Руска писателка стана покер звезда

Руска писателка стана покер звезда

Тя се вдъхновява от известната Теория на игрите на Джон фон Нойман и се заема с изследване на играта на покер като своеобразна метафора на живота

Мария Конникова е психолог и писател от руски произход. Въпреки че и двете й книги станаха бестселъри на New York Times, Мария придоби повече популярност, когато започна да играе покер.

Макар и родена в Русия, Конникова израства и живее в САЩ, където учи психология и креативно писане. Така се заражда нейната творческа кариера, а именно чрез писането на книги на психологическа тематика.

До момента Мария има издадени две книги на английски език - The Confidence Game и Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes. В първата тя обяснява по какъв начин измамниците умеят умело да манипулират хората и защо техните жертвите са склонни да се доверяват на големи измамни схеми.

Втората книга е посветена на героя Шерлок Холмс и по-точно на неговия начин на мислене, а писателката дава на читателите си практични съвети как биха могли да развият мисълта си по негово подобие.  

След огромния успех на двете книги, Мария се насочва към една още по-интересна тема. Тя се вдъхновява от известната Теория на игрите на Джон фон Нойман и се заема с изследване на играта на покер като своеобразна метафора на живота. Целта й е да обясни значението на вземане на решения в ежедневието, в съчетание с неизвестните и понякога неподвластни на човека фактори.

Подобен паралел може да се направи и с игри като шах или го, където също има елемент на непредвидимост, но той е значително по-голям в покера, където освен неизвестността от ходовете на опонентите, играчът трябва да базира решенията си и без да знае с какви карти ще разполага в ръката си.

Като истински психолог и отдаден писател, Конникова решава да навлезе в дебрите на играта, за да може да обоснове своите разсъждения. В процеса на това изследване обаче тя не просто научава правилата на покера, а се превръща в истински професионалист.

Пътят на Конникова започва с уроци при един от най-добрите играчи, 8-кратният носител на златна гривна от Световните покер серии Ерик Сайдел. Обявявайки публично началото на своя проект, Мария отдава значимото внимание и на своя ментор, наричайки го най-великия в покера.

Тя изучава същността на играта и възможните стратегии с месеци, а впоследствие започва да упражнява уменията си и на практика. Рускинята взема участие в турнири от световна величина и се изправя срещу стотици опоненти, някои от които доказани имена в покера.

Не след дълго тя постига и първия си голям успех на известния турнир PokerStars Caribbean Adventure. Едва няколко месеца след като започва да играе в шампионати на живо, Мария се изправя пред предизвикателството да се включи в Карибското приключение. На едно от събитията в турнира тя надделява над стотици играчи и печели първото място, което й носи победа от близо 85 хиляди долара.

До момента това е и най-голямата й по размер печалба, но постижението за нея е от особено значение не само в материален план.

Благодарение на този успех Мария придобива голяма популярност в света на покера, а и извън него. Макар да не цели това, писателката не просто научава играта, за да напише книгата си, а се превръща в истински доказан покер играч.

Тя продължава да развива уменията си, като взема участие в още редица големи турнири по цял свят, сред които Световните серии по покер в Лас Вегас. Новата й кариера се развива активно и стремглаво, което налага писателката да отложи издаването на книгата си, която се очакваше да излезе в края на миналата година.

Въпреки че привидно Конникова оставя проекта си на заден план, всъщност тя не се отказва от него и преди месец сподели с последователите си в туитър снимка на напълно завършения си ръкопис. Той е кръстен на термин в покера, който означава „преднамерено създаване на лъжлива представа“ и носи заглавието „Най-големият блъф“ (The Biggest Bluff).

До момента Мария има натрупани печалби на стойност почти 300 хиляди долара от участията си в турнири на живо. Писателката неведнъж споделя, че няма да изневери на призванието си да пише, но смята да продължи да се развива и състезава и в сферата на покера.