logo

Енджи Касабие: Всичко хапвам, нищо не си забранявам

Енджи Касабие: Всичко хапвам, нищо не си забранявам

Красивата д-р Енджи Касабие презентира пред журналисти новия си проект, по който работи заедно с виртуоза в кухнята Шеф Георги Янев. Известната ливанка е намерила нов начин за здравословно хранене, без да се налага да се лишаваме от любимите си храни. А проблемите в наши дни са именно ниската познавателна култура на хранене, от което произтичат и повечето здравословни проблеми. Наш репортер се срещна с Енджи Касабие, за да разбере повече за новото здравословно меня и съвети как да постигнем мечтаните резултати без да се подлагаме на диети, които тя смята за най-вредното нещо за здравето и обяснява защо. 

 

- Енджи, разкажи ми за новото здравословно меню, което представи пред медии преди няколко дни. Как ти дойде идеята и на какво ще залагаш при приготвянето на храната?

- Това е стар проект, който в момента обновяваме на много по-високо ниво. Като започнем от кутийките, които са екологични и могат да се ползват във фурна и микровълнова. Храната е супер качествена, всичко внасяме от чужбина. Рибата и зеленчуците са пресни, пилешкото ни е био... Наблягаме на това човек да се храни на клетъчно ниво и по този начин и на психично ниво, да има удоволствие от храната, с която се храни. Всичко приготвяме с уникални сосове, с марина, за да добием максимален вкус. Мога да ви кажа, че са по-вкусни от ястията в 5-звездните ресторанти. 

Всяко меню е направено за индивидуален човек и спрямо изискванията му. Имаме една линия, която включва шоколад, чипс, макарони, ориз - всичко това с ниско съдържание на въглехидрати, високо  съдържание на протеин, както витами и минерали, от които организмът има нужда, за да се храни на клетъчно ниво. 

- Тук може би е моментът да кажем, че си говорим за здравословно меню, а не за диети... 

- Точно така! Мразя думата диета, защото това е широко понятие и хората се плашат от него. Тези, които искат да напълнеят, също пазят диети. Така че, това в никакъв случай не означава лишения, а правилен хранителен режим. Не забранявам абсолютно нищоно не прекалявам с абсолютно нищо. Всичко трябва да е равномерно и правилно разделено за целия ден. Не е прието да прескачаме или да пропуснем хранене. По този начин забавяме обмяната на веществата. Когато подлагаме организма на големи лишения също забавяме обмяната на вещества. Ще ти дам пример: ако вземе един умен и един не толкова умен човек, то първият може да върши три неща едновременно, а другият едвам свършва една работа. По същия начин е и с диетите - даваш на организма или само протеини, или само въглехидрати, или мазнини. Съответно организмът става по-тъп, бавен и мързелив. 

- Каква е културата на хранене при българина? 

- Малко е объркана, защото няма режим на хранене. Повечето хора нямат навика да закусват. И голяма част от населението има сериозен проблем с храносмилането. Неправилното хранене издува стомаха, забавя обмяната на веществата, задържат се повече течности в организма. Първите два въпроса, които питам моите пациенти, са: имате ли проблем с щитовидната жлеза и с храносмилането. Това включва и проблеми със запек или диария, които добринасят за неправилното функциониране на червата. 

- Коя е най-вредната храна, която за нищо на света не съветваш да се яде? 

- Хрната, която я хапваме в изобилие! Без значение каква! Не е проблем, че ще хапнеш веднъж 100-150 гр. пържена риба.  Но когато стигнем до 1 кг пържена риба - вече е много голям проблем.  По едно време много хора започнаха да ядат само салата и червата им залепнаха, имаха сериозни гастро проблеми. При тях е същото, като с примера за рибата. Когато прекалиш с краставиците, които по принцип не носят калории, нанасяш на организма други беди. Калориите не трябва да се смятат, защото хората не знаят какво значи това понятие. Пишат ми хора с въпроси: "Колко калории трябва да изгоря днес". Ама как да ти кажа, при положение, че не знам какъв ръст си, колко ходиш през деня, каква е работата ти, доколко си умствено напрегнат... Всички тези неща влияят. Организмът се нуждае от тези калории, за да има енергия. Закуската е супер важна, защото тя дава на организма нужните калории за енергията, която изразходваме през деня. 

- При младото поколение, ученици от началното училище, се набюлдава сериозно затлъстяване. Какви мерки трябва да се вземат за предотвратяването на този геноцид

- Културата на хранене трябва да започне от вкъщи. Детето  няма откъде да разбере какво и откъде тярбва да купува без намесата на неговите родители. Ние сме отражение на родителите си и техните вкусови навици. 

- Имаш перфектна фигура и вероято никога не се изкушаваш да хапнеш тестени неща, т.нар. джънк фууд....? 

- Всичко хапвам. Няма нещо, което да си забравям. Но аз самата се обичам и гледам да дам максимално качество на организма. Когато ми се яде баница - ям най-яката баница. Никога обаче няма да ям постоянно. Ям преди да огладнея. Гледам моята порция да бъде елегантно направена, защото вярвам, че това се пренася и на тялото. не обичам да мешам храните, а да си усетя вкуса от дадения продукт. Обичам да ям авокадо с яйца и да му се насладя. А когато видя салата с авокадо, айде, масилини, сирене... то не разбираш какво ядеш. Храната няма да свърши. Днес хапни това - утре нещо друго./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

Коментирай

antireklama

antireklama 23.02.2019 11:59

Тази не е специалист по нищо. На снимките изглежда като тунингована циханка. Но тунингована и подобрена с вашите пари...Пази боже сляпо да прогледа. Ще ви измери и килограмите, и калориите ще изчисли, само ѝ дайте пари...

AVEN

AVEN 23.02.2019 12:12

Да ти го рапна в ливанската зурла.... диетоложка - смех!

Муто

Муто 23.02.2019 14:49

Това Енджи, става!

whore house

whore house 23.02.2019 23:37

Тая циганка я скъсват от анално ебане.

смях!

смях! 24.02.2019 9:59

Четох до "червата залепват". Ако това нещо е диетолог, аз съм Елон Мъск. Аман от простовати мутреси с претенции!

Хах

Хах 25.02.2019 10:05

Постоянно яла морска риба. А тя съдържа купища тежки метали. Голям специалист...

Vazbudeno_hui4e

Vazbudeno_hui4e 25.02.2019 18:23

Енджи, не се прави! Знам, че най-много обичаш и хапваш xyй с яйца, пернишки сникърс и юнашко мляко! Плюс кожени банани с фибри и сирене!