Фургон в общински имот е бил убежище на внезапно издъхналия фолкпевец Васко Лазаров

Фургон в общински имот е бил убежище на внезапно издъхналия фолкпевец Васко Лазаров

Известният фолкпевец Васко Лазаров почина внезапно завчера вечерта, а сигнала, че е издъхнал в колата си в с. Логодаж, е бил подаден на тел. 112.

Приятелят му Йордан Тунтев, бивш начален учител в Девето училище в Благоевград, който след два инсулта се изнесъл за постоянно да живее в с. Логодаж, е може би последният, който го е видял жив, пише Struma.bg

Фургонът, който Васко поставил в нает от него общински имот. Снимка: Struma.bg

"Тук стана", показа мъжът петно на пътя и разказа:

"С Васко сме добри приятели повече от 30 г. Минава през мен почти всеки ден. Вчера на обяд се отби, спря пред нас, караше един пластмасов бидон и каза, че в събота ще дойде да напълни от мен вода да си полива дръвчетата. Пита дали за Коледа, както предни години, ще изпека прасенце да се съберем и да попее, и си тръгна.

Влязох вкъщи да си работя, към 9 и нещо вечерта  излязох да заключа входната врата и срещу мен светнаха прожектори. Бяха двама полицаи, питаха за Васко кога за последно съм го видял. Помислих, че нещо лошо е станало, мина ми мисълта за катастрофа. Излязох от портата и видях буса му, паркиран пред къщата ми.

Питам какво се е случило с него, а те насочиха вниманието ми надолу. Лежеше на асфалта пред вратата, главата му беше тук (показва), а краката към вратата ми. Останах шокиран, той винаги ми се обаждаше, като идва, през деня беше минал и не каза, че пак ще се качва. Това късно идване породи у мен съмнения да не му се е случило нещо, въпреки че по тялото нямаше следи от насилие.

Приятелят на Васко Лазаров в с. Логодаж Йордан Тунтев е озадачен от странните обстоятелства около смъртта му. Снимка: Struma.bg

Знам, че работеше към транспортна фирма на някакъв Йоско от Крупник, не сме говорили много, но беше споменал, че са се разделили. На Задушница работодателят му се обадил да вози преводача, а Васко бил пил една ракийка, нали починаха и майка му, и баща му, и отказал. Той обаче настоял и Васко използвал нецензурни изрази…

Нямаше проблеми с кръвното налягане и не се е оплаквал да има здравословни проблеми – на мен ми донасяше лекарства като го помолех, за да не слизам в града. Като си сложи горе фургона, много му беше кеф, дръвчета посади тази пролет и всички се хванаха. Планираше 60-годишнината там да празнува на 10 юни, но не знам защо сбирката не се състоя.  Искаше и лозички да му дам, но му казах, че още е рано за тях, не е опадала шумата.

Мечтаеше да дойде да си живее в Логодаж в тоя фургон, казваше, че му е много спокойно. След като му взеха етажа в къщата му в кв. „Грамада“, живееше в общинско жилище в жк „Струмско“. Децата не са идвали тук, доколкото знам, голямата – Вени, е в Белгия, а 17-годишния му син от втората съпруга не съм го виждал никога.

Полицаите казаха, че е получил инфаркт, но как е паднал с краката назад?! А и не се е обадил, като е дошъл… Освен това ключовете от колата бяха в него, а винаги като е идвал, а това са стотици, хиляди пъти, никога не е вадил ключа от колата, толкова е бил спокоен, че никой няма да я открадне. Той няма какво да прави нагоре на мястото в тъмното и никога не е идвал по това време вечерта, никога!

Колата на певеца вчера цял ден бе пред къщата на Тунтев, след като полицаите са прибрали ключовете. Снимка: Struma.bg

Мой братовчед обаче ми разказа, че снощи Васко бил с някакво момиче, тя се обадила на тел. 112, но не можа да ми каже какво се е случило, нито как е изглеждала. Много му беше мерак на Васко тук да дойде да си живее, на село, но… съдба, никой не може да избяха от нея! Талантлив човек беше! Последно с Йорданка Варджийска пяха в Усойка. На „Пирин фолк” не пожела да участва, каза, че 4 пъти го е печелил, нека и други да имат тоя шанс“, разказа Йордан Тунтев.

Преди време Васко Лазаров наел общински имот в края на с. Логодаж и сложил там фургон. Съседката в една от най- близките къщи под него баба Изографка вчера обясни, че не го познава. „Знам, че горе е сложил фургон, но не съм го виждала“, откровена бе възрастната жена.

Васко Лазаров издъхна на 59 г. Аутопсия ще покаже дали инфаркт или инсулт е причината за нелепата кончина на Васко, когото всички наричаха Славея на Грамада, заради квартала, където израства. Смъртта дошла изненадващо и бързо – Васко не е боледувал и до последно беше активен в социалните мрежи. Един от последните му постове беше поздрав към всички негови колеги, които на 2 октомври честват международния ден на усмивката.

Съседката баба Изографка си призна, че не го познава, но е чувала за него. Снимка: Struma.bg

Точно усмивката беше запазената марка на Васил Лазаров, която, съчетана с позитивизма му, винаги го правеше център на купона, където и да се появеше.

Името му ще остане завинаги свързано с фестивала „Пирин фолк“, в който през 1992 г. спечели първа и втора награда. През 2000 г. заедно с Йорданка Варджийска и песента им „Нищо не може да ни раздели“ печелят първа награда на журито. Авторските композиции, с които се представя там, са едни от хитовете, тръгнали от сцената на Летния театър в Сандански. Сред тях са: „Ти, любима, майка и жена“ и „Дари, Дари“, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

Васко Лазаров единствен бе поканен да представи България на „Етно-фест“ – Скопие 2010 г. заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече повече от 15 години и с която се налагат като „Балкански дует“.

Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 2017 г. той бе специален гост на фестивала „Пирин фолк“ по случай 25-ия му юбилей. На сцената представи авторската си песен „Тугино пуста“.

Хиляди приятели, познати и почитатели на македонската песен реагираха на съобщението за неговата смърт. За него си спомни театралът от ЮЗУ Златко Павлов, който разказа как Васко се записал в неговия клас да учи филмова и тв режисура, но бързо се отказал заради пеенето. А песента е негов неизменен пътник до края на дните му.

Първите си стъпки Васко прави в състава на Дома на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Той е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Впоследствие Лазаров става многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си, е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка./show.blitz.bg