logo

Калин Сърменов: Боил Банов не е някакъв крадец, лъжец или мошеник!

Калин Сърменов: Боил Банов не е някакъв крадец, лъжец или мошеник!

След като гръмна скандала около министъра на културата Боил Банов се оказа, че много голяма част от актьорската гилдия го подкрепи. И ако обикновено при такива ситуации негативите се множат за секунди, то в случая редом с тях се увеличават и добрите думи за министъра. Поредните идват от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който е от хората, които не цепят басма никому. Актьорът рядко пести мнението си, особено когато става дума за филмово и театрално изкуство и най-вече когато говорим за културата. Разбира се, болезнено откровен е и сега – в първото интервю, което дава, откакто се вихри скандала.

- Вие бяхте един от първите, които публично подкрепиха министър Боил Банов след скандала за записа, пуснат от Елена Йончева. Кои аргументи натежаха за тази позиция?

- Наскоро се събрахме дори няколко директора с идея да пуснем в публичното пространство общо отворено писмо. За мен е важно хората да чуят нашето мнение по темата за скандала около министър Боил Банов, защото ние сме хората, които работим в оперативен план с него и знаем най-добре какво и как се случва.

В последните дни прочетох много долни неща, включително и под мои постове в интернет, където разни хора започнаха да пишат, че аз го подкрепям в кражбите, което наистина вече преля чашата.

- Как бихте отговорили на тези хора?

- Смятам, че нашето общество трябва да се обърне малко, да се погледне в огледалото, да се смири. Не бива да вървим срещу хора, които си вършат работата, защото на практика вървим срещу самите себе си.

Актьорът Христо Мутафчиев с бомбастичен коментар пред БЛИЦ за скандала с Боил Банов!

Хора като Боил Банов трябва да бъдат давани за пример – за начина, по който си вършат работата. И това го казвам, имайки предвид всичко, което сме преживели през годините. Това е работник, а човек, който наистина работи и знае какво прави! Да не говорим, че когато имаш един такъв европейски проект, и дори да кажем, че думите са точно тези, и не са манипулирани, а извадени от контекста – при цялото желание, което един заместник министър има да свърши проекта, те звучат нечестно. Звучат подло и долно! Всички знаем, че ако работата не бъде свършена в определените срокове, въпросният европейски проект спира и тези пари ние ги губим. И никой не казва, че ако това сега не се беше случило, „Ларгото” и досега щеше да стои като една дупка. Него го има и е факт, че работи! И след като е направен в срокове и европейските пари са използвани, държавата печели от това. Туристическият поток е огромен. Една от забележителностите на София се превърна в нещо, което ние, като българи, трябва да уважим. А не да скачаме срещу човекът, който се е опитал да си свърши работата за благото на България! Това ме потриса!

- Ще дадете ли пример за скорошна подкрепа от Министерство на културата, в частност от министър Боил Банов, спрямо Сатиричния театър?

- Хората, които работим с него, знаем как си върши работата. Например, парите, които Министерството даде за ремонта на Сатиричния театър – не бяха много, 1/3 от цялата сума, но много важна част. Останалата си я събрахме сами в театъра. Министерството ни даде тези пари и никой, заклевам се – никой никога за нищо не е поискал да се облагодетелства от тези пари или те по някакъв начин да бъдат контролирани. Тоест – Боил дава възможност на второстепенните разпоредители да работят спокойно и да изграждат сами своите логики без натиск и допълнителни манипулации. От Министерството не ми изпратиха нито един, който да дойде да ми предложи да прави ремонта. Бяхме оставени да направим всичко сами, за да си носим отговорността после, когато той стане или не стане. Затова съм толкова вбесен сега, защото нападките идват от хора, които през целия си живот не са направили абсолютно нищо за България. Те само рушат! Желанието им е да се руши нещо, което работи и върви.

Боил Банов не е някакъв крадец, лъжец или мошеник, както е обиждан. Много е долно! Много е лошо, когато започнат да унищожават хората, които си вършат работата.

- Не малка част от гилдията застана зад Боил Банов в този скандал. И на практика се получи обратен ефект, защото вместо низвергнат, той получи много мощна подкрепа, което се случва рядко.

- Точно така! И е повече от показателно, нали?! Логично е да застанем зад този човек. И много ми се иска и широката общественост да разбере причината за тази колективна позиция. Защото ние винаги можем да бъдем обвинени в някакви професионални или лични отношения – но в случая говорим за човек, който няма нищо общо с така изнесените, прочетени или формулирани действия. Ама нищо общо!

- В такъв случай как тълкувате точно този тип атака?

- Като изключително удобна и подла. Самият Боил Банов го определи много точно в едно интервю, казвайки: „Жална ни майка, ако това е модела, по който ние искаме да работим!” Да не можеш да кажеш какво мислиш, да следиш и някакви хора да те записват.

-…което принципно нямат право да правят по закон?!

- Разбира се, че нямат, но това е нещо, което отдавна Българската комунистическа партия прави. Тя създава такива кръгове, които после се наместват на най-различни места – по министерства, учреждения и други подобни звена, като по този начин контролират. Такава е схемата. Защото ти дори и да станеш министър, ще смениш заместник министрите и един-двама шефове на отдели, ама надолу всички останали остават. И тези хора не работят за България, както виждаме, а работят за една комунистическа партия! Това е стар и гнусен номер на комунистите! И много жалко за тази жена (Елена Йончева, б.а.), която по този начин прави нещата. В моите очи тя падна изключително ниско. Би трябвало тя, която претендира за професионализъм, да уважава хората, които си вършат работата, и да степенува желанието на нейната или на друга партия, да злоупотребяват, и да се борят нечестно, защото това не води доникъде. Този начин на мислене няма да ни доведе до нищо добро.

- Щеше ли според вас да бъде различен развоя на събитията, ако въпросните записи бяха внесени първо в прокуратурата и чак след това афиширани в медиите?

- Със сигурност, да. Затова казвам, че това е много елементарен ход. Явно е, че те се борят за въпросните предстоящи избори със зъби и с нокти, и са готови на всичко, а това е много долно. Медиите, така или иначе, са жадни за сензации, които дори и да ги няма, биват измисляни, така че подобен скандал е добре дошъл. Ако записите бяха дадени първо на прокуратурата, я се разбере какви са, я не – пък може да се окаже и, че не е вярно. А пък така – ефекта е съвсем друг и прилича на онзи виц със сестрата – ходи да обясняваш сега имаш ли сестра или не?!

- Като човек, който неведнъж е бил в позицията на атакуван по какви ли не въпроси, какво бихте посъветвали в чисто човешки план Боил Банов?

- Да си върши работата, да гледа напред и да се опита, доколкото е възможно, да не се влияе от изрази и нападки. Аз дори му написах: „Не си сам. Всички, които работим с теб, сме с теб. Тяхната цел е да те демотивират, да поискаш да се откажеш”. Те винаги са правели това, което е най-гнусното в цялата история. Потресен съм дори и от изреченията, които направи в тази ситуация и Стефан Данаилов, който каза: „Ами да си понесе отговорността!” Стефан Данаилов, който познава много добре Боил Банов – как работи и какво отношение има. Безумно е!

- Тоест Стефан Данаилов и Боил Банов са били в по-приемливи отношение преди този скандал?

- Не съм им светил, не сме толкова близки с Боил, не сме си ходили на гости, отношенията са ни само работни. Но като прочетох думите на Данаилов, се потресох, защото той е човек от нашите среди, който застава срещу колега, след като е много наясно как се случват нещата, защото е в това министерство не от вчера. Всички сме наясно кой е Боил Банов и какво прави.

- В разгара на скандала Боил Банов излезе и каза, че е готов по всяко време да си подаде оставката, ако това ще реши генерално проблемите…

- И то в миг, в който Министерство на културата направи такива неща за България, че е просто нелепо. И казвам всичко това с цялата отговорност за думите си. Всички директори на театри, които работят и искат да се развиват, имат гръб от Министерство на културата.

- В България често ставаме свидетели на това как, когато на някого много искат да му извадят очите, накрая му изписват веждите. Да не се получи и тук потвърждение на поговорката?

- Това е факт, да, много на място го поставяш. И аз искрено се надявам да се случи именно това. Затова и реагирам сега – защото минаха границата. Не ми харесва, че тези, които са работили с него, сега мишкуват. Трябва да си подредим приоритетите, да пазим хората, които работят за България, а не, като Стамболов, да ги убиваме. Наскоро си говорихме и за Буров – един човек, който е направил толкова за България, а ние дори не знаем къде е погребан?! Липсата на уважение към труда е черта на комунизма, която ненавиждам./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

Неделчева

Неделчева 11.02.2019 19:26

Гербераст, сър!

СИС

СИС 11.02.2019 19:54

Щяях да се изненадам ако беше казал нещо друго. МАЗЕН ДОЛЕН ПЛЪХ.

затворко

затворко 11.02.2019 19:58

Да се опитваш да казваш колко добър е Банов е едно, но да си чул записа и да го защитаваш, означава да си още в оная роля "Седем часа". Не Ви отива г-н Сърменов.

taka e

taka e 12.02.2019 0:24

ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz

Алеф

Алеф 12.02.2019 11:55

Когато твърдиш нещо го доказваш в противен случай е лъжа

Валди

Валди 12.02.2019 15:13

Малеее, не се знае кой е по-голям свирач от Калинката, който изигра велика Мутра и го направиха директор на голям софийски театър, и блиЗаджиите, дето взимат и публикуват такова мааааазно интервю.

Ники

Ники 12.02.2019 16:06

Този пък кой беше!!!

додо

додо 12.02.2019 16:09

Този, ще замести Боил Банов!

вав

вав 12.02.2019 17:54

кажете за пачаврата йончева

basha

basha 12.02.2019 19:22

каза Бай Ганьо

hahaha

hahaha 13.02.2019 9:42

Бъдещия министър на културата казва хубави неща за предишния, който се оказа крадец, лъжец и измамник. Жална ни майка!!!

Филипов

Филипов 13.02.2019 11:21

Некадърник до некадърник майно ле , а това недоразумение на природата Сърменов отново ни показва какво е да лижеш задници без никакво угризение и свян.Така се е родил Сърменов така му мина и целият пропилян живот в който нито можеше да пее, да бъде актьор, а камо ли и мениджър .