logo

Потрес! Митко Щерев с писмо до ДАНС заради далавери на "Балкантон"!

Потрес! Митко Щерев с писмо до ДАНС заради далавери на "Балкантон"!

Музикалният гигант от соцвреме "Балкантон" продава незаконно записите от Златния си Фонд, тъй като от 25 години не е плащал авторските им права. Това пише в писмо до ДАНС композиторът Митко Щерев.

Фактите в писмото са кой от кой по-потресаващи, а до тях Щерев стига, след като преди три години заедно с колегите си от "Диана Експрес" решили, че е крайно време да имат свой официален канал в You Tube.

"През последните 10 години интернет пространството промени кражбата и незаконното ползване на музика външно, но по същество тя си остана същата. Ситуациите, в които попаднах, засягат пряко не само мен и група "Диана Експрес", но и всички мои колеги, които работят като продуценти, автори и изпълнители в българската поп и рок музика", казва Митко Щерев пред "Телеграф".

Първата му неприятна изненада е, че във водещите музикални платформи Айтюнс, Спотифай и други, се продават песните от всички албуми на "Диана Екстрес", издадени от "Балкантон" в периода 1974-1984 г., както и албуми на Лили Иванова, Емил Димитров и други български певци, в които фигурира като автор.

"Оказа се, че дистрибутор на музиката, продуцирана от "Балкантон", е Кирил Здравков чрез фирмата си KVZ music. Той грубо е погазил Закона за авторско право, чл. 35, раздел първи, както и чл. 58, който гласи:

"Необходимо е писмено съгласие за използване на музикалното произведение", добавя още композиторът пред изданието. А за последните 7 години нетните продажби на музика на "Балкантон" варират от 140 000 до 190 000 лв., а от 11 години фирмата принадлежи и се управлява от Веселин Василев и Ана Павлова, както става ясно от справка в Търговския регистър.

В същото време става ясно, че издателските права на "Балкантон" отдавна са с изтекъл срок поради факта, че максималният срок на един издател за албум е 10 години. От 25 години пък, няма никаква кореспонденция между "Балкантон" и "Музикаутор", което недвусмислено показва, че Павлова и Василев нямат реална дейност като продуценти. "Ето това е класически пример за интелектуална собственост с цел забогатяване", категоричен е Митко Щерев./show.blitz.bg

Коментирай

Harro

Harro 07.06.2020 13:36

Prav e! Satvorenijata sa zashtiteni do 70 godini ot smarta na avtora. Taka e v Evropa.

Потребител

Потребител 08.06.2020 16:18

В текста има неточности. В.Василев и А.Павлова са регистрирали своя фирма със сходно име, в която са започнали да прехвърлят собствеността на "Балкантон" без знанието на останалите акционери, на които досега дивиденти не са били изплащани.

Пешо

Пешо 09.06.2020 1:56

На М. Щерев му хлопа дъската. Жалко.