logo

Ути Бъчваров взе акъла на пловдивчани със закана да се лее кръв на площада в древния град (СНИМКИ)

Ути Бъчваров взе акъла на пловдивчани със закана да се лее кръв на площада в древния град (СНИМКИ)

 Ути Бъчваров развъртя големия черпак под обсада от аплодисменти на пловдивски баби. Във втория ден на Коледа - 26-ти декември, топкулинарят гостува с „Пътуващия кулинарен театър“ благотворително в Дома за възрастни хора „Свети Василий Велики“ на Коматевско шосе в града под тепетата.

Визитата при старците се наложи, след като миналата седмица гръмна скандал. Изказване на кмета Иван Тотев, че в Европейската столица на културата, в центъра, под елхата, ще бъдат заклани и разфасовани два шопара, взриви страстите. Градоначалникът официално покани старейшините на това събитие  и го направи на заседание на ОбС Пловдив.Идеята според  Иван Тотев, била, да се покажат стародавните български традиции. Ужасени общинари, журналисти и граждани се изправиха на нокти и обявиха идеята за светотатство. „Как ще се лее кръв, това е зверство“, надигнаха се гласове и в социалните мрежи. За това Тотев абдикира от идеята си, а Ути цъфна при пенсионерите, където показа майсторлъка си.

В двора на социалното заведение той демонстрира умения по виене на задължителните за празничната трапеза сарми. Млади и стари заедно свиха повече от 1500 сарми, които Ути сготви в специален огромен съд. Бъчваров разказа, че казанът е копие на този от българския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора. В него Ути готвил и боб пред Лувъра .Баш майсторът на черпака демонстрира, че не му пука от провалената идея за екзекуция на двете прасета пред общината, но по този повод се пошегува, че социалните мрежи са виновни за провала. Според него трябвало да се обясни на хората, че от транжирането на шопарите ще стане хубаво и вкусно барбекю и така пловдивчани да се порадват и присъединят към коледната традиция.

Нещата обаче били грешно предадени и преекспонирани. Все пак Ути смята, че догодина, като отмине истерията по Европейската столица на културата, местните ще възприемат прекрасната според него идея и в центъра на Пловдив ще настане истинско пиршество с цвъртящи мръвки и пръжки.


Бабите и дядовците горещо аплодираха и забавния Ути, и народната музика, която гърмеше с всичка сила. Възрастните дами се превърнаха в безценни помощници на кулинаря, като чевръсто омесиха 100 кг. свинска кайма с черен и червен пипер, сол, праз, ориз, а сместта увиха в сармичките.

В инициативата активно се включиха заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, заместник-кметът Георги Титюков и Председателя на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, които показаха завидни умения. Като на празник не липсваше и фолклорна програма, която освен, че пресъздаде  част от българските традиции, направи Коледата по-топла и уютна. Коледарите, които със своите наричания пожелаха живот, здраве и по-добри дни на домакините си, поведоха и първото хоро.Инициативата среща подкрепата на много спомоществователи, които дариха храни и напитки за празника. Редом до топкулинарят десетки младежи от Националния алианс за работа с доброволци помагаха в подготовката на храната. В празника се включиха и много пловдивчани.
След като заедно готвиха, всички после хапнаха от вкусните сърми, обилно ги поляха с червено вино и си честитиха Рождество Христово и Коледа.

Кристина ИВАНОВА, ПЛОВДИВ

Коментирай