logo

Елица Тодорова: Българският фолклор въздейства на ДНК ниво

Елица Тодорова: Българският фолклор въздейства на ДНК ниво

Елица Тодорова е голямо и запомнящо се име в българската музика. Едва ли има човек, който да не е гледал изпълнението й на "Вода" със Студнжи на Евровизия, когато всички им стискахме палци. Макар музиката в момента да се намира в свопя апогей, талантливата певица има повод за радост. В тези странни времена реши да представи четвъртия си студиен албум "Високо 2020". 

Елица говори открито пред БЛИЦ за трудните времена за музиката, за решението си да издаде точно сега такъв смел проект, за успехите в чужбина, както и за коварния коронавирус, който не спира да всява паника сред народа по целия свят. 

 

- Елица, покрай цялата тази истерия с Ковид-19, от който пострада сериозно музикалния сектор, вие предаставяте чисто нов албум...

- Да, за мен и моя екип от музиканти годината 2020 се оказа доста творческа и силна. Aлбумът „Велико 2020" е четвърти пореден албум в моя творчески път. Той съдържа 20 музикални композиции, които са с 18 млади гости музиканти - креативни и артистични хора, които съм срещнала през последните пет години.

Съдържа ремикси и чисто нови композиции на диджеите: Ди Джей 89, Ди Джей Диан соло, Deep zone project и други. Основен акцент в изпълненията са малки таланти, на които давам път. Те са от Варна, от НУИ „Добри Христов", със специалност народно пеене, и школа „Фолклорна магия" по народно пеене на г-жа Павлинка Тодорова. и много обичат красотата на фолклора ни. „Росинка“ записахме с актъора Петър Байков, който е единственият дубльор, който може да имитира над 35 човешки гласа в реално време, и е високо оценен от „Дисни" и български и чуждестранни медии.

Николай Костадинов представя дебютната си песен „23" с китара и глас и още много музикални изненади. Песните са динамични, цветни и зареждащи. Особен заряд има ремиксът на „Седнало е Джоре дос", което препоръчвам горещо!

Колко време работите над албума?

- Близо 2 години селектирахме от подбраният материал 20 композиции, част от тях са ремикси на водещи български ди джеи.

- Имате ли усещането, че в чужбина артистите са по-високо ценини, в сравнение с България?

- Моят топ 6 на изпълненията, с които сме представили страната ни на най-високо ниво пред света, е следният:

1.Олимпийски Стадион Германия Берлин с 2000 българско хоро

2. Евровизия 2007 Финландия Хелзинки

3. Евровизия 2013 Швеция Малмъо

4. ООН Централа Ню Йорк Америка

5. Болшой театър Русия Москва

6. Арена Армеец България София - имала съм честта 5 пъти да пея на тази сцена

Българският фолклор въздейства на ДНК ниво и повдига духа на публиката. Той е най-добрата ни визитка пред света! В България фолклорът ни се ползва с авторитет и високо уважение !

Лесно ли е да си музикант в България?

- В България творците имат свобода да изразят своето вдъхновение и идеи.  Лично аз се чувствам благословена с талантите си и съм благодарна за извървения професионален път. Срещите ми с музиканти и артисти на високо ниво са ме обогатили и одохутворили. Природата и децата на България са голямо мое вдъхновение!

- Страхувате ли се от К-19 и имате ли приятели или роднини, които преминават през това изписание?

- Спазвам мерките и съблюдавам за хигиена и сигурност. Самодисциплината и осъзнаването на ситуацията са от особено значение. Имам познати, които преминаха през това изпитание, но всички от тях са вече са здрави и стабилни.

- Какво смятате за родните риалити формати и бихте ли се съгласила да участвате в някое? Кое?

- Била съм участник във формата Вип Денс/ Vip Dance преди време и за мен това беше предизвикателство и възможност да науча нови танци и умения. Благодарна съм за тази опитност. На този етап съм се фокусирала в концертна дейност и звукозаписна дейност на следващия ни албум.

- Планове за предстоящите коледни и новогодишни празници имате ли?

- Имам поети музикални ангажименти по повод частни мероприятия свързани с представяне на новият албум ВЕЛИКО 2020 за Коледните празници, а Новогодишната вечер ще зарадваме почитателите на етно-музиката във Велинград – България. Също така ще участваме в специалната Новогодишна програма на БНТ , която ще бъде излъчена навръх 31.12.2020- 1.01.2021 година./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

Коментирай

new names

new names 17.11.2020 13:26

с тези двамата ли се праска или има още?

Има още много

Има още много 18.11.2020 0:55

..ма много...