logo

Ива и Велислава Костадинови: Баба ни Гуна Иванова е много критична към нас

Ива и Велислава Костадинови: Баба ни Гуна Иванова е много критична към нас

много лесно можеш да стигнеш до върха, но въпросът е как ще се задържиш там.

Ива и Велислава Костадинови са сестри, внучки на известната народна певица Гуна Иванова. От нея двете наследяват таланта си и силната любов към фолклора. Още от ранно детство прекарват време в репетиционните зали, където Гуна Иванова ръководи групите си. С течение на времето двете сестри се присъединяват към софийската група „Софийски славеи” при читалище „Св. София“ с ръководител Гуна Иванова.  Групово се изявяват на различни сцени в България и в чужбина. След време групите се разпадат, но те продължават да се изявяват на музикалната сцена в дует, както и с баба си. Имат общ албум: „Зайди, зайди, ясно слънце“. Направиха страшен бум на "Пирин фолк", а наш репортер се свърза с тях за повече подробности около успеха и разказа за тяхната именита баба Гуна Иванова.

- Момичета, за пореден път триумфирахте на сцената на "Пирин фолк". Очаквахте ли да спечелите най-голямото отличие? Какво чувствате в такива специални моменти?

- Ива: За нас на първо място е голяма награда, че с предишното ни участие на сцената на "Пирин Фолк", успяхме да вдъхновим нашата авторка да сътвори тази прекрасна песен! Честно казано, не сме очаквали, че ще спечелим най-голямото отличие.

- Велислава: За нас беше изключително важно да успеем да я предадем по най-добрия начин и да накараме хората да почувстват емоцията, която е изпитала самата Анна Христова, пишейки песента. Успяхме, като това го доказват двете награди, които взехме – първа награда на журито и награда на публиката на Летния театър. Светослав Лобошки от своя страна направи един прекрасен аранжимент, чрез който хората се докоснаха до автентичното звучене на пиринските песни. Благодарим и на продуцентите ни от „Диапазон рекърдс“ за доверието и възможността да се изявим на сцената на този престижен музикален форум.

- Имате ли си специален ритуал преди излизане на голяма сцена? Суеверни ли сте?

- Велислава: Не сме суеверни, но винаги държим да имаме поне 5 минути, в които и двете да останем сами, за да се концентрираме, преди да излезем на сцена. Това е доста важно за нас. И повярвайте, винаги, когато спазим този наш „ритуал”, нещата се случват по по-добър начин. И това сме го наследили от нашата баба. Тя също обича да остане сама преди да излезе на сцена.

- В интервю с баба ви Гуна Иванова тя ми сподели, че ви дава съвет да се развиете в друга сфера, а музиката да ви бъде хоби. Ще я послушате ли?

- Велислава: Ние сме се оставили по течението, а то ни води към музиката. И двете сме на мнение, че времето и оценката на публиката ще покажат дали това да бъде хоби, или не. Но дори като хоби, ние винаги се отнасяме с много любов и уважение към това, с което се захващаме.

- Критична ли е тя към вас? Какви съвети ви дава?

- Ива: Доста е критична, но това е нормално. Винаги ни дава много съвети с цел да надградим колкото можем повече. Всякакви съвети ни дава. От начин на изпяване до сценично поведение, а визията, която имаме, е абсолютно нейно дело. Тя винаги е казвала, че ще бъде много щастлива, ако види някоя наша идея за „стайлинг”, но до този момент няма как да я надминем. Дай Боже да стигнем и до този момент, че да успеем да я зарадваме и в този аспект.

- Случвало ли ви се е да ви сравняват с нея и това ласкае ли ви или по-скоро е дразнещо?

- Ива: Естествено, че да. Но няма как да не ни сравняват с нея. Ние сме едно семейство, една кръв, нормално е да си приличаме темброво, чисто визуално. Дори жестовете ни са сходни. Много хора казват, че ние я имитираме на сцена, но реално то си ни идва от вътре. Особено в движението на ръцете (ха-ха).

- Велислава, ти си студентка на Стефан Данаилов и вече имаш пробив в киното. Какво научи от Ламбо и за каква роля мечтаеш?

- Велислава: Най-ценното, което научих от него е, че много лесно можеш да стигнеш до върха, но въпросът е как ще се задържиш там. Също така, той казва, че с каквато и работа да се захванеш, трябва да ти идва от сърцето. Друго важно нещо, което той ни е казвал е да не се страхуваме от новото, да бъдем смели и да правим опити, защото от опит глава не боли. Този съвет ни е много ценен в момента, освен на театралната и кино сцената, и на музикалната. С Ивчето сме подготвили нещо доста различно.

- Как върви любовният живот? Разкажете малко повече за приятелите си?

- Ива: Това е често срещан въпрос, но ние не обичаме да спекулираме с това. Любовта е част от нашия личен живот, не я крием, но не я и демонстрираме, разказвайки за нея. Затова ще оставим този въпрос с въпросителна.

- Какво ново подготвяте в близко бъдеще, с което да зарадвате своите почитатели?

- Велислава: Съвсем скоро ще представим песен, която направихме по коренно различен начин от всичко, което сте чували и виждали от нас до този момент. Решихме да експериментираме и ни хареса. Основата е фолклорна, но този път нещата са развити по един доста по-съвременен начин. Няма да сме многословни, защото скоро ще разберете ясно за какво става въпрос. Но тук е моментът да кажем, че в тази наша инициатива сме събрали екип от млади и много креативни хора, които с желание се включиха и всеки показа и изяви своята гледна точка. Радваме се, че младите таланти от различни сфери прегръщат тези идеи и им дават живот. Друго ново около нас е, че тече засилена подготовка по представянето на новия ни албум, който е почти готов, да не кажем завършен. Много малко остава. Надяваме се отново да успеем да зарадваме хората с подбора на песни и начина, по който сме ги пресъздали./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ

Коментирай