Здравко от "Ритон" с взривяващ коментар в НС за квотите на БГ музиката ВИДЕО

Здравко от "Ритон" с взривяващ коментар в НС за квотите на БГ музиката ВИДЕО

Здравко Желязков направи ударен коментар в Народното събрание, а темата, която ескалира съвсем оправдано емоциите му, са квотите за българска музика в националните ни медии!

Темата продължава да провокира бурни дебати и реакции. И има защо! Център е защитата на българската музика в България и приоритизирането й!

Освен Катя и Здравко от "Ритон", на срещата в Народното събрание присъстваха още Силвия Кацарова, Йорданка Христова и Милена, които имат аналогични позиции. 

Видеото, което най-успешния роден дует качи в You Tube канала си, очаквано предизвика голямо внимание. Какво ще бъде следствието обаче, след всичко изговорено, предстои да разберем. А дотогава нека не забравяме, че смисъла да защитаваме българското идва само тогава, когато наистина сме осъзнали стойността му.

А ето и какво пише Здравко Желязков във фейсбук профила си:

"Едно ТВ интервю, което ме провокира да напиша тези редове…

Уважаеми наши приятели, почитатели и последователи,

По повод квотите за БГ- музика в ефира на Националните медии, ние Дует Ритон и други наши колеги, бяхме поканени в парламентарна комисия за култура да изкажем своето мнение.

Откровено и емоционално изложих част от моите аргументи-защо в Националните медии би трябвало да се излъчва повече БГ-музика. Моето изказване може да видите тук: https://youtu.be/QJTsqzmJHuo

Аз обикновено говоря доста разпалено, но никого не съм обидил, непредизвикано, освен тези, които може би защитават небългарски интереси. Уважавам дълбоко всички български музикални творци, независимо от стила, който практикуват.

Получих покани от доста медии да коментирам. Отказвах защото си помислих, че там където трябва съм казал всичко ясно и то е в ръцете на Парламента.

След като определени журналисти и депутати започнаха да тиражират една лъжлива версия, и хитро да изместват същността на проблема, в една удобна за тях посока и да политизират нашите искания, обидно да квалифицират Български творци, оставили зад себе си блестяща международна кариера и други, които са в нейното начало, реших не пред медиите, където често времето не стига, а тук поне приятелите и хората, които ни вярват да разберат истината.

В защита на чужди бизнес интереси манипулативно започнаха да се вадят фрази от цялостното изказване на мен и мои колеги пред парламентарната комисия и не само, в защита на Българското музикално творчество, за да се отклони общественото внимание от истинския проблем.

Дори уважавани от мен хора, като един бивш министър на културата, подхвърляйки иронично „естрадни величия от миналото“, демонстрират пълно неглижиране на проблема или по скоро, умишлено отклоняване от неговата същност.

Имам чувството, че съм предаден от Българи в България, което ме огорчава и кара да пиша тези редове!

Ние говорим за повече Българска музика по националните медии, а някои изместват темата към политическа поръчка, търговия и какво ли не, през субективната преценка на музикалното си тесногръдие и политически фанатизъм!

Убеден съм, че всички знаят какво искаме ние БГ-творците и умишлено пренебрегват неговата надпартийност, а именно-закон за задължителна квота, българска

музика, изпълнявана на български по националните медии, които се издържат от данъците на всички българи(около 130 милиона лева годишно).

Цели региони от България са в музикална зависимост от съседни държави . Младите хора там дори не познават актуалните ни поп и рок изпълнители, нито музиката им!!!

Не е ли основна задача на БНР да спре тази културна инвазия, да даде повече БГ-музика на Българите!? Замисля ли се някой колко е важно това, за оцеляването Българщината!?

В днешния глобализиран свят, авторитетът и лицето на всяка уважавана нация се оформят не от въоръжена до зъби армия, а от силна и автентична, национална култура. Огромно влияние върху масите, оказва популярната музика, звучаща в ефира.

От финансова гледна точка, ако националните медии предлагат повече българска музика, отчисленията за авторски и сродни права, които са значителни, няма да изтичат в чужбина, както е в последните повече от 30 години.

Каква е причината? Пари, разбира се! Чиновници, платени от чужди грантове, защитаващи чужди бизнес интереси.

Всяка година отчисленията за авторски и сродни права, само от Националните медии(БНР и БНТ) са в порядъка на 4-5 милиона лева, от които 88% се изплащат на чужди автори и изпълнители и само 12 % остават за БГ-творците. Това е срамно!!!

Ето това е причината така яростно и подло да се изкривява истината и да се заблуждава българската общественост, че видите ли „СТАРИТЕ ЕСТРАДАДЖИИ“, тъй-като никой не ги слушал(иска ви се…) „плачели по канцелариите за някакви си квоти и т.н. и т.н. -цитирам по памет един депутат-рецитатор!!!

Този господин, в чието „творчество“ преобладават псувните и мирисът на определен вид флора, без музикално образование, с неоправдана ярост, жлъч и самочувствие на месия, заявява като последна инстанция, обиждайки всички творци и млади и стари в областта на поп и рок-музиката у нас, че песните, които правят за нищо не стават и квотите за БГ-музика „са спасителен пояс за некадърници“.

И още един негов цитат: „Новите песни на въпросните изпълнители от естрадата могат да докарат човек до самоубийство…….“

Милиони Българи би трябвало вече да са се самоубили……?! Според него.

Отговарям веднага. Ние дует Ритон, ако се гласува закон за по-голям процент БГ музика в националното радио специално, ще изтеглим своите записи за да докажем не само на него, но и на всички, които мислят така, че по-старото поколение творци, които сме на музикалния пазар, нямаме нужда от квоти, тъй като нашите песни са достатъчно популярни и най-добрите от тях се пеят от поколения и ще се пеят и без да звучат по националното радио. Относно пълните зали бих му пожелал да има щастието и неговите да са пълни 45 години и да заповяда в НДК на трети ноември за да се убеди, че и до днес е така, а и да чуе съвсем нови песни, и да види реакцията на публиката!

Умният човек се учи докато е жив за да не изпадне в ограничено информационно еднообразие, породено от прекалено голямо его!

Нека най-после се разбере, че не за себе си искаме квоти, а за всички бг-творци!

Най-странното е, че внушенията за липса на качествена българска музика, се правят от хора без нужния музикален ценз, на база субективна музикална преценка и политически фанатизъм.

Музиката дали е добра или лоша определят хората които припознават нейното послание. А за това е нужно сърце, а не тесногръда предубеденост!

Срам ни е от вас господа!!! От всички вас, които ни принуждавате в България да се борим за българското, а вие през своята тесногръдо-еснавска призма да внушавате на Обществото, че го правим за лична изгода!!!

Не, правим го в защита на българската духовност, като скромни представитли на поп-културата и колкото и да не ви се иска, нивото на своя финансов и духовен свят сме построили за всичките 45 години на истинска концертна сцена, по целия свят и с гордост, както повечето наши колеги сме носили своите награди за България, с български песни от най-престижните музикални конкурси.

Не си заравяйте главите в пепелта, а четете повече, и разберете, че светът не започва от вас и без познаване на историята ще си останете просто едни много, много малки хора в джунглата на посредствеността.НИЩО ЛИЧНО, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!"/show.blitz.bg