Талантливата Петя Панева от "Гласът на България" напусна "Филип Кутев" заради любов

Талантливата Петя Панева от "Гласът на България" напусна "Филип Кутев" заради любов

Младата и талантлива народна певица Петя Панева, която се изявява в най-гледаните телевизионни програми, напусна национален ансамбъл „Филип Кутев“ и Държавната музикална академия в София. Причината е, че става студентка в пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по музикална педагогика.

С нейното изпълнение на песента „Аврам Зорница думаше“ беше даден старт на тазгодишното издание на „Гласът на България“ и така Петя сбъдна една от дългогодишните си мечти.

В музикалната гилдия вече шушукат, че е направила голяма грешка с напускането на ансамбъла, където беше приета без конкурс преди две години. Напускането й разгневи главния художествен ръководител, композитора Георги Андреев, който залагаше много на нейния талант.

„Кой каквото си направи сам, никой друг не може да му го направи“, коментират из репетиционните зали на ансамбъла. Причината обаче Петя Панева да напусне столицата и да се премести в Пловдив не е само пловдивският ВУЗ, а голямата  й любов клавиристът Митко Денев, син на музиканта Васил Денев от оркестъра на Иво Папазов. Почти от година те са гаджета и са неразделни на всички събития, където Митко свири или Петя пее, пише "Марица". 

Музикалното семейство Деневи, в което Петя е кандидат-снаха, живее в село Болярци, Садовска община. Тя също произхожда от музикално семейство - бащата е хореограф и свири на гъдулка,  майката танцува, ала песенната дарба е наследила от баба си.

Родена е във Варна, където завършва средното си образование в НУИ „Добри Христов“ със специалност ударни инструменти. От четвърти клас се насочва към народното пеене, благодарение на музикалната педагожка Павлинка Тодорова, на която е ученичка. Петя има редица призови и първи награди от конкурси, фестивали и надпявания.

Преди да стигне до сцената на  „Гласът на България“ тя се изявява в десетки национални надпявания - „С песните на Вълкана Стоянова“ в Стралджа, конкурса на името на Калинка Вълчева в Тервел, на Георги Германов във Варна и „Пирин фолк“ в Сандански. През 2017 г. в конкурса за изпълнителско изкуство печели сърцата на публика и жури с песента „Китка ми шарена“, а тази година получи втора награда с „Ой, Гюрошице“ по аранжимент на Димитър Христов.

Най-голямото й постижение обаче през този сезон е в „Гласът на България“, където за пръв път народна певица вдигна всички на крака с песента „Аврам Зорница думаше“  и завъртя четирите стола, но само отборът на Галена я спечели. Признава, че е сбъднала най-голямата си мечта и оттук нататък много врати са отворени за нея.

Въпреки че е много ангажирана около музикалния формат, ще продължи образованието си в Пловдив, а някои от ансамблите в града под тепетата вече са отправили покана към нея. Плъзнаха слухове, че ще прави кариера на попфолк певица, но Петя категорично отрече това./show.blitz.bg

 

 

Коментирай

Иеф

Иеф 18.10.2021 18:31

Сменя пола и се пак шундата и иска мандръсане а талант няма

Иеф

Иеф 18.10.2021 18:31

Сменя пола и се пак шундата и иска мандръсане а талант няма

Фен на Петя

Фен на Петя 12.12.2021 22:56

Тя притежава неземен , неподражаем , космически глас ! Това не се учи , това се ражда !!! ПОКЛОН ПЕТЯ !!!

Фен на Петя

Фен на Петя 12.12.2021 23:00

А такива недоразумения които се "изявяват" неандерталски е по добре да си стоят в кочинката и да не замърсват природата с животинските си клокочения ! Нямам такива обидни изрази , да им изкажа моето отношение към тях !!!