logo

Актьор осъди театъра в Шумен за незаконно уволнение! СНИМКИ

Актьор осъди театъра в Шумен за незаконно уволнение! СНИМКИ

Бившият актьор от Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен Милен Димитров е осъдил театъра да му плати 5193 лева обезщетение за незаконно уволнение.

С определение от 22 май Върховният касационен съд е потвърдил решението на Шуменския окръжен съд от миналата есен, с което уволнението на Димитров е признато за незаконно, а магистратите са постановили възстановяване на актьора на работа.

Директорът на театралната трупа обжалва на всички инстанции, но последното определение на ВКС е окончателно, пише "Телеграф".

Милен Димитров беше уволнен от директора Димитър Димитров през февруари в атмосфера на скандали и съпътстващо освобождаване и на други актьори. Заедно с него беше уволнена и актрисата Мария Григорова, а малко преди това Димитър Димитров свали касови представления и съкрати 9 души от трупата.

Милен Димитров беше част от актьорския състав в ДКТ "Васил Друмев" от декември 2002 г. Оттогава починаха двама директори на театъра – Рада Спасова и Илия Раев, и при последвалия конкурс през октомври 2017 г. директор стана Димитър Димитров.

През януари 2019 г. актьорът получил от съфамилника си предизвестие за уволнение поради съкращаване на щата и през февруари бил уволнен, след което завел дело срещу това.

Пред съда актрисата Мария Григорова е дала показания, че до идването на новия директор Милен Димитров е бил водещ артист в театъра, участващ в почти всички спектакли, които обаче били спрени от новия шеф, защото „не му харесвали“.

Директорът заявил в прав текст на Григорова, че не я харесва като актриса и не харесва никого от трупата, а от свои колеги Димитров и Григорова научили, че и двамата ще бъдат махнати. В хода на съдебното дело се появили и смешни обяснения, като това на щатния режисьор на театъра, че Димитров не е избран при кастинга за спектакъла "Куцулан или Вълча Богородица", защото бил...прекалено интелигентен. Било трудно "този надстроечен интелектуален пласт при ищеца да бъде отстранен, за да изплува несъзнаван психичен материал".

Актьорът Милен Димитров, който сега е в трупата на Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" обяви, че очаква да бъде възстановен на работа в Шумен. Мария Григорова също е спечелила на две инстанции делата срещу уволнението си и се очаква решение на ВКС по случая./show.blitz.bg

Коментирай

Дани

Дани 10.06.2020 12:20

Не ли по-престижно да си в трупата на русенския театър?

Така така

Така така 11.06.2020 17:31

Да така!