Три големи родни звезди си поделиха 1-то място на "София" 2021 СНИМКИ

Три големи родни звезди си поделиха 1-то място на "София" 2021 СНИМКИ

Международният фестивал за поп и рок музика предизвика огромно вълнение в столицата

Петя Буюклиева, Тони Димитрова и Марги Хранова грабнаха първата награда на Международния фестивал за поп и рок музика "София" 2021. За първи път в 11-годишната история на конкурса, три песни получиха еднакъв брой точки и си поделиха първото място.

Конкурсът, който се проведе под патронажа на г-жа Албена Александрова, зам. кмет на столицата в зала 1 на НДК, бе в навечерието на празника на София и наистина превърна музиката в повече от красиво послание, защото бе в подкрепа на обществено-значимата социална кауза "Да сверим биологичния си часовник навреме".

Трите песни, които спечелиха, накараха и жури, и публика да аплодират бурно. Петя Буюклиева накара всички да затаят дъх със "Завърни се, приятелю", музика и аранжимент Александър Савелиев и текст на Димитър Керелезов.

Тони Димитрова плени с "Любов в сегашно време", музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Красимир Трифонов.

А Марги Хранова поднесе впечатляващо "Моя късна любов", музика Иван Кръстев, аранжимент Димитър Гетов, текст Джина Дундова.

Журито, класирало трите песни на първо място, бе в състав: композиторът и поет проф. Михаил Белчев, композиторът проф. Захари Георгиев, музикалният редактор и автор на предаването "Бъди какъвто си" по БНР Жени Монева, композиторът Любомир Дамянов, светският хроникьор и автор на песни Иван Тенев, създателят на предаването "Музикална стълбица" Йордан Георгиев, музикалният редактор на БНТ Розмари Драгнева, Здравко Петров - програма "Хоризонт" и радио БИНАР, и Христо Ламбрев, който е основател на група "Сигнал".

Песента "Любов в сегашно време" в изпълнение на Тони Димитрова получи и специална награда на медиите, избрана от фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров, Симеон Демирев, Анелия Попова, Владимир Христовски, Ивелина Георгиева, Ивайло Кицов и Антон Стефанов.

Втора награда на фестивала получиха две песни, които също се оказаха с равен брой точки - "Кажи" в изпълнение на група Delta Roostrs, по музика и текст на Антон Серкеджиев и "Младостта не се продава" в изпълнение на група "Хоризонт".

Трето място безапелационно бе връчено на песента "Не спи градът" в изпълнение на Богдан Томов, по музика и аранжимент на Асен Драгнев и текст на Добромир Банев.

Агентът с най-голямо досие - от черно-белите клавиши на пианото до нашия детски спомен Иван Тенев получи награда за цялостно творчество и принос в българската музика по случай своя 70-ти юбилей.

Специална награда за цялостно творчество получи и легендарната група "Спринт", която тази година празнува 40 години от създаването си с концерти в София и страната.

Много вълнение и умиление предизвика в публиката и Роси Кирилова, която поздрави гостите с емблематичната песен "Вяра, надежда, любов" заедно с прекрасните изпълнители с увреден слух от група "Жестим", които с магията жестовете предадоха посланията на песента.

Награда и плакет "Добро сърце" за 2021 г. се присъди и на специалния гост на фестивала - Нуртен Юнсев Дел Луче, която живее в Турция, но е родена в България. Тя е певица, текстописец, композитор и артист и оказа специална подкрепа на Каузата "Роди дете в България" и Информационна кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“.

Каузата подкрепиха още председателят на Държавната агенция за закрила на детето  - д-р Елеонора Лилова, директорът на Столичната организация на "Българския червен кръст"  - Петранка Недялкова, Елиянка Михайлова - директор на Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование", както и представители на други институции.

В подкрепа на каузата беше представена и емблематичната песен на кампанията "Мечта за дете", в изпълнение на Галя Георгиева, група „Жестим“ и децата от „Палави ноти“ с ръководител Венелина Петрова. Песента е по музика и аранжимент на композитора и музикант Пейо Пеев и текст на Ивелина Рускова.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение "Спринт Продакшън", с подкрепата на Министерство на културата, БНТ, БНР, НДК и в партньорство с Българска музикална асоциация/БМА и Сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти"/СНАМП

По традиция събитието се проведе под изключителен и актуален за годината слоган - в този случай той бе насочен към кризата, причинена от COVID-19, която продължава да причинява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален мащаб. Затова и слогана на ХI издание на фестивала бе е в синхрон и със стартиралата информационна кампания "Дай рамо на твоята най-добра защита! Ваксинирай се!"./show.blitz.bg

Коментирай