Изпълнителят на хита "Mi Gna" разказва как приятел го предал и му свил песента

Изпълнителят на хита "Mi Gna" разказва как приятел го предал и му свил песента

Един от най-известните арменски певци и световна звезда Спитакци Хайко ще пее на живо тази вечер в един най-оборотните клубове в Пловдив. Събитието, организирано от Plovdiwood Music и Съюза на арменците в Европа, е част от световното турне на изпълнителя, което ще премине през Европа, Азия и Америка. Концертът му у нас ще е с участието на друг голям арменец- човекът глас Артур Надосян и неговия бенд.

Спитакци Хайко доби световна популярност именно с песента ''Mi Gna'', която е в дует със Super Sako и съчетава по уникален начин арменски ритми с френски и английски хип-хоп. Парчето направи рекордна гледаемост в You Tube още с пускането си и към момента има над 180 милиона гледания. В същото време това е една от песните, която най-много се върти по радиата и музикалните телевизии в България и неколкократно е оглавявала различни музикални класации. Известният музикант дава еклсклузивно интервю за читателите на "ШОУ". 

- Г-н Хайко, това първа визита в България ли ви е и какво знаете за нашата страна?

- Бил съм вече във вашата страна и въпреки че посетих само София, останах очарован. Това ще е първото ми участие в Пловдив и нямам търпение да усетя публиката тук. Освен това тази година градът е Европейска столица на културата и приятелят ми Артур Хованисян ще ми покаже местните исторически забележителности, сред които е и все още затворения музей на арменската църква в града.

- Концертът ви в Пловдив ще е част от европейското турне, с което сте се заел. Как минават участията ви и през кои държави ще минете?

- Турнето е мащабно и обхваща много държави. Вече стартирахме от Русия, Кремълския дворец, след това бяхме в Гърция- в Атина, минахме през Германия, както и през Франция. Сега сме при вас и след това продължаваме с останалите градове. Щастлив съм, че навсякъде ни приемат много добре.


- Песента "Mi Gna" стана тотален световен хит, но не участвате във видеоклипа. Защо? 

- Историята около песента е интересна, защото е изпълнена с обрати и за жалост с разочарования. Песента я създадохме в приятелска среда, съвместно със Супер Сако, който в последствие ме предаде. Когато забеляза, че песента става хит в Армения, той успя да убеди автора на песента да му я продаде за жълти стотинки и я присвои. Разбира се, аз винаги мога да го съдя, защото използва неправомерно гласа ми в песента, но това не е в моя стил. Вместо това реших да бъда човечен и да не превръщам дългогодишното ни приятелство в договорни отношения.
 

- В Армения доколко се зачита авторското право? 

- В Армения, подобно и на вашата държава, авторите имат нужда да бъдат по- информирани относно правата си. Затова решихме да създадем център и сдружение в страната ни, което да подкрепя авторското право. Имаме уговорки с колеги от девет страни- Германия, Холандия, Австрия, Русия, Белгия и други, с които да сформираме екип, който да регистрира всички автори на произведения.


- Успя ли славата да ви замае? Проявявате ли си капризите пред околните и обичате ли светлините на прожекторите да са насочени към вас?


- Не , аз съм си същият човек - земен и здраво стъпил на земята, въпреки че съм устремен към звездите. /смее се/ Мога да кажа, че съм щастлив човек. Всичките ми мечти са реалност, имам страхотно семейство, съпруга, която винаги е до мен, заобиколен съм от верни приятели- имам си всичко. Благодаря на Господ за това!

- Какво бихте пожелали на себе си и на всички наши читатели за новата година? 

- На себе си и на всички останали пожелавам здраве, щастие и мир в душите. Нека Господ Ви пази, а аз ще се постарая да продължавам да Ви радвам с още много хитове!

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

Коментирай