logo

Ели Валенкова: Мутрите умееха да се забавляват и пръскат пари

Ели Валенкова: Мутрите умееха да се забавляват и пръскат пари

Наскоро гръмнаха последния бос, при който съм работила

Когато Ели Валенкова стана известна, България дори не подозираше за съществуването й. За зрителите на „Шоуто на Слави“ тя бе само един анонимен персонаж, лансиран като универсална певица и изгора на Мариян Бачев в скечовете му за кръчмаря Вуте. Толкова. Нито лице, нито тяло, нито глас. И в един прекрасен ден във Велико Търново пред актьора изненадващо се представя красива жена- оригиналът.

Малко след това Ели вече има прiвилегията да седне на почетnото диванче, да подари на Трифонов трофейна глава на млада кошута-девственица, да го покани на лятно турне и дори да се целува с него. Зрителите приемат това за обещаващо начало на връзката им. В интимен план обаче, тя приключва с въпросната целувка за сметка на доброто приятелство.

Тези дни Ели Валенкова отново е на екрана. Раздава „елидолари“, печатаната от нея крипто валута и разказва как е „скъсала синджира“. Това всъщност е заглавието на най-новата й песен, заснета и на видеоклип.

- Г-жо Валенкова, известна сте повече като загадъчната любима на Вуте, но малцина знаят коя сте всъщност?

- Родена съм във Велико Търново. От дете се занимавам с музика. Дядо ми беше майстор на тъпана в народните оркестри. Човекът, който ме откри и ми даде първите уроци, се казва Цветан Цветанов. От него чух да казва за мен: Един ден от това момиче ще стане голяма певица. Това всъщност беше мечтата ми, да пея , но завърших „ Техникум по обществено хранене“.

- Станахте ли готвачка?

- Не, защото ме избраха за солистка в оркестъра на най-известния музикант във Велико Търново Димитър Димитров-Комуто. Бях още ученичка като тръгнах по участия. Пеех хитовете на Лили Иванова и Петя Буюклиева в най добрите ресторанти и барове на града. Ходех и по сватби. Циганските бяха истинско изпитание за музикантите. Продължаваха по три дни. Справях се добре. Публиката и колегите ми ме харесваха. Когато оркестърът тръгна за чужбина обаче, родителите ми не ме пуснаха. Прецениха че съм още малка.

- Сега сте в отбора на фолкизпълнителите. Защо сменихте жанра?

- Парите не бяха в естрадата. Тя беше гладна музика. Дойдох в София и запях: „Камбаните звънят“, „Седем бели коня“ в елитния „ Фолк клуб форум“. Беше периодът на мутрите, на големите бакшиши. Доста герои от подземния свят, с които тогава се запознах, вече не са между живите. Наскоро гръмнаха последния бос, при който съм работила. Мутрите умееха да се забавляват и пръскат пари. Никога не съм имала проблеми с тях. Напротив, уважаваха ме, на ръце ме носиха. Тръгвала съм си с по 2000 западногермански марки на вечер. Косата ми беше цялата с набучени фунийки от банкноти.

- Били са добри времена?

- Запознах се Радо Шишарката. Той ме покани, заедно с Тони Дачева, да пеем в една поредица негови албуми. Добих популярност. Българите в Брюксел ме поканиха за концерт. Стоях десет дни, за да пея една вечер. Там, за да направиш парти, трябва да имаш разрешение от общината и съседите. По едно време дойде полиция. Някой сигнализирал. Органите на реда предупредиха: Не спрете ли купона, при следващото идване ще глобим трима, произволно избрани, по двеста евро. Собственичката на заведението обаче, бе вече в такова настроение, че реши да продължим. Каза, че ще плати глоба за всеки клиент, ако трябва.

- Къде другаде по света сте работили?

- Седем пъти съм била в Швейцария. Там публиката беше от наши хора-балканци.

- Какво искаха да слушат?

- Песните, които се пеят тук, там не вървят. Искат други, съвсем непознати. Учат се на място. Работи се по осем-девет часа на вечер. До сутринта. Оставаш без глас.

- Струва ли си?

- Парите бяха добри. Някой, дойде за едно кафе, и като ме чуе, дава хиляда франка бакшиш. С много работа успях да си купя жилище, кола... И ето, че дойде времето да си направя клип.

- Какво представлява той? Разкажете повече за новата си песен „Скъсай синджира".

- Преди години касетки с кавъри на чужди песни, изпълнени от мен, се въртяха по битаците. Но сега реших да запиша нещо по моя музика. Така се роди „Скъсай синджира“. Аранжимента е на „Мюзик саунт“ а текста на –Николета Чолакова-Никол, която е работила с Азис, Бони и други известни изпълнители. Илия Георгиев пък, който е гласа на „Биг Брадър“ , се включи с рап вариации. „Скъсай синджира“ е всъщност провокация към онези, които държат любовта си в окови.

- Как се почувствахте в „Глобуса на смъртта“ на цирк „Балкански“, в който е заснета част от клипа?

- Идеята беше на Велизара Балканска. Рокерите от Колумбия веднага се съгласиха да участват в авантюрата. Влязох в металния глобус, който има диаметър пет метра и трима мотористи се завъртяха над главата ми със скорост деветдесет километра в час. Не знам някой друг певец да е правил такова нещо. Наоколо всичко се тресеше. Стоях в центъра на глобуса, боса, абсолютно неподвижна и се усмихвах. Картината беше изцяло в духа на песента, в която се казва: „Пак съм на тясно“ .

- Струва ли си да се правят тези жертви и толкова разходи, след като от този клип няма да има никаква възвращаемост?

- Така е. За да го излъчат телевизиите искат още пари. Например 3000 лева за 100 пъти. Но човек трябва да остави нещо след себе си. Да го видят хората. Клипът е една добра инвестиция. Дори мисля за следващия. Животът не спира, нищо, че времената са сложни.

- Мислили ли сте някога да се откажете?

- Никога. Въпреки, че сега е най-трудно. Работим само в петък и събота, докато преди го правихме всеки ден. Пеенето беше основната ни работа, издържали сме се с него. Днес доста колеги са принудени да се преквалифицират и да се изхранват с друго.

- Не се ли притеснявате, че това може да се случи и на вас?

- Зная, че от певица всичко става. Но от чистачка не става певица. В крайна сметка аз имам и друга професия. Добра кулинарка съм. Може да дойде време да пея над тенджерите, но още е много рано./show.blitz.bg

Интервю на Исак Гозес

Коментирай

REDZILOT

REDZILOT 03.06.2021 13:21

отврат

Ели,

Ели, 03.06.2021 15:39

Скъпа,най добре почвай да пееш над тенджерите. Направо ужас! Нито имаш глас,дърта си,а и с тоя ботокс по лицето си отвратителна.

боц боц

боц боц 04.06.2021 0:25

ох откъде го видях това чудовище сега ще сънувам кошмари

Повръщам

Повръщам 04.06.2021 12:08

Всички знаем колко прости и безвкусни са мутрите. Без тях такива недуоразумения като тази, нямаше да изплуват от мръсната пяна.

абе,

абе, 04.06.2021 14:03

Мутрите създадоха тези чалгаропитеци/подчовеци за да си играят с тях.

........па

........па 04.06.2021 14:23

Поредна чалгарска гнусотия.

Ристю Бойкикиевски

Ристю Бойкикиевски 04.06.2021 15:24

А данъците на бакшишите от фунийки, с които си си купила жилище и кола и вибратори плати ли, или да те пращаме на Спец-off да му попееш на клона?

ха ха Хо

ха ха Хо 04.06.2021 16:35

Леле мале....джвер.....

Абе

Абе 04.06.2021 19:08

Дейба и мутренската курва дейба. Да отива при тях като толкова й е мъчно.

Бай Ху

Бай Ху 05.06.2021 8:26

Малий, на тая как са й пълнили устичката щедрите мутри.

Alex

Alex 05.06.2021 10:28

Е.това се вика чудесен разказ за една певица,която беше осмивана най-вулгарно чалгаджиита на Дългия!И колко ли много се е мила,след лицемерната целувка на стария ерген?!Няма как,нали,изкуството иска жертви!

Шиптър

Шиптър 05.06.2021 11:46

Давам 1000 франка. Да си затвори устата.

Индиана Викенди

Индиана Викенди 05.06.2021 14:38

Мутресите изкарват повече пари при мутрите с духане и пълна програма, отколкото с песни.

Розалия

Розалия 05.06.2021 14:41

За да стане добра певица, трябва повече свирки да прави за да и смазват гърлото. Така ще има по хубав глас.

Стефани

Стефани 05.06.2021 14:48

Ако не може да пее и няма хубав глас, но гълта семенна течност ще се намери кой да и помогне да стане певица.