Гняв и сълзи заляха мрежата! Родни звезди будуваха цяла нощ заради "Парижката Света Богородица"! (ВИДЕО)

Гняв и сълзи заляха мрежата! Родни звезди будуваха цяла нощ заради "Парижката Света Богородица"! (ВИДЕО)

Тази нощ социалните мрежи не спаха! Хиляди българи следяха с притаен дъх какво се случва в Париж, където часове наред горя прочутата и неповторима катедрала „Нотр Дам”, която е не само френски, но и световен символ на култура, изкуство и история.

Много родни звезди бяха съпричастни с френската трагедия и в същото време гневни на родните телевизии, които така и не предадоха на живо ада от Париж!

„За съжаление никоя от българските телевизии не прекъсна програмата си, за да предаде тази трагедия”, написа с гневен тон Стилист Капанов, чийто пост подкрепиха десетки”.

Една от първите, които го подкрепи, бе Йорданка Христова, която недоумяваше как е възможно това. „И аз сега се възмутих...като видях,че всички телевизии по света говорят за Нотр Дам...”, написа тя.

Екатерина Захариева с разтърсващ пост в Туитър за трагедията в Париж!

„Господи, спаси Катедралата!”, помоли се публично и актрисата Милена Живкова, която добре познаваме като д-р Романова от „Откраднат живот”.

Бойко Борисов с покъртителни думи за трагедията в Париж!

„Една от най-ужасните гледки е пред очите на целия свят: гори уникалната катедрала „Нотр Дам” в Париж! Лумналият преди часове пожар в Парижката "Света Богородица" заплашва да унищожи едно от най-великите творения на човешкия гений - готически шедьовър не само на френската архитектура, но и на световната култура и цивилизация. Нека да бъдем съпричастни в този тежък момент с Франция, с френския народ и с католическата общност!

Дано Бог да помогне щетите да са по-малки и пораженията по-леки... Рухването на Notre-Dame de Paris ще бъде голяма духовна рана за целия свят, но това не трябва да се случи и...няма да се случи! Франция, с теб сме!”, разтърси с емоционалната си реакция и проф. Любомир Стойков. Същото стори и певицата Катя Близнакова:

„Сякаш Бог ни подсказва, че всичко е преходно и че трябва да се замислим какво правим с живота си!!! Алчност, безчовечност, престъпност, власт, пари... Спрете се!!! Бог ни даде достатъчно знаци!!! Жалко за отиващата си история...”, написа тя.

„Унищожението на културното историческо наследство навсякъде по света, по различни причини е пагубно, тъжно и обезсърчително, както за настоящето, така и за бъдещето. Кураж и смелост на всички, които се борят с ужасяващото бедствие.

Този огнен кошмар поставя за пореден път един въпрос, който навярно и този път ще бъде заглушен от публичен плач. Образоването и подготовката на истински, всеотдайни историци, творци, художници, майстори и съзидатели, които да възстановяват погубената ни памет, погинала във войни, бедствия, човешко нехайство...”, не спести от тъгата си и Ива Екимова.

Интересен прочит направиха и мнозина, които съзряха пръста на съдбата в случилото се в Париж, още повече, че този опустошителен пожар се случва точно преди Великден, в началото на Страстната седмица.

„Ще я оплачат и ще ридаят за нея земните царе, които са блудствували с нея и живели разкошно, кога видят дима от изгарянето й”, бе цитирано и Откровение на Йоан, 18:9, чието послание е повече от красноречиво. Междувременно жителите на френската столица се събраха край горящата катедрала „Нотр Дам” и запяха молитвата „Аве Мария”./show.blitz.bg

Коментирай

хейтър

хейтър 16.04.2019 19:07

Хайде сега от всички пенсионери да се спрат по 100 лева от пенсиите им за дарения !!! Нали ,, държавните ни мъже " вече обещаха и ние да помогнем ?! А къде са всички парвенюта лицемери като пред очите ни се рушат стотици православни храмове с не по - бедна историческа памет ?!!!