Потрес! Актьори се пуснаха по халати, последва нещо страшно... (СНИМКИ)

Потрес! Актьори се пуснаха по халати, последва нещо страшно... (СНИМКИ)

Видни актьори се съблякоха по халати и хавлии, за да ударят рамо на кампанията за запазване на Централната минерална баня в столицата.

Нейното южно крило вече е преобразувано в музей за историята на София, но сега Столична община трябва да реши съдбата на останалата част, пише "Трафик нюз". А по този повод вече имаше протести и жалби на столичани, но окончателното решение още не е взето от градската управа.

Йосиф Сърчаджиев, Параскева Джукелова, Мая Новоселска, Самуел Финци, Филип Аврамов, Васил Василев-Зуека, Светлана Янчева, Стефания Колева, Ева Тепавичарова, Мая Бежанска и Герасим Георгиев-Геро са звездните имена, които се появяват във видеоклипа "Да Бъде Баня", е направен по идея на гражданско сдружение "Термално-нормално". 

Неговите членове настояват северното крило да се превърне в СПА център, за да може софиянци и гостите на града да ползват прочутата минерална вода, която и една от причините за избора на мястото, където да се построи древна Сердика.

Засега основният аргумент останалата част на Централната баня също да стане музей е, че такъв проект ще бъде по-рентабилен, отколкото обществена баня. 

Друг проблем е недостатъчният дебит на минералния извор. Актьорите, участвали в клипа, обаче са категорични, че банята трябва да си остане баня. 

"Малко са градовете, които имат такава уникална опция и ние да я пропиляваме – не го разбирам. Нека имаме възможност да получим от тази вода и чистота, и релакс, и красота. Тъжно ми е като минавам покрай банята в "Овча купел" – руини.

Това, че имаме баня вкъщи, е съвсем друг въпрос. Досегът с тази топла минерална вода и този извор, около който две хилядолетия е живял градът. И сега да не го ползваме?", заявява Параскева Джукелова.

Инициативата на актьорите обаче, предизвика смесени реакции в мрежата - докато едни ги поздравяваха за стореното, други им се подиграха откровено.

"Не мога да повярвам. Приятели, на мога да повярвам! За първи път актьори и представителите на БСП в градския парламент са в пълно единодушие: Да се върне градската баня! По предназначение! Но модернизирана! Т.е да превърнем музея в СПА център?

Дори актьорите са се включили в протеста?!  Заснели и абсолютно безвъзмездно клипче!?
Срещу музея - по хавлии! А защо не по пенюарчета?", написа във фейсбук Нешка Робева. И добави още по-остри думи:

"Тези, които би трябвало да бъдат част от духовните водачи на нацията, не искат културен център на мястото на банята... Дори г-жа Ева Тепавичарова - млада красивичка актриса, пременена в бяла хавлия и тюрбан, правейки сладка муцка, мъдро ни поучава, че музеи може да има навсякъде, но баня /пардон СПА център/ трябва да има точно там - в центъра на София, защото преди 100г. бил построен там! С перспектива! Дали? 

И за какво е била построена банята? За Спа! Каква далновидност в архитектите преди 100г.
Колко мъдро. С луксозен ресторант. Изискани готвачи! И засукани блондинки. И най-вече с платежоспособни похотливи старчета.

Наистина ли актьорите могат да ни убедят, че защитават безкористно подобна идея? Тогава не е ли по добре да се върнат по предназначение всички бани /и тези, които са превърнати в театри/, барабар с бай Ганьо, но обезкосмен и татуиран?"./show.blitz.bg

Коментирай