logo

Адела Пеева изтегли филма си заради неуредени права и 150 лв.

Адела Пеева изтегли филма си заради неуредени права и 150 лв.

Документалистката Адела Пеева изтегли филма си "Да живее България" от публичното събитие "Великолепната женска седморка" заради неуредени права.

Това съобщи самата режисьорка, като разпространи свое писмо, в което уточнява, че "безусловното зачитане на  авторските и сродни права за изключително важно за съществуването и развитието на българските кино и култура". Под написаното от нея Пеева се подписва и като член на управителния съвет на сдружението Филмаутор, чиято дейност е свързана именно с интелектуалната собственост в седмото изкуство.

Правата за излъчване на "Да живее България" действително не са платени, потвърдиха и организаторите на събитието, посветено на дамите. В свое писмо те уточняват, че не са подписвали договор с Пеева, а изплащането на исканите от нея 150 лв. са непосилни за тях.

"Във "Великолепната женска седморка" са  приели да участват безвъзмездно режисьорите Иглика Трифонова, Ралица Петрова, Надежда Косева, Светла Цоцоркова, Елдора Трайкова, както и продуцентката Росица Вълканова. Организаторите получиха линкове и пароли на техните филмите,  както и потвърждение да дискутират теми за жените, равноправието, ромското образование, пише "Монитор".

Желаехме да дадем възможност на студентите ни да дебатират важните проблеми в "Да живее България" и включихме филма на г-жа Пеева без да подозираме непреклонните й финансови условия“, уточняват от там, като допълват, че проектът им е граждански и не е финансово подкрепен от донорска организация./show.blitz.bg

Коментирай