"Ритон" донесоха късмет на Хасково, случи се нещо уникално СНИМКИ

"Ритон" донесоха късмет на Хасково, случи се нещо уникално СНИМКИ

Катя и Здравко от "Ритон" донесоха небивал късмет на Хасково, а това, което им се случи в Града на Богородица, звучи като история, докосната Отгоре.

Най-успешният роден дует развълнува до краен предел хасковлии с богатия си репертоар на концерта, който е част от тазгодишното им национално турне. Но това, което се случи часове преди това, се оказа истински съдбовно за мнозина в града, защото е свързано с единствената църква, чийто градеж, започнат в най-новата история на Хасково, остава незавършена вече 26 години.

Тайнствена сила пази "Ритон" от лоши очи ВИДЕО

Първият камък в основите на църквата "Св. Иван Рилски" е поставен през 1997 г. Обещанията, че ще бъде завършена са факт, но междувременно местната власт се сменя, парите свършват и църквата е забравена.

През 2017-та инициатива за подновяването на храма е подета от отец Николай - от църковното настоятелство, който започва кампания, решен да завърши святото дело. Щом разбрали за концерта на "Ритон", от общината много се зарадвали, защото виждали в Катя и Здравко уникалната възможност да реализират дългогодишната си мечта да видят храма завършен.

"Ние вярваме в добрината на хората и знаем, че с Ваша помощ можем да постигнем една отдавна бленувана мечта. Храм, който ще остане векове след нас и ще носи в себе си частица от всеки дарител", обръщат се към любимците на поколения българи те.

Ето как звучи и цялото послание: 

"Скъпи Катя и Здравко, преди повече от 25 години група хора с добри сърца и чисти помисли положиха начало на изграждането на православен храм в гр. Хасково, посветен на нашия български светец преподобни Иван Рилски чудотворец. Строежът се намира до главната артерия, водеща към центъра на града, в най-големия жилищен квартал в областния град, ж.к. "Орфей", където никога не е имало храм. А в цялата хасковска област нов православен храм не е строен повече от 100 години. Със своите 600 кв.м., след завършването му, "Св. Иван Рилски" ще бъде най-големият в областта. 

С Божията помощ и благодарение спомоществователството на дарители са изградени основите и част от стените на храма. Поради липса на средства строежът е бил замразен близо 20 години. Към днешна дата е назначено и регистрирано ново църковно настоятелство, което направи постъпления за възстановяване на строежа. Пловдивска митрополия одобри проекта и мястото на храма беше почистено и оградено.

Проведохме редица кампании, благотворителни концерти и търгове за набиране на средства и благодарение на дарители и местни фирми са укрепени земетръсните шайби и е направена хидроизолация на подземния етаж, който е предвиден за неделно училище. Събираните през годините средства са крайно недостатъчни да покрият всички разходи по завършването на строително - монтажните дейности, поставяне на купола, осигуряване на стенописи, закупуване на иконостас и икони. Поради липса на средства храмът започва да се руши и рискуваме да загубим изграденото до сега. Необходими са близо 2 милиона лева за довършване на строежа. 

Ние вярваме в добрината на хората и знаем, че с Ваша помощ можем да постигнем една отдавна бленувана мечта. Храм, който ще остане векове след нас и ще носи в себе си частица от всеки дарител. Никое дарение не е малко, за да помогне на онези, които са в нужда. Нека бъдем съпричастни, така както са били съпричастни нашите деди, дарявайки за изграждане на черкви и манастири, за да се запази българският дух през вековете. Позволяваме си да се обърнем с молба да помогнете според възможностите си и да споделите каузата с близки и приятели, които също да се включат с дарение".

Катя и Здравко не се и поколебават да помогнат итака по време на концерта им са поставени кутии за дарения. След края освен невероятните емоции и вълнения, става ясно, че е събрана и сумата от 1035, 27 лв., което стопля душата на отец Николай. "Благодаря Ви от сърце", с вълнение реагира той към "Ритон", за които неслучайно писахме наскоро, че са закриляни от тайнствена сила./show.blitz.bg

Всеки, който иска да помогне единствената църка в Хасково да бъде завършена, може да го направи на следната благотоворителна дарителска сметка: 

Получател: Църква „Свети Иван Рилски”, Булстат: 177010508
Уни Кредит Булбанк; BIC код: UNCRBGSF 
IBAN: BG 90 UNCR 7000 1522 6368 41 – в лева
Свещ.Никола Николов тел. 0896000605 
e-mail : [email protected]