, че Сатиричния театър беше първият, който реагира адекватно в тази ситуация.

Просто си забраних да се страхувам. Усетих, че може би се случва нещо подобно, защото и аз имам родители, деца, близки, но просто не си позволих. Запретнах ръкави и както казва лирическия герой – най-доброто лечение на психиката е мотиката, тоест да започнеш да работиш и всичко ще бъде наред. Но да, няма да крия, имах проблем с това да виждам как изведнъж всичките ми планове се срутват.

Калин Сърменов очаква третото си дете до дни! Ето я бременната му жена СНИМКА

- Предполагам, че сега, когато стана и дядо, а миналата година и баща за трети път, притесненията са се засилили?

- Всъщност не, защото дойде и чувстовто за свикване със ситуацията. Свикнах с рефлексите, които са необходими, за да се поддържа оптимална хигиена, ниво на предпазливост и достатъчна дистанция. Научихме се, малко или много, да живеем в тази пандемия и с този вирус. Не се ръкуваме, не се прегръщаме, ходим на гости много рядко, а у дома приемаме гости само на терасата. Общуваме с един определен тесен кръг от хора и така.

- Свикна ли вече с мисълта, че вече си дядо?

- Както казва дъщеря ми: "Татко, като станеш дядо, веднага ли ще остарееш?" (смее се) Да са живи и здрави децата, другото ще го мислим. Няма друга дума в такъв момент, така че съм дядо, какво да се прави (смее се). Но аз съм горд, че съм дядо, харесва ми, защото това значи, че децата ми се развиват и всичко, което сме направили с моето семейство през годините, има смисъл. И се правят следващите крачки.

Калин Сърменов: Боил Банов не е някакъв крадец, лъжец или мошеник!

Това, което нас ни е вълнувало преди години, сега започва и тях да ги вълнува. Това е един нов етап, за който всички майки мечтаят – няма жена, която да не иска да е майка. А когато моите деца стават майки, не мога да си представя нищо по-велико от това. Върховни емоции са това. А сега между лелята и племенницата разликата е малко повече от 10 месеца и всичко се случва с голямо вдъхновение и логично./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

Merillnig

Merillnig 19.09.2020 19:03

[url=https://vyvod24.ru/psihiatriya/]Психиатрическая помощь в наркологической клинике Вывод24[/url]