Цялата истина за заболяването и смъртта на журналиста Емо Дилчев!

Цялата истина за заболяването и смъртта на журналиста Емо Дилчев!

Журналистът Емил Дилчев, който бе продуцент на лайфстайл предаването „COOL...T” по бТВ, си отиде едва на 42-годишна възраст. Авторът на редица интервюта с певци и музиканти е угаснал от рак на стомаха навръх Благовещение, разказаха негови покрусени колеги.

Певицата Теди Кацарова, която бе близка негова приятелка, първа съобщи тъжната новина в социалните мрежи и сподели, че е загубила един от най-близките си хора.

Последните месеци били кошмарни за 42-годишния Емо. Дълги години той страдал от остър гастрит, на който не обръщал сериозно внимание. Уви, той се изродил в рак на стомаха.

По ирония на съдбата наскоро Дилчев, който е родом от Плевен, станал новодомец и се радвал, че ще започне нов живот. Започнал да обзавежда с желание и любов апартамента си в София. За жалост, болестта го надвила, пише "Уикенд". „Милият Емо, мъчил се е месеци наред. Почина в столична болница, а свиждането при него беше забранено заради извънредните мерки покрай коронавируса. Не можахме да го посетим, да го видим, да го прегърнем, да го утешим”, разкриха през сълзи близки приятели на Дилчев. Теди Кацарова се опитала да отиде на свиждане, за да му вдъхне кураж, но изобщо не я допуснали до стаята му.

Състоянието му станало критично през януари. Изпълнителят на хита „Съчки събирам” Деян Неделчев-Икебаната, му телефонирал, за да го покани на рождения си ден на 16 януари. По това време Емо не се чувствал добре и любезно отказал поканата. Малко по-късно вече научил жестоката диагноза. Ракът го уморил за по-малко от 3 месеца.

„Ти беше чудо – човек без никаква злоба, душевна красота, любов. Убеден съм, че отиваш на чудесно място и че вече не си в този ад тук, на земята”, сбогува се с него Икебаната. Водещата на COOL…L Петя Дикова, която в момента е в отпуск по майчинство, също е съкрушена от новината за смъртта му. Тя дълго не можела да повярва на черната вест.

„Той беше най-близкият ми приятел в телевизията. Само с него можех да се смея и с глас, и през сълзи. Когато ми се обаждаше през последните месеци, знаех, че пак ще ме разсмее и с нетърпение чаках следващата ни среща. Споделяхме си, изслушвахме се, ходихме си по къщите, обядвахме, често и вечеряхме, (аз де, той по-малко), обиколихме половината свят... Емо е такъв - изключителен. Той е един от най-деликатните, коректни и добри хора в тази иначе сурова професия. Емо направи някои от най-запомнящите се и наистина ексклузивни интервюта с български звезди. Или както обичахме да се шегуваме - репортажите бяха заснемани, мен ме „гримирваха”, а после обичахме да „монтирваме”, „Винаги двама, винаги...” Вярвахме, че „За да ви показваме нещо, значи то е интересно” и затова така завършваше „COOL...T” - предаването, което Емо направи преди 7 години. Спомням си как в първите ми дни в Би Ти Ви все се оглеждах и се надявах да е на смяна (тогава още беше асистент-режисьор), защото все ще се помайтапим, все ще се посмеем и ще свършим работата качествено и с лекота. И сега настръхвам дали не съм допуснала някоя грешка, за да не го изложа - той владее всички правила на граматиката и правописа в българския език - както отива на всеки филолог. Емо ме научи на много ценни истини за занаята ни, за българската естрада и за живота. В последния ни разговор по телефона ми даде един от най-ценните житейски съвети, който обещавам да спазя. Благодаря ти, „продуцент, май френд”!”, изля болката си от загубата му пред приятелите си в социалните мрежи Петя Дикова.Опечалена е и Миролюба Бенатова. През 2008 г. двамата работят заедно по филм-разследване за самолетната катастрофа, в която загина Паша Христова. „Емил Дилчев беше инициатор за този филм, в който показахме за първи път в българския ефир каква е причината за катастрофата, как е приключило разследването и защо никой не е наказан. Емо, като познавач на българската естрада, намери и интервюира оцелелите. Имахме запомнящи се ситуации около снимането на филма. Но извън работата, която ни е срещала почти ежедневно покрай новините, в които той беше асистент - режисьор, ще го запомня като много забавен и добър приятел. Лек да му е пътят!”, разказа Бенатова.

Емил Дилчев е родом от Плевен и е завършил факултета по славянски филологии на Софийския университет. Работил е като репортер, асистент и режисьор в Нова Телевизия, Канал 3, „Евроком” и Би Ти Ви. В Би Ти Ви е автор на интервюта с почти всички популярни певци в българската музика за „Новините” и предаването „Тази сутрин”. В ефира на сутрешното предаване създава рубриката „Златните български песни”, където след десетилетие гостуват позабравени изпълнители от близкото и далечното минало. Едни от най-запомнящите срещи от този период са с доайените Ирина Чмихова, Мими Николова и Георги Кордов. Освен за Теди и майка й Силвия Кацарова, Дилчев е творил за Маргарита Хранова, Деян Неделчев-Икебаната и Дамян Попов. Реализирал е два филма за легендарната певица Паша Христова. Единият - биографичен, другият - разследващ в съавторство с Миролюба Бенатова. Той е сред малцината, които естрадната звезда Лили Иванова е приемала  в дома си./show.blitz.bg
 

Коментирай

Ели

Ели 27.03.2020 13:14

БОГ ДА ПРОСТИ ЕМО!Беше уникален и предаването с Петя Дикова страхотно,после дойде Поли и нещата се сринаха тотално....явно хубавите предавания се получават със съмишленици и приятели,а не с .....

Гастритдорак

Гастритдорак 29.03.2020 1:49

Да умре от рак на стомаха в 21 век, само в Мутроландия... На запад си има химиотерапия и лъчетерапия, бог да го прости трябвало е да емигрира, щеше да живее.

Бико

Бико 29.03.2020 7:39

Ей,идиотски тролове, пак превърна хте една трагедия в политика

NADEJDA

NADEJDA 29.03.2020 11:51

Много специалисти се навъдиха по рак на стомаха. На запад също се умира от рак на стомаха въпреки химията и лъчето ако заболяването е станало вече необратимо.

жалко, много жалко когато си отиват млади хора

жалко, много жалко когато си отиват млади хора 29.03.2020 12:26

Когато има някаква смърт, винаги виждаш кои са читавите хора и сбърканите, злобари.